Çocuklukta televizyon karşısında aşırı zaman geçirmek, atipik duyusal algıyı tetikliyor
Duyusal işleme veya algılama, bir kişinin duyusal sistemlerden gelen bilgi ve uyaranları nasıl algıladığını ve bunlara nasıl tepki verdiğini anlamak için kullanılır. Görsel, işitsel, dokunsal, tat ve diğer bedensel reseptörler dahil. Atipik duyusal algıda, duyusal uyaranlara yanıt olarak aşırı veya düşük tepki veya her ikisinin birleşimi vardır. Örneğin bir çocuk kendini kapatabilir ve derslere hiç ilgi göstermeyebilir. Çevresinde daha yoğun uyaranlar arayabilir veya tam tersine yüksek sesler, parlak ışıklar vb. nedeniyle gerginlik hissedebilir.
Bilim adamları hipotezin pratik doğrulamasını bulmak için bir hedef belirlediler
Philadelphia'daki (Pennsylvania) Drexel Üniversitesi Tıp Fakültesindeki psikiyatri uzmanları, küçük çocukların dijital medyaya maruz kalmasının atipik duyusal algı gelişimine katkıda bulunabileceğini öne sürdü. Hipotezi test etmek için doktorlar Ulusal Çocuk Araştırması'ndan (NCS) elde edilen verileri analiz etti.
Örneklem, doğumdan itibaren NCS programına dahil olan 1.470 çocuğu (yarısı erkek) içeriyordu. Seçim kriteri, çocuğun 12 aylık, bir buçuk ve iki yaşında TV izlemesi veya diğer medyadan video izlemesi hakkında bilgilerin bulunmasıydı. Ebeveynler veya veliler bu bilgiyi anketlerde belirttiler.
Çocukların duyusal algısı, Bebek/Yürümeye Başlayan Çocuk Duyusal Profili (ITSP) kullanılarak yaklaşık 33 aylıkken değerlendirildi. Bebeklerin gördüklerini, duyduklarını, kokladıklarını vb. şeyleri nasıl algıladıkları ve bunlara nasıl tepki verdikleri hakkında fikir verir. Anket ayrıca ebeveynler veya diğer akrabalar tarafından da dolduruldu.
Bilim insanları gadget'larla algı bozukluğu arasında bir bağlantı buldu
Tüm anketlerin sonuçları karşılaştırıldığında araştırmacılar, çocukların yaklaşık 1 yaşında televizyon izlemesine izin verilmesi durumunda, 33 aylıkken duyusal uyaranlara atipik reaksiyonlar geliştirme riskinin iki katına çıktığını buldu. Bir buçuk yılda, TV veya başka medyadan video izlemekle geçirilen her ilave saat, atipik duyusal algı geliştirme riskinin %23 oranında artmasıyla ilişkilendirildi.
Neredeyse aynı bağlantı iki yaşındayken de bulundu. Her ek televizyon izleme saati ile ITSP ölçeklerinde yüksek puan alma olasılığı yaklaşık %20 arttı.
Belirlenen korelasyonlar otizmin doğasının daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır
Bilim adamlarının bulduğu korelasyonlar, eşlik eden faktörlere yönelik düzeltmeler dikkate alındıktan sonra bile korundu. Erken doğum, ebeveynlerin eğitimi, etnik köken ve daha fazlası dahil.
Yayınlanan çalışmanın yazarları , çalışmanın erken yaşta dijital medyaya maruz kalma ile atipik duyusal algı arasında bir bağlantı gösterdiği sonucuna vardı. Yeni bulgular, yeni yürümeye başlayan çocukların televizyon izlemesinin, otizmli çocuklarda yaygın olan benzer davranışsal anormallikler geliştirme riskini artırabileceğini düşündürmektedir.