Mustafa K. Erdemol

Mustafa K. Erdemol

TİP Genel Başkanı Erkan Baş:
Ortak aday çabasındayız

Dün Türkiye İşçi Partisi (TİP) GenelBaşkanı Erkan Baş ile TİP milletvekilleri Sera Kadıgil, Ahmet Şık, Barış Atay gazetecilerle bir araya geldi. Yani, AKP Genel Başkanı’nın deyimiyle "biraz daha öne alınarak" yapılacak olan seçim öncesi son derece karışık bir "siyasi manzara"nın ortaya çıktığı bir zamanda. TİP ile birlikte Emek ve Özgürlük İttifakı’nın içinde yer alan HDP’nin "kendi ittifaklarıyla birlikte" adayını çıkarabileceğini duyurması gündemi hareketlendirdi. HDP’nin aday çıkarması, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasına yol açacak bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Kimileri seçimin ikinci tura kalması durumunda hem Cumhur hem de hem de Millet İttifakı’nın HDP ile pazarlığa muhtaç olabileceği konusunda hemfikir. Her ne kadar kapatılması süreci hızlandırılmış da olsa HDP de gücünün farkında kuşkusuz.

Erdoğan’a fırsat verilmemeli

Dünkü buluşmada, başından beri partisi ortak aday gösterilmesinden yana tutum alan Erkan Baş’a doğal olarak HDP’nin açıklaması soruldu. TİP Genel Başkanı soruya daha önce de bir kaç kez söylediği gibi "Biz ortak aday gösterilmesi çabasındayız" yanıtını verdi. Baş’ın bu konuda ısrarlı olmasının bir nedeni var. Kaybedeceğini anladığını ileri sürdüğü Recep Tayyip Erdoğan’ın ittifaklar parçalama konusunda usta olduğunu belirten Baş, ona bu fırsatın verilmemesi için ortak aday üzerinde anlaşıp bu konuda birliğin sağlanması gerektiğini düşünüyor. Bu konuda anlaştıktan sonra Erdoğan’ın "parçalama" çabaları da başarısız kalacak Baş’a göre. Haksız sayılmaz.

Geçen yılın Ağustos ayında resmen ilan edilmesinin ardından yaptığı açıklamada Emek ve Özgürlük İttifakı’nın seçimler sonrasında ana muhalefet işlevini üstleneceğini duyurmuştu Erkan Baş. Yani, sadece bir seçim ittifakı oluşturmadıklarını belirtmişti. İçinde ortak aday belirleme konusunda farklı tutumlar alan partilerin bulunduğu ittifak gerçekten seçimler sonrasında da varlığını sürdürebilecek mi? Bunu zaman gösterecek.

İttifak içinde yer alsalar da "bağımsız tutumlar" alabilen HDP ile TİP’in ortak aday konusunda farklı düşünmeleri yabana atılacak bir konu değil. İddiası olan bir ittifak Emek ve Özgürlük İttifakı. Bazı konularda düşünceleri farklı olabilir ama "son derece yaşamsal" bir seçimde aday belirlemede ortak tutum herhalde önemli. Erkan Baş’ın konuya ilişkin sözleri içinde en dikkat çekeni "Cumhur İttifakı'nın kazanma ihtimali yoktur. Tek seçenek muhalefeti birbiriyle didişmeye itmektir. TİP olarak buradan kaçınmaya çalışıyoruz, tüm muhalefet bileşenlerini de bu konuda uyarıyoruz. Zaman, sen ben kavgası yapacak, kişisel, partisel çıkarlarımızı memleket sorununun önüne koyacak zaman değildir" demesi oldu.

Masadaki görüş

Benim açımdan şu sözleri de hayli ilginçti Baş’ın: "Masada ortaklaştığımız görüş, ortak adaya daha yakın olduğumuzdu." Yani masadaki görüşün dışarıda farklılaştığını vurgulamış oluyor Baş. Tabii bunların yanı sıra "Sonraki gelişmeler bizim açımızdan meşrudur" diyerek HDP’nin tutumuna itiraz etmediğini de belirtiyor. Baş’a göre "Her siyasi parti tercihlerini kamuoyuyla da paylaşır."

Çabalarının Emek ve Özgürlük İttifakı'nı ortaklaştırmak olduğunun altını sık sık çizdi TİP Genel Başkanı. Altılı Masa’ya da mesajı vardı: "Doğru olan ortak adaydır ama henüz bize bir aday önerilmemişken, daha önce Ekmeleddin İhsanoğlu gibi bir örnek önümüzde duruyorken bizim tümüyle bekleyiş içerisinde olmamız kabul edilebilir bir şey değil. Bizim çabamız Emek ve Özgürlük İttifakı'nı ortaklaştırmak olacak. İsim tartışması yapmıyoruz. Kemal Bey CHP adayı olarak çıkarsa bizim ona yaklaşımımız farklı olur, altılı masanın adayı olarak çıkarsa ona da farklı olur."

Sosyalistler de olacak

Erkan Baş konuşmasında Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılı tartışmalarına atıfta bulunarak "O yüzyılda mutlaka sosyalistler de olacak" dedi. Muhalefete de yönelik eleştirileri vardı Baş’ın. Örneğin 20 yıldır AKP iktidardaysa bunda muhalefetin de payı olduğunu söyledi. AKP’nin 80 yıl sonra cumhuriyeti yıkan bir parti olarak karşımızda olduğunu belirtip, "O halde 80 yıllık yanlışları da görmek lazım" dedi. Son sözleri de "manifesto" niteleğindeydi: "80 yıldır kendi solunu yok eden bir rejimle karşı karşıyayız. Sola bunlara yaptığınızda bu ülkeyi sağa teslim ediyorsunuz. Biz buna izin vermeyeceğiz. Bu seçimlerden bunu başarmış olarak çıkmak istiyoruz. Yoksa tek amacımız, vekil sayımızı, oy oranımızı arttırmak değil."

Ortak aday konusunda tutumunu sürdüreceği belli olan TİP’in, HDP’nin aday çıkarması durumunda destek verip vermeyeceği de elbette merak konusu.

Bekleyeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa K. Erdemol Arşivi