Ücretsiz maske dağıtan Halkevleri şube başkanı gözaltına alındı

Ücretsiz maske dağıtan Halkevleri şube başkanı gözaltına alındı
Bartın'da Galla Pazarı esnafının sürekli aynı maskeleri kullandığını gören Halkevleri Şube Başkanı Yonca Alemdar, diktirip sterilize ettiği maskeleri pazar esnafına dağıtırken gözaltına alındı.

Muhabir: Ali Isıyel

Bartın'da Halkevleri Şube Başkanı Yonca Alemdar, Galla Pazarı'nda halka ücretsiz maske dağıtmak isterken gözaltına alındı. "Kişilerin hayat ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç yapma ve satma" suçlamasıyla gözaltına alınan Alemdar'la birlikte 33 maskeye de el konulurken, polis maskeleri diken terzinin de ifadesini aldı.

Pazar esnafı sürekli aynı maskeleri kullanıyordu

Galla Pazarı'ndaki esnafın sürekli aynı maskeyi kullandığını gören Bartın Halkevleri Şube Başkanı Yonca Alemdar, evindeki kumaşları terzi Hulusi Kaymakçı'ya getirerek maske dikmesini istedi. Kaymakçı'nın diktiği maskeleri daha sonra 60 derece suda yıkayarak dezenfekte eden Alemdar, steril hâldeki maskeleri pazar esnafına dağıtmaya başladı. Bu esnada Kaçakçılık Şube polisleri olaya müdahale etti. Polis, 33 maskeye el koyarken Alemdar'ı da "Kişilerin hayat ve sağlıklarını tehlikeye sokacak biçimde ilaç yapma ve satma" suçlamasıyla gözaltına aldı.

screenshot-1-003.png

Pazar esnafıyla hukukları geçen seneye dayanıyor

halktv.com.tr'ye konuşan Halkevleri Şube Başkanı Yonca Alemdar, yaşananları anlattı. Galla Pazarı'nda çalışan kadınlarla hukuklarının geçen seneye dayandığını ifade eden Alemdar, "Geçtiğimiz sene burada çalışan kadınlar için harekete geçmiştik. Engelliler için tuvalet, varolan tuvaletlerin hijyenik hâle getirilmesi, çalışanların çoğunun kadın olması nedeniyle bebek bakım odaları gibi girişimlerimiz olmuştu," ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine pazara gittiğinde kadınların maskelerin çok pahalı olması nedeniyle uzun süre boyunca aynı maskeleri kullandığını belirten Alemdar, "Evimdeki kumaşları önce sağlıkçı bir arkadaşıma gösterdim. Maske yapımına uygun olduğunu söyleyince bir terziyle görüşüp maskeleri diktirdim. Yıkadım, ütüledim ve dağıtmak için pazara geldim. Daha üçüncü kişiye verirken polis geldi," diye konuştu.

Polis zaten biliyormuş

Kendisinin daha önce sosyal medyadan maske dağıtacağını duyurduğunu ifade eden Alemdar, "Polis de zaten biliyormuş. İfade verirken, 'sosyal medyada maske dağıtacağını duyuran şahıs pazar yerine geldi' gibisinden bir ifadeyle karşılaştım. Bana maskelerin yönetmeliğe uygun olmadığını söylediler. Ancak Sağlık Bakanlığının talimatı doğrultusunda evde maske yapıp gerekli sterilizasyonunu da yaptıktan sonra dağıttım. Bunda suç yok," dedi.

yonca.jpg

Pazar esnafı ve zabıtadan maskelere el konulmasına tepki

İfadesinin ardından pazar yerine tekrar geldiğinde pazar esnafının ve zabıtanın maskelere el konulmasına, dağıtılmasına izin vermemesine tepki gösterdiğini belirten Alemdar, "Bartın'da sokağa çıkma yasağına riayet edilmedi pek.

İki ilçe ve birçok köy karantinaya alındı, pazar esnafı civar köyden geliyor

Zaten önce Hasankadı ilçesi daha sonra da Bartın'ın en büyük ilçesi olan Ulus ve civarındaki 10 kadar köy karantinaya alındı. Pazarda satış yapan kadınlar da genel olarak bu köylerden gelen kadınlar. Bu yüzden de maske kullanmalarının doğru olacağını düşündüm," diye konuştu.

Yetersiz önlemler

Pazar yerinin etrafının çitlerle çevrildiğini söyleyen Alemdar, bazı önlemlerin alındığını ama bunların yeterli olmadığını söyledi. Alınan önlemler, pazarcıların arasına 3 metre konulması ve pazara maskesiz müşterilerin sokulmaması olurken; pazar esnafına da tek kullanımlık ve 2 saatte bir değiştirilmesi gereken maskelerden birer tane belediye tarafından dağıtıldı.

Çiftçiler darboğazda

Alemdar ayrıca, karantinaya alınan köylerdeki çiftçilerin artık pazara gelip satış yapamayacaklarını belirtti. Bir süredir satışların düşmesiyle birlikte ekonomik olarak zaten darboğazda olan çiftçilerin, karantina kararıyla birlikte ciddi bir krize girebileceğini ifade eden Alemdar, "Nisanda dikimler başlayacak. Fakat paraları olmadığı için fide üretimi yapamayan çiftçiler fide alamayacak ya da 5 alıyorsa 2 almaya başlayacak," sözleriyle durumun ekonomik yönüne de vurgu yaptı.

Galla Pazarı: 200 yıllık gelenek

Köylü kadınların bahçelerinde ürettikleri ve salı ve cuma günleri kurulan Galla Pazarı'nda satışa sunulan ürünler doğallık ve tazelikleriyle halkın tercih sebebi oluyor. Pazar, Bartın’ın 200 yıllık geleneğini günümüze taşımakla birlikte geleceğe de kültürel bir iz bırakıyor. Bahçe ve seralarında günlerce emek vererek ürettikleri ürünleri sabahın ilk ışıklarıyla birlikte küfeleri ve sepetleriyle pazara getiren köylü kadınlar, akşam saatlerine kadar ürünlerini tüketmek için çaba sarf ediyorlar.

Etiketler :