İnsan aşırı miktarda ve sürekli havuç yerse ne mi olur?

İnsan aşırı miktarda ve sürekli  havuç yerse ne mi olur?
A vitamini bakımından zengin olan havuç, çeşitli faydalar sunan oldukça besleyici bir sebzedir. Çok havuç yiyince ne olur? soruları da merak uyandıran konulardan biri.Fazla havuç tüketmenin zararları (yan etkileri) olduğundan aşırıya kaçmadan günlük tüketime dikkat etmek gerekir.


Çok havuç yemek niye problem yaratsın ki ,diye soruyor olabilirsiniz.

Problem şu ki, vücudunuz aşırı miktarda ve düzenli olarak aldığınız beta karotenle baş edecek yapıda değil. Beta karoten, havuca turuncu rengini veren kimyasaldır. Ayrıca havuç içerisinde yüksek miktarda A Vitamini bulunur ki bu, normal miktarda alındığında vücudunuza çok faydalıyken, aşırı almaya başladığınızda sizi zehirleyebilecek ve karaciğerinizde aşırı çalışmaktan ötürü sorunlar yaratabilecek bir kimyasaldır.

havuc-1.jpg

Havuç bağımlılarının derileri genellikle turuncumsu bir renge döner ve kimi zaman gözlerinin akı bile turunculaşabilir. Ayrıca avuç içleri ve ayakları da, ilerleyen düzeyde havuç tüketimi sonucu turuncu renge dönüşebilir.

Bir diğer büyük sorun ise bu hastalığın farkında olanların bundan etkilenmesi; ancak bu bağımlılara yardım etmeye çalışmamasıdır. Hatta bazı doktorlar bile bunu bir hastalık olarak görmemektedir. Son birkaç yıl içerisinde özellikle havuç suyuna olan bağımlılığı inceleyen birkaç araştırma yapılmıştır. Her birinde, karaciğer üzerindeki olumsuz etkilerinden ötürü aşırı tüketilmemesi önerilmektedir. Bu durumda, suyunu içmek yerine yemenin de benzer boyutta bir sorun olduğu söylenebilir.
Havuçtan alınan beta karoten, vücutta A Vitamini'ne dönüştürülür, dolayısıyla havuç yerken sınırı bilmek gerekiyor.

Kutuplarda yaşayan avcı insan toplumları, aşırı miktarda kutup ayısı karaciğeri yedikleri için, aşırı miktarda A Vitamini'ne maruz kalırlar. Yapılan bazı çalışmalarda, bu insanlar arasından bazılarının sadece bu sebeple öldükleri bilinmektedir. Benzer şekilde, yanlışlıkla A Vitamini hapı alan çocukların da zehirlenerek öldükleri raporlanmıştır. Ayrıca aşırı A Vitamini'nin hamile kadınların çocuklarını da etkilediği ve sakat doğumlara neden olduğu bilinmektedir.

havuc-2.jpg

Aslında ilk havuçların renkleri turuncu değil, beyaz, pembe veya sarıydı. Turuncu havuçlar, 1600’lü yıllarda Hollandalılar tarafından geliştirildi. Bu nedenle günümüzde tüketilen havuçların hemen hemen hepsi Hollanda kökenli. Beyaz ve sarı havuçlar hala yetişiyor olsalar da, daha çok yem olarak kullanılıyorlar.

Havuç oldukça besleyici bir sebze. İçinde karoten maddesi bulunuyor. Bu boya maddesi, rengi sarı ya da turuncu olan tüm meyve ve sebzelerde mevcut. Örneğin; kabak ve kavunda da bulunuyor. Bunlar tüketildiğinde, vücudumuz karoteni A vitaminine çeviriyor. Bir adet havucun yarısı, vücudumuzun günlük A vitamini ihtiyacını tam kapasitede karşılayabiliyor. Havuçta bol miktarda bulunan karoten, sağlıklı büyümeyi, deri ve saçları canlı tutmayı, enfeksiyonlara karşı direnç kazanmayı sağlıyor. Ayrıca düzenli havuç tüketiminin, gece görüşünü de geliştirdiği bilinmekte. Kandaki hemoglobin miktarını arttırarak kanın tazelenmesini de sağladığı için, doğada bulunan mucize ilaçlardan biri olarak değerlendiriliyor.

akat havuç çok miktarda ve düzenli tüketildiğinde, onu turuncuya çeviren karoten maddesi, cildin rengini de değiştirmeye başlıyor. Ama tabii ki bu durum geçici. Havuç yemeyi bıraktığınızda, ten renginiz de normale dönüyor. Zaten ısrarla aşırı miktarda ve sürekli tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hatta bu konuda çok ileri gidilirse ölüme yol açabilecek zehirlenmelerin bile yaşanması mümkün.

Kaynak:Kaynak:evrimagaci