Yeni Kabus Gizemli Pnömöni Mi? İşte Belirtiler ve Korunma Yolları
Koronavirüs salgınının etkileri küresel gündemdeki etkisini kaybederken, Çin'den gelen 'gizemli zatürre' haberleri yeni bir salgın endişesini artırdı. Bakteri kaynaklı olduğu düşünülen zatürre vakalarının çocuklar arasında hızla yayılması dünya genelinde gündem oldu.
Çin'de başkent Pekin ve ülkenin kuzeyindeki Liaoning eyaletinde çocuk hastanelerinde tam tanı konulayaman zatürre benzeri vakalar nedeniyle aşırı yoğunluk olduğu belirtildi. Bazı uzmanlar çocuklarda zatürre belirtisi olmadığını ancak yüksek ateş ve solunum yollarında iltihaplanma belirtilerinin görüldüğünü ifade etti.
Son haftalarda Çin'de ortaya çıkan ve bazı Avrupa ülkelerinde de tespit edilen "zatürre benzeri gizemli solunum yolu hastalığı" ile ilgili endişe yaratan açıklama ve tespitler gelmeye devam ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün Çin'den açıklama talep ettiği salgın hastalık Avrupa'nın bazı ülkelerinde görülürken uzmanlar bu hastalığın kökeni ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Bazı uzmanlar bu hastalığın 1800'lere dayanan bir zatürre virüsünden mi oluştuğunu yoksa farklı birçok virüsün karışımından mı oluştuğunun henüz tespit edilemediğini açıkladı.
Fakat açıklama yapan bazı uzmanlar bu yeni gizemli hastalığın mevcut ilaçlara karşı dirençli olduğunu tespit etti. Koronavirüs belirtileriyle paralel belirtiler gösteren hastalığın benzeri, Danimarka ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Hindistan'da da görüldü ve özellikle çocukları etkiledi.
YÜZDE 70 İLE 90 DİRENÇLİ
Avrupa'da da ağırlıklı olarak çocukların etkilendiği hastalık ile ilgili olarak bilimsel araştırmalar yayınlayan ZME Science isimli medya kuruluşunun yayın yönetmeni Mihai Andrei, "Bu virüs normalde zatürre benzeri hastalıklara iyi gelen ilaçlara karşı direnç gösteriyor. Belki başka bir enfeksiyon da dahil olunca direnç artmıştır" dedi.
Andrei ayrıca Çin'deki bazı şehirleri kasıp kavuran hastalığın direnç oranının yüzde 70 ile yüzde 90 seviyelerinde olduğunu da duyurdu.
İngiliz medyasında yer alan haberlerde ağırlıklı olarak çocuklarda görülen bu gizemli hastalığın 3 çok kritik belirtisi olduğuna dikkat çekildi. Fakat bu belirtilerin yanı sıra hastalarda çok sayıda belirti olabileceği de kayıtlara geçti.
Amerika'da 14 eyalet alarm verdi.
Endonezya yayılmayı durduramıyor.
Çin'de yaptırımlar artıyor.
Avrupa'da 12 ülkede görüldü.
İşte belirtileri...
- Çok yüksek ateş
- Terleme ve titreme
- Yüksek tansiyon
- Keskin ve acı verici göğüs ağrısı
- Kısa kısa nefes alıp vermek
- Nefessiz kalmak
- Kuru öksürük
- Zihin bulanıklığı
ZATÜREE NEDENİ BİR BAKTERİ
Halktv.com.tr yazarı Esin Davutoğlu Şenol hastalıkla ilgili şunları yazdı:
"Haber, Çin’de çocuklarda zatürre ile seyreden bir salgın olduğu ve acil servislerde çocuk vakalara ilişkin yığılma olduğuna ilişkindi.
İlgili kurum ve kuruluşların ısrarı ile açıklanan salgının açıklanan nedeni tanıdık ve antibiyotikle tedavisi mümkün olan bir bakteri olan” Mikoplazma” idi.
(Mycoplasma Pneumoniae) Mikoplazma her 3-7 yılda bir salgınlara yol açan, salgın dalgası yaratan ve akciğerleri tutan zatüree nedeni bir bakteri.
Daha sonra Danimarka, İrlanda ve Hollanda benzer şekilde bu bakterinin yol açtığı salgınlar bildirdi ama salgın dalgaları Çin’deki kadar yüksek olmadı.
Çin’de aynı zamanda, 65 yaş üzerindekilerde GRİP (influenza) salgını da şiddetli seyrediyor.
Mikoplazma, damlacıkların saçılımı ile kalabalık ve kapalı ortamlarda yayılıyor.
İnfeksiyonu geçiren kişilerde tedaviye rağmen uzun süreli bir atılım /taşıyıcılık söz konusu..
Boğaz ağrısı, kulak ağrısı, burun akıntısı, hırıltının eşlik edebildiği öksürük gibi bulgular ön planda.
Genellikle istirahat ve etkene özgü antibiyotik tedavisine cevap veriyor.
Ama bazen, merkezi sinir sistemi, kalp tutulumu, döküntülere ve uzamış öksürüğe neden olabiliyor.
Herkesin her öksürükte antibiyotiklere elinin gideceğini bilecek kadar hekimlik yapmış olduğumdan iki hatırlatma yapayım.
Bu etkenin etkene özgü tanısı mümkün.
Üst solunum yolu infeksiyonları, bronşit ve sinüzit için sık kullandığımız antibiyotiklere doğal ya da kazanılmış dirençli olabiliyor.
Salgınlı bir yüzyıldayız."
HERKESİN KADERİ KENDİ ELLERİNDE
Washington Üniversitesi Patoloji Bölümü Profesörü Donald Karcher, Çin'de kaosa yol açan zatürre benzeri gizemli virüsün Avrupa'yı da vurduğu haberinin ardından Daily Star gazetesine konuştu.
Şu ana kadar sadece çocukları etkiliyor gibi görünse de, Hindistan gibi komşu ülkelerdeki yetkililerin, 2019'da koronavirüsün patlak vermesinin ardından nüfuslarına yayılan başka bir virüse karşı temkinli davranarak kendilerini harekete geçmeye hazırladıkları görüldü.
Virüs halihazırda Avrupa'ya ulaştı; Danimarka ve Hollanda vaka akışını doğruladı; Dünya Sağlık Örgütü yüksek alarma geçti ve durumu izlediği söylendi.
Dünya, dünya savaşının eşiğinden başka bir salgının eşiğine doğru ilerlerken Bay Karcher, artık herkesin kaderinin kendi ellerinde olduğu konusunda uyardı.
* Amerika Birleşik Devletleri George Washington Üniversitesi Tıp Merkezi Patoloji Bölümü Profesörü şunları söyledi:
"Dikkatli kalarak ve proaktif önlemler alarak, önümüzdeki tatil sezonunda (Noel tatilini kastediyor) ve 2024'e kadar daha güvenli bir ortam yaratabiliriz.
* Covid-19 salgınının hatırası hâlâ zihinlerimizde tazeyken, özellikle tatillere bu kadar yakın bir zamanda olası yeni bir salgının ortaya çıkması konusundaki endişeyi kesinlikle anlıyorum.
* Şu ana kadar Çinli çocuklarda bildirilen solunum yolu hastalıklarındaki artışın yeni ortaya çıkan bir virüsle ilişkili olduğuna dair bir gösterge yok. Her ne kadar uyanık kalmamız gerekse de, bu tür hastalıkların yılın bu döneminde artma eğiliminde olduğunu söyleyebilirim. Hemen sonuca varmamak veya korkunun hakim olmasına izin vermemek önemli.
* Şu anda yapabileceğimiz şey, solunum yolu hastalıklarının yayılmasını yavaşlatmak için proaktif adımlar atmak; tatil sezonu yaklaşırken, özellikle seyahat etmeyi planlıyorsanız dikkatli olmak akıllıca olacaktır ve eğer seyahat ediyorsanız maske takmanızı tavsiye ederim. Hastalanma veya potansiyel enfeksiyonların yayılması riskini azaltmak için el hijyeni önemli.