Oxford açıkladı: Sigara içenler, koronavirüse karşı en zayıf grup

Oxford açıkladı: Sigara içenler, koronavirüse karşı en zayıf grup
Oxford Üniversitesi, yaptığı araştırma ile, koronavirüse yakalanması durumunda hastaneye yatma ihtimali en yüksek risk grubunu açıkladı.

İlk olarak 2019'un dün günlerinde Çin'in Wuhan kentinde karşımıza çıkan koronavirüs (Kovid-19) hala dünyanın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor. Bilim insanları ise 4.5 milyondan fazla cana mal olan virüs ile ilgili her gün yeni bir şey keşfediyor.

Salgın ile ile birlikte dünyanın dört bir yanında pek çok araştırmaya imza atıldı. Bu araştırmalar sayesinde artık virüsü saha iyi tanıyoruz ve onunla nasıl mücadele edeceğimizi biliyoruz.

Hürriyet'in haberine göre, on dönemde Delta varyantı ile adını duyuran koronavirüs ile ilgili son araştırma Birleşik Krallık'tan geldi. Oxford Üniversitesi'nde görev alan bilim insanları son dönemin en kapsamlı çalışmasına imza attı.

Oxford en riskli grubu açıkladı

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, 421 bin hastanın verilerini analiz eden ekip koronavirüse yakalanması durumunda hastanelik olma şansı en yüksek grup belirlendi.

Ekip sigara içenlerin hastaneye kaldırılma ve koronavirüsten ölme olasılığının daha yüksek olduğunu buldu. Açıklanan sonuçlara göre, sigara içenlerin koronavirüse yakalanırlarsa hastaneye kaldırılma olasılıklarının yüzde 80 daha fazla.

Aşı tartışmalarına son nokta!

Yine İngiltere'de yapılan bir araştırma ile aşı tartışmalarına son nokta konuldu. Aşı olmayanların koronavirüse yakalanma oranının olnalara oranla 3 kat fazla olduğu belirlendi.

Ulusal İstatistik Enfeksiyon Araştırması Ofisi tarafından yapılan araştırmaya göre, iki doz Pfizer aşısı olanların aşı olmayan birine kıyasla Covid için pozitif test etme olasılığı yüzde 66 daha az.

Moderna için bu rakam yüzde 76 ve AstraZeneca için ise yüzde 54. Peki virüse karşı en etkili aşı hangisi?

Aşıda sıralama değişti

Bu tartışma Johnson & Johnson cephesinden gelen açıklama ile bir kez daha alevlendi. Zira Şirketten yapılan resmi açıklama ile aşıdaki sıralama değişti.

Şirket yaptığı resmi açıklamada geliştirdiği aşısının iki dozunun hastalığa karşı daha güçlü koruma sağladığını gösterdiğini duyurdu ve merakla beklenen oranları açıkladı.

İlaç üreticisinin tek dozluk aşısını aldıktan iki ay sonra yapılan bir güçlendirici aşının (2. doz) koronavirüse karşı etkinlik oranını yüzde 94'e çıkardığı bilgisinin altı çizildi.

Diğer aşılar ne kadar koruyor?

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) araştırmasına göre, Moderna'nın Kovid-19 aşısının hastaneye yatışlara karşı yüzde 93 koruma sağlıyor.

11 Mart ve 15 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmada, Moderna'nın ardından bu oranın diğer Kovid-19 aşısı Pfizer-BioNTech'te yüzde 88 olduğu bilgisine ulaşıldı.

Johnson & Johnson'ın bu açıklaması sonrası aşıdaki sıralama değişti. Johnson & Johnson aşısı yüzde 93 ile en etkili koronavirüs aşısı konumuna yükseldi.

Ancak şirketin yaptığı bu açıklama henüz hakemli bir bilim heyeti tarafından incelenmediği için resmi kurumlar tarafından kabul görmüş değil.