Rusya’dan doğalgaz borcu açıklaması: “Borçların ertelenmesi konusunda esnek olabiliriz”

Türkiye ile Rusya ilişkilerine, 2024 ve izleyen yıllarda enerji konularının damga vuracağını söylemek yanlış olmaz. Bu ilişkinin en kritik başlığını da doğal gaz ithalatı ve borçlar oluşturacak.

Türkiye, doğal gaz gereksiniminin önemli bir bölümünü Rusya’dan karşılıyor. Türkiye, Rusya’ya birkaç yıl öncesine kadar ithal ettiği doğal gazın parasını zamanında ve eksiksiz ödedi. Borç yapmadı ve yapmamaya da özen gösterdi.

BOTAŞ’ın, bir süredir Rusya’ya doğal gaz borcunu ödemediği biliniyor. Geçen hafta bu köşede, bu borcun 27.5 milyar dolara çıktığı yönünde bir yazı kaleme aldım.

BOTAŞ, X sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Açıklamadan daha çok suçlama hatta düşük dozlu tehdit… Bir çeşit süblimasyon… Retorik denemesi…

BOTAŞ, borç tutarına ilişkin veriyi yalanladı ve “asılsız” ve “mesnetsiz” ifadelerini kullandı.

BOTAŞ’ın Rusya’ya olan borcuna ilişkin herhangi bir rakam paylaşılmadı. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin seçim sloganı olarak öne çıkan “Türkiye Yüzyılı”na atıfta bulunuldu.

Açıklamada, “Türkiye Yüzyılı’nda enerjide merkez ülke olma yolunda dev yatırımların, dünya gündemine oturan ihracat anlaşmalarının hayata geçirildiği bugünlerde, ülkemizin enerjide yüz akı ve amiral gemisi niteliğindeki BOTAŞ’ın, bu gibi asılsız iddialarla gündeme getirilmesi son derece manidar ve maksatlıdır” denildi.

RUSYA, BORÇLA İLGİLİ NE DİYOR?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçen hafta Moskova’da, “Rus Enerji Haftası” etkinliklerine katıldı. Bayraktar, Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ve Rus Gazprom'un Başkanı Aleksey Miller’le görüştü.

Türkiye’den bir grup gazeteci de Rus Enerji Haftası etkinliklerini izledi. Gazeteciler, Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy ile de görüştü.

DOĞAL GAZ BORCU ÖDEME TAKVİMİ

Slutskiy, Türkiye’nin Rusya’ya olan doğalgaz borcunun ödeme takvimine ilişkin şunları söyledi:

“Türkiye, doğalgaz sektörü dâhil olmak üzere birçok alanda stratejik ortağımız. Bu hassas bir konu. Bizim stratejik ortaklığımız çok önemlidir ve borçları ödemenin ötesindedir. Rusya, yaptırımlara maruz bırakıldı ve ekonomik durumumuz zorda. Bu duruma rağmen Türkiye ile stratejik ortaklığımıza değer veriyoruz. Bu borçların ertelenmesi konusunda çok esnek olabiliriz.”

GAZ MERKEZİ

Rusya’nın, Avrupa’ya doğal gaz sevkıyatı için kurmak isteği merkez konusunda da Slutskiy, “Ceyhan ve Gaziantep’in hub olması üzerinde yoğunlaşan çalışmalarımız söz konusu. Türkiye’yi kalıcı ortak olarak görüyoruz ve buna çok önem veriyoruz. Sıvılaştırılmış gaz projeleri üzerinde de çalışıyoruz” dedi.

YENİ NÜKLEER SANTRALLAR

Slutskiy, Rusya’nın Akkuyu’nun yanı sıra Sinop’ta inşa edilecek nükleer santralla da ilgilendiğini vurguladı ve ekledi: “Akkuyu’daki projeyi bitirelim, kesinleştirelim ondan sonra Sinop’la ilgili de karar alacağız. Sinop’la ilgili bir yıl içinde bir sonuç almış oluruz. Daha birkaç tane Sinop gibi haber alacaksınız” diye konuştu.

Yazıyı, Rus Slutskiy’nin net mesajıyla tamamlayalım: “Bu borçların (BOTAŞ’ın borçları) ertelenmesi konusunda çok esnek olabiliriz.”

Sözün bittiği yer…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi