Üç Şirkete “El Konulabilir”

Ankara’da, enerji sektörünün yönetildiği kurumlarda yoğun bir trafik yaşanıyor. İki önemli konu başlığı öne çıkıyor. İlki, 1 Ekim’den geçerli yeni elektrik ve doğal gaz tarifesi ve olası zam… İkincisi de BOTAŞ’a yüklü miktarda borç takan şehiriçi doğal gaz şirketlerine uygulanacak yaptırım…

İlkiyle başlayalım. Elektrik ve doğal gaz tarifelerinde düğüm gelecek hafta çözülecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik, BOTAŞ da doğal gaz tarifeleri konusunda karar alacak ve kamuoyuna duyuracak.

Sektöre göre, gerek elektrik gerekse de doğal gazda belli bir miktar zamma gereksinim var. Elektrik şirketleri, enerji yönetimine, yüzde 20-30 aralığında zammın gerekli olduğu mesajını iletiyor. Ankara’da, doğal gaza da “çift” haneli zam konuşuluyor.

Bu işin ekonomik yanını oluşturuyor. Enerjiye zam konusunun, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın büyük önem verdiği 31 Mart yerel seçimleri sürecinde politik tarafı daha ağır basıyor.

Elektrik ve doğal gaz fiyatları, her kesimi doğrudan etkiliyor. Konut, ticarethane ve sanayi… On milyonların cebine ve yaşamına dokunuyor. Bu nedenle belli ölçüde oy davranışlarını da yorumları da yapılıyor.

Maliyet artışı olarak üretim ve ihracata yansıyor. Enflasyonu tetikliyor. Bu nedenle enerji zammını, politik süreçlerden bağımsız değerlendirmek mümkün değil. Son sözü, Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek.

ÜÇ ŞİRKET KRİTİK EŞİKTE

İkinci konumuz, enerji sektöründe büyük ses getirecek bir hamle olarak öne çıkıyor.

EPDK, 21 Eylül Perşembe günü olağan toplantısını yaptı. Kurum, BOTAŞ’a doğal gaz borcu biriken üç şehiriçi dağıtım şirketinin durumunu ele aldı. Toplantıdan, doğal gaz sektöründe dengeleri değiştirecek, taşları yerinden oynatacak bir karar çıktı.

EPDK; Çorlu, İnegöl, Yalova, Orhangazi ve Karamürsel'in şehiriçi doğal gaz dağıtımı yapan sırasıyla ÇORDAŞ, İNGAZ ve ARMAGAZ, BOTAŞ'a olan ve bir süredir biriken doğal gaz borçlarını ödemeleri için 26 Eylül Salı gününe dek süre verdi.

Peki, ödeme yapılmaması durumunda ne olacak? Üç şirketin yönetimine el konulması gündeme gelebilir. Söz konusu şirketlerin, BOTAŞ'a on milyonlarca lira borcu biriktiği ifade ediliyor.

EPDK, önceki yıllarda bir şehiriçi elektrik dağıtım şirketinin yönetimine, "finansman yapısındaki bozulma" nedeniyle el koymuştu. Bu şirket, daha sonra başka bir gruba satıldı.

BOTAŞ’ın da gaz dağıtım şirketlerinden alacaklarını tahsil etmek için hukuki yollara başvurduğunu belirtelim.

Elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatları… Kış döneminde ama özellikle seçim sonrasında çokça konuşmaya devam edeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi