Bakan Varank: Erdoğan'ın başvurusu sonuçlanmadı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kendi kişisel hakkına yönelik yapılan hakaretlerle ilgili "hak ihlali" başvurusu yaptığını hatırlatarak, "Ama Anayasa Mahkememiz halen bu hususla ilgili karar vermiş değil" dedi.

Kamu Denetçiliği Kurumu'nca düzenlenen '21’inci Yüzyılda İnsan Haklarının Geleceği' konulu konferansında konuşan Bakan Mustafa Varank, Erdoğan'ın kişisel hakkına yönelik yapılan hakaretlerle ilgili 'hak ihlali' başvurusu yaptığını hatırlattı. Varank şöyle konuştu:

"Anayasa Mahkememiz sosyal medya platformları ile ilgili farklı hak ihlali kararları verdi. Sayın Cumhurbaşkanımız da kendi kişisel hakkına yönelik yapılan hakaretlerle ilgili hak ihlali başvurusu yaptı; ama Anayasa Mahkememiz halen bu hususla ilgili karar vermiş değil. Bu alanlarda gerçekten insanı önceleyen ve insanların haklarına saygı duyacak şekilde bizim de politikalarımızı güncellememiz; ama aynı zamanda yargı süreçlerinin de dünyadaki gelişmeleri daha sıkı şekilde takip etmesi lazım.

Bakınız Sayın Cumhurbaşkanımızın başvurusu Anayasa Mahkemesi’nde bekliyor. Kendisine yapılan hakaretlerle ilgili ben de şahsi olarak bir hak ihlali olduğuna inanıyorum. Ama işte burada hukukçular ne karar verecekler, bunlarla ilgili de doğru düşünmemiz, doğru yönde hareket etmemiz gerekiyor."

Dezenformasyon vurgusu

Bakan Varank, dijitalleşmenin bir diğer yıkıcı etkisinin de nefret söylemi ve dezenformasyonun artması olduğunu söyledi:

"Dezenformasyon yasası ile sosyal medya ve diğer dijital platformlar yolu ile nefret veya ayrımcı söylemler, yanlış bilginin yayılmasını engellemeyi amaçlıyoruz. Ancak bakıyorsunuz 'dezenformasyon yasası' hakkında bile dezenformasyon yapılabiliyor. Ben yürekten buna inanıyorum; bir gün bu yasa hakkında yaygara koparanlar, bir gün nefret söylemine maruz kaldıklarında bu yasa için bizlere teşekkür edecekler. Bir de dijitalleşmenin insan haklarının gelişimine sağladığı katkılara bakmak lazım.

Pandemi ile birlikte uzaktan eğitim, dijital sağlık gibi sistemler faydalarını gördüğümüz sistemler. Dijitalleşmenin insan hakları üzerindeki etkileri, mülkiyet hakları anlayışındaki değişikliklerle de karşımıza çıkıyor; kripto paralar, nitelikli fikir tapular, dijital varlıkların, hak varlıklarının nasıl belirleneceği, miras hakkının nasıl uygulanacağı gibi tartışmaları da gündeme getiriyor. Dijitalleşme ile birlikte gündeme gelen farklı hususlar var, bunlar da 'yeni haklar' diyebileceğimiz haklar konusu. Bu alan detaylı incelenmesi gereken, her zaman insanı odağa koymamız gereken alan."

Kaynak:DHA

Etiketler :