Sivas Katliamı duruşması görüldü: ‘Karamollaoğlu dinlensin’ talebi reddedildi
Zaman aşımına uğrayan Sivas Katliamı Davası’nda dosyası ayrılan 3 firari sanık Eren Ceylan, Murat Sonkur ve Murat Karataş’ın yargılandığı davanın duruşmasına bugün Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya, 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Madımak Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin yakınları, avukatlar, Hollanda Elçiliğinden temsilciler, CHP ve HDP’li milletvekilleri ile çok sayıda Alevi örgüt temsilcisi katıldı. Firari sanıklar; Eren Ceylan, Murat Sonkur ve Murat Karataş’ın yurt dışında olması sebebiyle dosyanın seyrine devam edildi. Duruşmaya Hollanda Elçiliği'nden gözlemci katıldı. Mağdur aileler adına konuşan Hüseyin Karababa, "Bugün yeni bir gün. Dava açısından da yeni bir durum. Hollanda Elçiliği’nden gözlemci olarak katıldılar. Bunun zabıtlara geçmesini talep ediyoruz. Hollanda’nın bu davaya avukat tayin etmesini talep ediyorum" dedi.
Karamollaoğlu dinlensin talebi reddedildi
Av. Coşkun Özgür Piroğlu ise şunlar söyledi:
"Temel Karamollaoğlu bu katliamda asıl sorumludur. Katliamı gerçekleştirenlerin kimler olduğunu bilmektedir. Kendisinin dinlenmesini talep ediyoruz. Dava zaman aşımına doğru gidiyor. Sanıklar dinlenemediği için dava sürüyor. Bu yargılamada önümüzü kesen maddeler var. Bu şahıslar, bu davayı zamanaşımına uğratıyorlar.
Doğu Perinçek ve Ahmet Nesin’in dinlenmesi konusunda kararlıyız. Talebimizi yineliyoruz.”
Mahkeme heyeti, delil eksikliği nedeniyle, Temel Karamollaoğlu’nun dinlenmesine yer olmadığı, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin ‘zarar görmemesi nedeniyle’ davaya taraf olmasının uygun görülmediğini belirtilerek, duruşmayı 9 Haziran 2021 tarihine erteledi.
Mahkemenin belirttiği tarihin çok ileri olduğunu ifade eden avukatlar, daha yakın bir tarihe çekilmesi konusunda itiraz etti.
Mahkeme başkanı, Avukat Coşkun özgür Piroğlu’ya yönelik, “Nasıl bir gelişme olacak ki?” diyerek karışlık verdi ve tarih konusundaki talepleri uygun görmedi.
Av. Mehtap Sakinci ise Sivas Katliamı ile 10 Ekim Gar Katliamı’nın insanlığa karşı suçlar açısından benzer olduğunu ifade ederek davaya taraf olarak katılmak istediklerini söyledi.
Mehtap Sakinci, “10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, 28 yıldır devam eden, zamanaşımı konusunda kaygıların olduğu bir dava. Biz de derneğimizle bu davaya katılmayı talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Dava zaman aşımına uğrayacak mı?
Duruşma sonrası Av. Coşkun Özgür Piroğlu, Pirha Gazetesi'ne verdiği bilgide şunları söyledi:
"Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 307.maddesinin temyiz aşamasında sanık aleyhine yapılan bozmalardan sonraki yargılamalarda sanığın tekrar dinlenmeden karar verilemeyeceğine ilişkin kısmı 3 firari sanığın cezalandırılmaları için tekrar dinlenmeleri zorunluluğunu getiriyor. Sanıklar firari oldukları için bu dava zamanaşımına uğruyor. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 307. maddesinin bu kısmı Anayasamızın 14. maddesine aykırıdır. Ankara 1.
Ağır Ceza Mahkemesi’nin Anayasamızın 152.maddesine göre Ceza Muhakemesi Kanunu’nun bu kısmının iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmasını talep ettik. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun bu kısmı iptal olursa firari sanıklar beklenmeden cezalandırılacaklar ve dava zamanaşımına uğramayacak."