İngiliz öğretim üyesi Antalya’da tedavi gördü

Ülkesinde 10 yıl önce MS hastalığı teşhisi konulan ve gördüğü tedaviye rağmen rahatsızlığı ilerleyen İngiliz öğretim üyesi Dr. Osman Latiff’e, başvurduğu Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde robotik tedavi uygulandı.

Londra Royal Holloway Üniversitesi Tarih, Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Latiff'e 10 yıl önce tıp literatüründe ‘Primer Progresif MS’ olarak adlandırılan ve hızla ilerlediği için kısa sürede hastayı engelli hale getirebilen MS teşhisi konuldu. Ülkesinde gördüğü tedaviye rağmen denge bozukluğu yaşayan, sık sık düşen ve halsizlik şikayeti artan 40 yaşındaki Latiff, hastalığı ilerleyince Avrupa'nın yanı sıra ABD ve Türkiye'deki tedavi imkanlarını araştırdı.

İngiliz öğretim üyesi, Türkiye'de MS'e bağlı yürüme ve denge bozukluklarının tedavisinde başarılı olunduğunu öğrenince tedavisine burada devam etmeye karar verdi. Türkiye'de yaşayan dayısıyla görüşen Latiff, yakınlarıyla Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Burada gerekli klinik tetkikleri değerlendirilen İngiliz hastaya, Türk firması tarafından üretilen yürüyüş rehabilitasyon robotu ile tedaviye başlandı. Seanslar sonrası kendisinde olumlu gelişmeler gözlemleyen Latiff, uzun zamandır MS ile mücadele ettiğini, yürümekte güçlük çektiğini, sürekli yorgun olduğunu söyledi.

Türkiye'de uygulanan robotik tedavinin beyninin yenilenmesini de sağladığını belirten Latiff, "İngiltere'de tedaviye ulaşma süreci çok uzun sürüyor ve şifa bulamadım. Burada hemen organize edildi, herkese teşekkür ederim. Bana uygulanan tedavi gerçekten çok etkili, iyileşmemde hemen ilerleme yaşadım. Doktorlar, tüm ekip yakından ilgileniyor. Tedavi için Türkiye'yi herkese tavsiye ediyorum. Bir süre burada tedavime devam edeceğim." diye konuştu.

‘Robotik rehabilitasyonun motor kaybını düzeltici etkisi var’

Robotik rehabilitasyon ünitesinin sorumlu hekimi Doç. Dr. Şebnem Koldaş Doğan ise inme, omurilik yaralanması, serebral palsi, parkinson hastalığı ve MS gibi nörolojik hastalıklarda robotik rehabilitasyonun diğer geleneksel rehabilitasyon yöntemlerine yardımcı olarak kullanıldığında fonksiyonel kayıpların geri kazanılmasına ek katkı sağladığını vurguladı.

Denge, koordinasyon ve yürüme bozukluğu olan MS hastalarında yürüme biçiminin iyileştirilmesi için cihazın önemli olduğunu aktaran Doğan, "Robotik rehabilitasyonun motor kaybını iyileştirici etkisi var. Uyguladığımız tedavi, MS hastalarında denge ve yürüme motor bozukluklarının iyileştirilmesine yönelik katkı sağlar." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)