Ömer Bolat Operasyonların Ortasına Düştü

Ekonomi bakanlıkları arasında en dikkat çekici atama Ticaret Bakanlığı’nda oldu.

Şöyle ki;

2021 yılında Ruhsar Pekcan’dan boşalan Ticaret Bakanlığı’na Mehmet Muş’un atanması; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “istifasından” sonra da ekonomi yönetiminden elini çekmediği yorumuna yol açmıştı.

28 Mayıs seçimlerinden sonra oluşan kabinede Muş’un yerine atanan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) eski başkanlarından Ömer Bolat; Yeni Şafak gazetesinin bağlı olduğu Albayrak Holding’in 23 yıllık Genel Koordinatörüydü.

Sabah-ATV-A Haber yayınlarının bağlı olduğu Turkuvaz Medya Grubu'nun CEO'su Serhat Albayrak, Yeni Şafak'ın eski yazarı Sadık Albayrak'ın oğlu, Berat Albayrak'ın ağabeyi

Her ne kadar her iki grup da AKP’nin “propaganda” medyası olsa da sektörde rakip konumundalar.

AKP’de “güç dengeleri” yeniden oluşuyor izlenimini veren “görevlendirmeleri”, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirilen Mehmet Şimşek üzerinden de okuyabiliriz.

Berat Albayrak ile birlikte Kasım 2015 genel seçimlerinde 26. Dönem AKP Bayburt Milletvekili olarak seçilen Prof.Dr. Şahap Kavcıoğlu, Ağustos 2018’den sonra T.VakıfBank T.A.O. Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ve T.VakıfBank T.A.O. iştiraklerinden Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulunmuştu.

19 Mart 2021’de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı’na atanan Kavcıoğlu da B. Albayrak’a yakın bürokratlar arasında anılıyordu.

Şimşek’in verdiği “rasyonel ekonomi politikalara dönüş” mesajının adresi Erdoğan’ın talimatını yerine getiren TCMB politikalarıydı.

Kavcıoğlu’nun “düşük faiz” rotası, 2018’de dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak ile start alan Erdoğan’ın “faiz neden enflasyon sonuç” modelinin finansal karşılığıydı.

Erdoğan, TCMB Başkanlığını H. Gaye Erkan’a devreden Kavcıoğlu’nu boşta bırakmadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanlığı’na atadı.

Bu yönüyle de bugünkü ekonomi yönetiminin iki bacaklı olduğunu söylemek mümkün.

Bir ucunda Erdoğan, öbür ucunda Şimşek ekibi…

Özünde siyasi rejim gibi ekonomi yönetiminin de tek patronu olan Erdoğan, Ekonomi Koordinasyon Kurlu Başkanlığı’nı üstlenen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’la “kontrolü” elinde tutuyor.

Bolat’ın atanması Ticaret Bakanlığı’nın sicil kaydını da hatırlamamızı gerektiriyor.

Bolat’ın “özgeçmişini” döksem bu yazı uzayıp gider…

21 yıllık AKP iktidarının destekçisi çok sayıda sivil toplum, vakıf ve meslek örgütünün yönetiminde bulunuyor.

Bolat, 7 Haziran’da düzenlenen törenle görevini Muş'tan devralırken, eski bakanlara övgü dolu şu konuşmayı yaptı:

“Görev yapmış Ticaret bakanlarımızın hepsi, aldıkları bayrağı daha yükseğe taşıdı. Hem değerli bakanımız Mehmet Muş'un hem de önceki bakanlarımızın katkı ve desteğini almaktan memnuniyet duyacağımı ifade etmek istiyorum.”

Peki gerçekten eski bütün Ticaret Bakanları bu övgü dolu sözleri hakkediyor mu?

Oysa ki eski ticaret bakanlarının siyasi etik sicili hiç de parlak değil.

Mesela İran ambargosunu delme ve kara para aklamadan Amerika’da yargılanan ve itirafçı olan Rıza Sarraf’ın rüşvet listesinde yer alan Zafer Çağlayan..

1996-1998, 2002-2005 ve 2005-2007 yılları arasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Çağlayan, AKP hükümetlerinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı görevlerini yürütmüştü.

Çağlayan oğlu Salih Kaan Çağlayan’ın tutuklanması üzerine 25 Aralık 2013 tarihinde Ekonomi Bakanlığı’ndan istifa etmişti.

9 Temmuz 2018'de atandığı Ticaret Bakanlığı’ndan 2021’de bakanlığına fahiş fiyatla dezenfektan satan Ruhsar Pekcan olayını uzun uzun anlatmayayım.

Pekcan da medyaya yansıyan haberler üzerine görevinden alınmıştı.

Merak edenler eski yazılarıma bakabilir.

Ticaret Bakanlığı’nın karnesinde kırıklar çok fazla. Gümrüklerde yakalanan kaçak ürünler, ülkede bu alanda canlı bir trafik olduğunu gösteriyor.

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri geçen yıl yaklaşık 14.5 ton kokain olmak üzere toplam 69 tonu aşkın uyuşturucu ele geçirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) 2022 raporuna göre, Türkiye'de yakalanan kokain miktarı önceki yıla göre 2021'de 7'ye katlandı.

Bir önceki yıla göre yüzde 54 artışla ele geçirilen kaçak eşyaların değeri 11 milyar 961 milyon lira…

Bu arada tütün ve sigara kaçakçılığı da tavan yaptı.

Yılda 70 milyar TL vergi kaybına neden olan tütün kaçakçılığına karşı Tütün Sanayicileri Derneği önceki gün "Yasa Dışı Kapı Dışı" kampanyası başlattı.

Patronlar Dünyası'na konuşan Philip Morris/Sabancı Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren, yeni ekonomi yönetimiyle ilgili de "Kredibilitesi yüksek isimlerin iş başına gelmesi ümit veriyor" diyor.

Ticaret Bakanlığı tütün sektörünü tanımayan bir bakanlık değil.

Ruhsar Pekcan döneminde atanan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, 2006 yılından 2019’a kadar yabancı bir sigara firmasının üst düzey yöneticisiydi.

Geçen yıl hangi gerekçeyle alındıysa, ithal sigaraların üzerinde varış ülkesinin dilinde açıklama yazılması şartı kaldırıldı.

2019-2022 yılları arasında tütün şirketlerine 53 teşvik verilirken Ticaret Bakanlığı’nın kaçakçıları vazgeçirecek önlemler almakta çok da mahir olmadığı açık.

Son bir haftadır, ülke çapında kaçakçılara yönelik birbiri ardına operasyonlar düzenliyor.

12 Haziran’da Kilis İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar neticesinde, Türkiye’den Suriye’ye Çobanbey Sınır Kapısı’ndan yasadışı geçişler olduğu bilgisinden hareketle; 4'ü kamu görevlisi toplam 12 şüpheliye yönelik sürdürülen operasyonda, 10 şüpheli gözaltına alındı.

13 Haziran’da İzmir’de yürütülen uyuşturucu operasyonunda 45 kişi gözaltına alındı.

15 Haziran’da Esendere Sınır Kapısı’na yönelik Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda aralarında polis ve muhafaza memurlarının da bulunduğu 31 şüpheli gözaltına alındı.

Bolat; Ticaret Bakan Yardımcılarına, Gümrük Bölge Müdürlerine, Gümrük Muhafaza Müdürlerine dokunmadan önce, 10 Aralık 2022’de Ticaret Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’ne atanan Oğuzhan Efe’yi görevden almış.

Besmele ile oturumları açılan MÜSİAD kökenli Bolat’ın kaçakçılıkla mücadeleden yüzünün akıyla çıkmasını umut edelim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Serpil Yılmaz Arşivi