'Asgari ücretin10 bin liranın altında olmaması lazım'
CHP'li Kuşoğlu "Şimdi böyle olduğu zaman asgari ücrete de çalışanlara da işçiye, memura da buna göre zam vermek zorundasınız. Geçen sene neydi yılbaşındaki asgari ücret 4 bin 250, dolayısıyla yüzde 150 olunca ne yapması lazım 10 bini geçmesi lazım, bu kadar. 10 binin altında olmaması lazım. Bütçe de bunu yansıtıyor zaten" diye konuştu.
Fakıbaba AKP'den neden istifa ettiğini Halk TV'ye açıkladı
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, KRT TV’de Ankara Saati programında bugün Elif Doğan Şentürk’ün sorularını yanıtladı. Kuşoğlu, kendisine yöneltilen sorular üzerine şunları söyledi:
“BU FAİZİN DÜŞÜRÜLMESİ MAALESEF BİRİLERİNİN İŞİNE YARIYOR, BİRİLERİNİN MENFAATİNE YAPIYORLAR”
“(POLİTİKA FAİZİ): Açıklamada, bir bundan sonrakinde de yine azaltıma gidilecek ondan, kasım için, ondan sonra durulacak diyor, 9-9,5’ta duracak diyor. Tek haneye inince faiz zaten Nas devreye girmiyor. Tek haneli faiz mübah. Bu faizin düşme kararını tek bir kişi, Erdoğan’a yakın bir ekonomist, saraydan bir kişi bu faiz düşünce çok iyi oldu, halkın çok işine yarayacak, yatırımcının çok işine yarayacak, bu politika faizini 150 baz puan düşürmek krediye ulaşmayı sağlayacak, enflasyonu düşürecek böyle bir şey söyleyebilir mi söyleyemez. Kimse bir şey söylemedi zaten. Bu faizin düşürülmesi maalesef birilerinin işine yarıyor, birilerinin menfaatine yapıyorlar. Kendi içlerinden birilerinin menfaatine yapılan bir işlem. Bu sadece bankaları zengin eder. Kur da bastırılıyor. Çok büyük bir şekilde döviz baskılanıyor.
Hayat pahalılığı artıyor. Enflasyonla mücadele etmezseniz hayat pahalılığı artar. Mücadele edilmiyor, bu şekilde enflasyonla mücadele edilmez. Merkez Bankası’nın ilk görevi fiyat istikrarıdır. Bu yok. Türkiye’deki rakamların dünya ile uyumlu olduğunu söyleyebilir miyiz? Fiyat istikrarı nereden başlar? Türk parasıyla yabancı paraların uyumlaştırılmasıyla başlar. Siz doları baskılıyorsunuz. Şu anda Türk lirası çok değerlenmiş, şişmiş balon söz konusu. Bu balon her an patlayabilir.
“BALONUN İÇİ PİSLİK DOLU, BU BALONUN PATLAMASI HALKA ÇOK BÜYÜK ZARAR VERECEK BİR ŞEY”
Şimdi herkes endişe içerisinde. İş adamları, akademik dünya vs. herkes endişeli bir şekilde bekliyor, balon ne zaman patlayacak diye. Bu balonun içi pislik dolu, bu balonun patlaması halka çok büyük zarar verecek bir şey. Bunun sonu hayır değil. İzledikleri ekonomi politikasının sonucundan ülkeye çok büyük zarar verecekler. Ne için? Kendi ikballeri için, seçim kazanmak için.
“CUMHURİYET TARİHİNDE OLMAMASI GEREKEN BİR SKANDALI YAŞADIK”
(BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ): Torba kanunu görüşmeleri sırasında büyük bir rezalet yaşandı cumhuriyet tarihinde olmaması gereken bir skandalı yaşadık. Birçok madde var, bir tanesi kur korumalı mevduatla ilgili onun 1 yıl daha uzatılması ve vergiden yine muaf olmasıyla ilgiliydi. 23’üncü madde…Görüşmelere geldiğimiz zaman ilgili Maliye Bakan Yardımcısı açıklamaları yaptı. O gün aynı zamanda bütçe gerçekleşmeleri açıklanmıştı ama Maliye Bakan Yardımcısı tuttu son tarihi itibariyle 88,4 olarak kur korumalı mevduat hesabının bütçeden maliyetini açıkladı. Bir de alınmayan vergiler var kur korumalı mevduat hesabından. Onun haricinde kambiyo karları var, yani bilançosunda döviz tutan işletmeler dövizden kar ediyorlar, o karların da vergiden muafiyeti söz konusu. 120-130 milyara yaklaşana maliyeti bu bütçeden.
“HESABIMIZA GÖRE 400 MİLYAR LİRA BUNLARA EK OLARAK VERİLİYOR. VERGİ DE ALMIYOR DEVLET”
Bir de 1,4 trilyon liralık kur korumalı mevduat hesabının Merkez Bankası boyutu var. Merkez Bankası boyutu Maliye Bakanlığı’nın sorumluluğundan daha fazla. Orada da biliyoruz ki 120 milyar liraya yakın bir maliyet var. Merkez Bankası para basıyor, o hesap sahiplerini destekliyor. Maliye Bakanlığı bütçeden destekliyor, Merkez Bankası para aktarıyor. 2 milyon 270 bin gibi bir rakam var. Bir kişi birkaç hesap açabiliyor. Siz zengin biriyseniz altın, dolar, euro, Türk lirası hesabınız var, dolayısıyla bu kur korumalı mevduat içerisinde en az birkaç tane 5-6-7 hesabı olabilir. Ortalama 500 bin kişiye ait kur korumalı mevduat hesabı söz konusu, bunlar 1,4 trilyon liralık bir servete sahipler. Bu iktidar tutuyor bütçeden onlara aktarma yapıyor, Merkez Bankası’ndan aktarma yapıyor. Hesabımıza göre 400 milyar lira bunlara ek olarak veriliyor. Vergi de almıyor devlet.