Çevrecilerden Akbelen Ormanı’na maden ocağı davasında HSK’ya başvuru: Limak lehine karar verdiler

Çevrecilerden Akbelen Ormanı’na maden ocağı davasında HSK’ya başvuru: Limak lehine karar verdiler
Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi ile Muğla 1. İdare Mahkemesi hâkimlerini “LİMAK – İÇTAŞ şirket ortaklığına, bir zümreye imtiyaz tanıdıkları” iddiasıyla Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanlığı’na şikâyet etti.

Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy Mahallesi sınırları dâhilindeki orman sahası için Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi adına verilen maden açık işletme izninin iptali istemiyle dava açmıştı.

Şirket LİMAK – İÇTAŞ şirket ortaklığına ait. Muğla 1. İdare Mahkemesi 1 Aralık’ta yürütmeyi durdurma istemini reddetti. Bunun üzerine dernek avukatı İsmail Hakkı Atal bir üst mahkemeye giderek itiraz etti. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi de 19 Aralık’ta alt mahkemenin kararında yasaya aykırılık bulmadı.

'Anayasal suç'

Bunun üzerine Atal, HSK Başkanlığı’na başvurarak ilgili hâkimleri şikâyet etti. Atal, başkanlığa verdiği dilekçede anayasının 10. Maddesine aykırı hareket edildiğini belirterek “Anayasanın 10. Maddesine aykırı şekilde ‘bir zümreye, bir sınıfa’ (LİMAK-ICTAŞ termik santraline) sürekli olarak imtiyaz tanımak suretiyle suç işlemişlerdir. Şikâyet olunan hâkimlerin işlediği suç aynı zamanda Anayasal bir suçtur. Zira Yeniköy -Kemerköy termik santrallerinin çalıştırılması, halk sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki etkileri nedeniyle Anayasanın 3. Maddesindeki ‘Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmaya yönelik’ bir eylemdir” ifadelerini kullandı.

‘Yok saydılar’

Dava sürecinde dosyaya eklenen bilirkişi raporlarına da değinen Atal “Dosyada yapılan 3. keşifte bilirkişiler suç niteliğinde, Akbelen Ormanı içindeki Zeytin Kanununun korumaya aldığı 200 dönümlük zeytinliği yok sayarak bir rapor hazırlamışlar ve bilirkişileri ‘gerçeğe aykırı bilirkişi raporu düzenleme’ suçundan savcılığa şikâyet etmiş olmamıza rağmen mahkeme bu dosyayı göstermelik de olsa savcılıktan isteme zahmetine katlanmadan, 1.12.2022 tarihinde alelacele yürütmenin durdurulması kararını kaldırmıştır. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi de 19.12.2022 tarihinde yine alelacele itirazımızı reddetmiştir” diye yazdı.

'Reddi hakim talebi'

Ayrıca dilekçede “5’li çeteden LİMAK -ICTAŞ’ın yıllık 200 milyon Lira para kazandığı Yeniköy -Kemerköy termik santrallerinin özelinde Avrupa Sağlık ve Çevre Birliği HEAL'in yaptığı çalışma, bu 2 santralin halka ve devlete olan yıllık ortalama sağlık maliyetinin 23 milyar 828 milyon TL olduğunu ve şirketin kendi ticari kazancının 100 katı ülkeye zararı olduğu ortaya koymuştur” denildi.

Sonuç olarak dilekçe de özetle ilgili hakimler hakkında derhal soruşturma başlatılarak meslekten çıkarılmasına karar verilmesi istendi. Atal, reddi hakim talebinde de bulundu.