Köpeğiniz ter kokunuzdan stresinizi anlıyor

Köpeğiniz ter kokunuzdan stresinizi anlıyor
Yeni bir araştırma, tüylü dostlarımızın nefesimizdeki ve terimizdeki değişiklikler yoluyla baskı altında olduğumuzun kokusunu alabildiğini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, köpekler, insanların akut psikolojik stres tepkisiyle ilişkili fizyolojik süreçlerini yüzde 93.75 doğrulukla tespit edebiliyor.

Köpekler bir kişinin stresli olduğunu ter ve nefes kokusundan anlayabiliyor. Dailymail’de yer alan ve Queen's Üniversitesi’nden Clara Wilson tarafından yürütülen araştırmada, stresin insan nefesinde ve terinde sebep olduğu değişikliklerin köpekler tarafından yüzde 93.75 doğru algılandığı bulgusuna ulaşıldı.

Çalışma için, araştırmacılar, sigara içmeyen kişilerden yakın zamanda yemek yememiş veya bir şey içmemiş olmaları kaydıyla nefes ve ter örnekleri topladı. Örneklerden, hızlı tempolu bir aritmetik görevden önce ve sonra kalp hızı (HR) ve kan basıncı (BP) ölçümleri alındı. Görev nedeniyle HR ve BP seviyelerinde bir artış yaşayan 36 katılımcıdan alınan örnekler, toplandıktan sonraki üç saat içinde eğitimli köpeklere gösterildi.

Stres örneklerini buldular

Kokuları eşleştirmek için bir tuş ve mama kullanılarak seçim yapmak için eğitilen farklı türden 4 köpekten katılımcının görevin sonunda alınan stres örneğini bulmaları istendi. Aynı kişinin görev başlamadan sadece birkaç dakika önce alınan örneklerinin de bulunduğu dizilimde köpekler, 720 denemenin 675'inde yüzde 93.75 doğruluk yüzdesiyle doğru örneği tespit etti.

Tanımasa bile ayırt ediyor

Clara Wilson şunları söyledi: "Bulgular, insanlar olarak stresli olduğumuzda terimiz ve nefesimiz yoluyla farklı kokular ürettiğimizi ve köpeklerin bunu, tanımadıkları biri olsa bile rahatlamış haldeki kokumuzdan ayırt edebildiğini gösteriyor."

Terapi köpeklerinde kullanılabilir

Araştırma, köpeklerin insan stresini algılamak için görsel ya da işitsel ipuçlarına ihtiyaç duymadığını vurguluyor. Bu, türünün ilk örneği olan bir çalışma ve köpeklerin stresi yalnızca nefes ve terden koklayabildiğine dair kanıtlar sunuyor ki bu da terapi köpeklerinin eğitiminde faydalı olabilir. Ayrıca insan-köpek ilişkisine daha fazla ışık tutmaya yardımcı oluyor ve köpeklerin insanların psikolojik durumlarını nasıl yorumlayıp etkileşime girebileceğine de katkıda bulunuyor.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi