'Asgari ücretli kazandığını elektriğe doğalgaza veriyor'
İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, “Yılbaşından bu yana elektrik konutta yüzde 184, sanayide yüzde 266 arttı. Doğal gaz konutta yüzde 164, sanayide yüzde 273 arttı. Türkiye’de, çalışanların yarısından fazlası asgari ücretli ve kazandığını da elektrik ve doğal gaza veriyor. Onca sefalet yetmezmiş gibi, enerji yoksulu yaptınız milletimizi. Düşük gelire mahkum ederek, enerjiyi yüksek fiyata vererek, konutları düşük enerji etkinliğine zorunlu bırakarak enerji yoksulu yaptınız bizi” dedi.
Aylin Cesur, dün TBMM Genel Kurulu’nda, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasında partisi adına konuştu. Cesur, şunları söyledi:
'Türkiye Cumhuriyeti can çekişiyor'
“Torba yasa ısrarıyla bu yüce kurumun saygınlığına, hukuk kalitesinde çıkardığı sorunlara, milletin içine düştüğü sefalete rağmen buna devam eden iktidarın beceriksiz yönetimiyle milletçe can çekişiyoruz. Gençlerimiz, kadınlarımız, çocuklarımız can çekişiyor. Emeklimiz, EYT müebbedine çarptırılan vatandaşlarımız can çekişiyor. Memurumuz, esnafımız, çiftçimiz, işçimiz, yaşlılarımız, sivil toplum örgütlerimiz, demokrasinin olmazsa olmazı özgür basınımız can çekişiyor. Yatırımcımız, öğretmenlerimiz, mühendislerimiz, hukuk devletine ant içen yargıçlarımız, insan hayatına yemin eden doktorlarımız, herkes can çekişiyor. Aynı bayrak altında mutlu yaşayan ve ayrıştırılmayı hak etmeyen, hazmetmeyen Türk milleti can çekişiyor. İsminin başından T’sini atmaya dahi varan müdahalelerle, Büyük Atatürk’ün kurduğu anayasal, demokratik, laik, hukuk devleti Türkiye Cumhuriyeti can çekişiyor.
'İktidarın kıydığı zeytinliklerle ilgili düzenlemeyi değiştirebildik'
Ne getiriyor yasa, çare var mı torbada? Maddede, üniversitelerin eskiden kalma incelemelerinin tamamlanmasıyla çıkan borçların silinmesi var; iyi de üniversiteler can çekişiyor. Boşaldı içleri, 6 ay sonraya Hacettepe’den çocuğuna randevu alabilen, can çekişen anneler. Gaziantep Üniversitesi’nde, 1,5 sene sonraya görüntüleme randevusu alabilen kanser hastası can çekişiyor. Ve can çekişen kurumlar… Teklifin ilk halinde yer alan ‘zeytin düzenlemesi’, iktidar güdümündeki sendikaları tekelleştiren, kamu çalışanlarının örgütlenme hakkını elinden alan düzenleme Danıştay’dan, limanların işletme sürelerinin 49 yıla uzatılması Anayasa Mahkemesi’nden iptal edilmesine rağmen komisyon gündemine getirildi. Can çekişen milletimiz için bizler, demokrasinin elimizdeki son enstrümanı konuşma hakkımızla iktidarın rant politikasıyla kıydığı zeytinliklerle ilgili düzenlemeyi değiştirebildik.
Dışa bağımlılık
Dünya, küresel enerji krizi yaşıyor. AB ülkeleri, buna karşı elektrik üreticilerinin elde ettiği kârlara üst sınır uygulaması, fosil yakıt üreticilerinin kârından katkı alınması gibi tedbirleri hayata geçiriyor. Türkiye’de iktidarın çözümü, zeytinlik alanlarını elektrik üretimi yürütülen madencilik faaliyetlerine açmak ve köylünün geçim kaynağı asırlık zeytinliklerimizi yandaş şirketlerin çıkarlarına kurban etmekten öteye gidememiştir. İktidarın, enerjide dışa bağımlılığı azaltan, yenilenebilir enerjiye yönelik, geleceğe dönük bir enerji politikası yok maalesef. Tam tersine, ekonomik büyümeyi kafaya takmış, ama enflasyonist politikalarla eline yüzüne bulaştırmış, artan faturalarla can çekişen halka çare olmak yerine kendini canhıraş kamu kaynaklarını özelleştirmeye, şirketlere kâr garantisi vermeye adamış, halkın sorunlarına çare olamayan bir iktidarla karşı karşıyayız. İktidar, halkın sorunlarına çere bulmada can çekişiyor. Ne oldu peki 20 yıllık AK Parti’yle? Türkiye, doğal gazda yüzde 98, petrolde yüzde 92, kömürde ise yüzde 50, toplamda yüzde 72 dışa bağımlı bir ülke oldu. Ve yanlış enerji politikaları yüzünden Bartın’da, Soma’da canlar verdik. Elbistan’da kanser hastası bulunmayan ev yok neredeyse. HES’lerin sebep olduğu sellerde vatandaşlarımız ölüyor, derelerimiz kuruyor; tarım arazilerimiz, ormanlarımız talan ediliyor.
'Türkiye’de, çalışanlar kazandığını elektrik ve doğalgaza veriyor'
Bunca feda edilene karşı enerji fiyatlarında düşüş var mı? Yok. Artış, enflasyonun da üstünde. Türkiye, OECD içinde bir yılda enerji fiyatlarının en çok yükseldiği ülke. Yılbaşından bu yana elektrik konutta yüzde 184, sanayide yüzde 266 arttı. Doğal gaz konutta yüzde 164, sanayide yüzde 273 arttı. Enerji fiyatları, sanayinin temel maliyet kalemlerinden. Şirketler ürüne zam, çalışana yol vermekte buldu çözümü ve işsizlik arttı. Türkiye’de, çalışanların yarısından fazlası asgari ücretli ve kazandığını da elektrik ve doğal gaza veriyor. 2021’de 2 milyon 803 bin 623 kişi faturasını ödeyememiş. Ne yaptınız biliyor musunuz? Onca sefalet yetmezmiş gibi, enerji yoksulu yaptınız milletimizi. Düşük gelire mahkum ederek, enerjiyi yüksek fiyata vererek, konutları düşük enerji etkinliğine zorunlu bırakarak enerji yoksulu yaptınız bizi. Ülkeye yaz saati, banyoya kum saati koydunuz, ‘Kışın fırını açarak ısının’ dediniz ve enerji yoksulu ülkeler için uygun da fırını açmak için elektrik lazım.
'Isparta halkı tedirgin, 7 günlük rezaleti asla unutmayacak'
Isparta halkına layık gördüğünüz kabusla gördük ki o da imkansızdı, Isparta’yı 20 yıllık ihmalle kışın ortasında elektriksiz bıraktınız. Önümüz kara kış, Isparta halkı tedirgin bekliyor ve 7 günlük rezaleti unutmayacak. ‘Gelin, araştıralım ki Sayıştay denetimi yapılabilsin’ dedik, ama AK Parti ve ortağı reddetti, soru önergelerimiz cevapsız bırakıldı. Zararı devlet karşılasın, şirketten devlet tazmin edebilsin diye afet bölgesi ilan edilmesi için verdiğimiz kanun teklifini 318 gündür bekletiyorsunuz. Kış geliyor, iktidar torbaya seçim malzemelerini koymuş, elektrik hatlarının tamamı yer altına alınmadı. Isparta halkı, kendisine yaşatılan bu utancı unutmayacak.”
Asgari ücretin işverene maliyeti belli oldu