Baronları tahliye eden hakim: Rüşvet iddiası büyük iftira

Hollanda ve Avrupa polisi mafyanın haberleşme ağı olan ‘Sky ECC’ye sızıp milyonlarca mesajı ele geçirince ‘Tombul’ lakaplı Jos Leijdekkers’in çetesine ulaşıldı.

Gazeteci arkadaşım Timur Soykan’ın haberine göre…

30 yaşındaki Leijdekkers, Hollanda ve Belçika’daki limanlara tonlarca kokain getirerek, Avrupa’ya dağıtmıştı.

Ortağı Isaac Bignan’ın da beş tondan fazla kokainin sevkiyatını yaptığı belirlenmişti.

Leijdekkers ve Bignan’ın 2021’den bir Türkiye’de oldukları ve uyuşturucu trafiğini buradan yönettikleri tespit edildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göreve atanır atanmaz, 13 Haziran 2023’te Leijdekkers’in çetesine operasyon gerçekleştirdi.

‘Tombul Jos’ yakalanmadı.

Ancak Abdullah Alp Üstün tutuklandı.

İkinci operasyonda Bignan, Isparta’da yakalandı.

Alman uyuşturucu kaçakçısı Eric Schroder ele geçirildi.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 51 sanık hakkında dava açıldı.

İlk duruşma 6 Temmuz’da görüldü.

Mahkeme Üstün, Bignan, Schroder, firari olan Jos Leijdekkers’in kardeşi Wilhelmus Adrianus Leijdekkers’in de aralarında olduğu 15 sanığı yurt dışına çıkış yasağı koyarak tahliye etti.

Savcılık dört gün sonra itiraz etti.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Temmuz’da yedisinin tekrar tutuklanmasına karar verdi. Ancak tüm sanıkların kaçtıkları anlaşıldı.

720 bin dolar iddiası

Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) 2. Dairesi, bu tahliye kararını veren mahkeme başkanı Oktay Açar ile iki üyesini üç ay süreyle açığa aldı.

Karardan:

“İddianamede suçun sübutuna dair yer alan delilleri, MASAK raporlarını, örgütün gizli haberleşme sistemine ait mesajlaşmaları, medyada yayınlanan haberleri göz ardı etmek suretiyle ve savcının tutukluluğun devamı yönündeki mütalaasına rağmen tahliyeye karar verdikleri…”

HSK müfettişlerinin sunduğu raporda, tahliyeden bir gün önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na e-mail yoluyla ulaşan ihbarda “tahliye için 720 bin dolara anlaşıldığı” iddia ediliyor.

Ali Tatar’ın tutuklanmasına karşı çıktı

Hakim Oktay Açar’ı yargı çevrelerinde araştırdım.

Açar, 33 yıldır hakim.

Bu mahkemede beş yıldır görev yapıyor.

Yargı camiasında sosyaldemokrat diye biliniyor.

FETÖ’nün yargıyı ele geçirdiği 2010 yılında Balyoz soruşturmasında 101 subay hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına imza attı. Yarbay Ali Tatar’ın hayatına son vermesine yol açan yeniden tutuklama kararına karşı çıkan tek hakim. Buna karşılık Kuddusi Okkır’ın tahliyesine de karşı çıktı.

Eşi Songül Açar, İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde asliye hukuk mahkemesi başkanı.

Dün Oktay Açar’ı aradım.

Suçlamaları kendisine sordum.

Açığa alındınız. Hakkınızda ihraç cezası istenebilir.

50’den fazla örgütlü uyuşturucu dosyasına baktım. Çoğu istinaf ve Yargıtay’dan onandı, geldi. Bir bu dosyada mı hata yaptım? Anlayamıyorum.

Neden tahliye kararı verdiniz?

Dosyadaki bilgilere göre değerlendirdik. Hukuka aykırı bir karar vermedim. Malvarlığım belli, araştırsınlar. Bir arabam, bir evim var. Meslekten kazandığım parayla çocuklarımı okuttum. Yedi sülalemi araştırsınlar. Bu çok büyük bir iftira.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaşan ihbarda çeteyle tahliye için 720 bin dolara anlaşıldığı iddia ediliyor.

İftira, öyle bir şey yok. Ben odama avukatları almam. Sadece iki gün önce bir avukat geldi. Adını bile sormadım. “Bodrum’da müvekkilim var, buraya naklini istiyorum” dedi. “Mümkün değil, SEGBİS’le alacağız” dedi. “Prof. Köksal Bayraktar’ın bilimsel görüşünü sunacağım” dedi. “Mübaşire ver” dedim. Odada korumam ve mübaşir vardı. Bir iki dakika söyleyeceğini söyledi, çıktı, gitti. Herhangi bir görüşmem yok. Bu nereden çıkıyor, anlamıyorum.

33 yıllık hakimim. Bu mahkemede altı yıldan beri görev yapıyorum. Bir sürü örgütlü dosyaya baktım. Ben her dosyayı okuyarak çıkarım, okumadan çıkmam. Meslek için gecemi gündüzüme kattım. Çok ağır bir itham olarak görüyorum.

15 tutuklunun hepsini bıraktınız değil mi?

Evet. Zaten iki üç gün sonra itiraz edildi. Sekizinin tutuklanması talebi reddedildi. Bir kısmı zaten Belçika, Almanya ve Hollanda ile iade yargılamasından ötürü tutuklu. Birisi hakkında ev hapsi, diğerleri için yurt dışına çıkış yasağı koyduk. Beklemeden yazdık gerekli yerlere. Malları üzerindeki tedbir sürüyor.

Nasıl kaçtılar?

Bilgim yok. Yurt içindeler mi, yurt dışındalar mı, bilmiyorum.

Ne düşünüyorsunuz?

Müfettişler ifademizi henüz almadı. Açıktayız. Çok üzgünüm. Kendimi iyi hissetmiyorum. Böyle bir haksızlık nasıl olur diye düşünüyorum. İnşallah sonu hayrolur.

Yücel ve İzsiz, AK Parti'ye geçiyor; Bilici de yolda...

AK Parti, yarın 23. kuruluş yıldönümünü kutlayacak.

Törende en az üç milletvekili ve 15 ilçe belediye başkanının AK Parti’ye katılması bekleniyor.

Edindiğim bilgiye göre…

İyi Parti’den istifa eden İstanbul milletvekilleri Ersagun Yücel ve Seyithan İzsiz’in katılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Yine İyi Parti’den ayrılan Adana Milletvekili Bilal Bilici’nin de “yüzde 50 ihtimalle katılacağı” kaydediliyor.

Meral Akşener’e çok yakın bir isim olan Yücel'in AK Parti’ye geçmesi akıllara şu soruyu getirecek: Akşener, bu siyasi transferin neresinde?

Diğer taraftan, İzsiz ve Bilici’nin milletvekillikleri İyi Parti’de aday oldukları günden itibaren eleştirilere konu olmuştu. Milletvekilliklerin parayla satıldığı iddiası bu nedenle ortaya atılmıştı.

Geçen yıl 14 Mayıs’ta seçilen 43 milletvekilinden 12’si henüz iki yıl olmadan İyi Parti’den ayrıldı.

İyi Parti’nin dörtte biri eridi.

Öte yandan…

İlerleyen günlerde Gelecek Partisi milletvekillerinden Selim Temurci, Nedim Yamalı ve İsa Mesih Şahin de AK Parti’ye geçerse hiç şaşırtıcı olmayacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Saymaz Arşivi