Kira artık bir cinayet sebebi

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre geçen ay en çok artış gösteren harcama kalemi, konut oldu.

Konut ücretleri önceki aya göre yüzde 8.08 arttı.

Sözde enflasyon düşüyor.

Fakat bu, gayrimenkul ücretlerine ve kiralara yansımıyor.

İki yıldır uygulanan yüzde 25’lik zam sınırı geçen ay kaldırıldığı için kira arttıkça artıyor.

Bir memur ve işçinin ev sahibi olabilmesi mümkün değil artık. Yüksek kiralardan ötürü metropollerden taşraya, şehir merkezlerinden kenar mahallelere ve hatta köylere göç var.

Bugün barınma ihtiyacı Türkiye’nin en önemli asayiş meselesi oldu.

Ev sahibi-kiracı kavgalarının sonu cinayetle bitiyor.

Son örnek, Konya Akşehir’den.

Akşener Cezaevi’nde görev yapan Uzman Çavuş Emre Kuşçu, 19 Ağustos’ta ev sahibi Necati Çınar ve oğlu Yavuz’u kira anlaşmazlığından ötürü öldürdü.

EVİN KAPISINDA TARTIŞMA

İddiaya göre…

54 yaşındaki Necati Çınar, 5500 TL olan kirayı temmuz ayında 13 bin TL’ye çıkarmak istedi. Artışı fazla bulan 33 yaşındaki Kuşçu, TÜFE oranında zam yaparak, 9100 TL ödeyebileceğini söyledi. Çınar, iddiaya göre, “Malıma ortak mısın. Ödemiyorsan defolup gidersin” dedi. Kuşçu, “Yüz yüze bakıyoruz. Mahkemelerle uğraşmak yerine orta yolu bulalım. Ödemelerim, borcum var. Bu parayı ödeyemem” diye yanıt verdi. Ancak anlaşamadılar.

Kuşçu, 15 Ağustos’ta 9100 TL yatırdı.

Çınar, kabul etmedi.

Telefonda Kuşçu ile Necati Yılmaz ve 30 yaşındaki oğlu Yavuz tartıştı.

Alt katta oturan Necati ile oğlu, Kuşçu’nun kapısına geldi.

İddiaya göre Kuşçu, ifadesinde şu bilgileri verdi:

“Kiranın yüksek olduğunu söyledim. Yavuz, konuşmaya girerek, ‘Babamı kimse tehdit edemez. Ben oturacağım evde. Çık git’ dedi. ‘Kimseyi tehdit etmiyorum. Hakkımı arayacağımı söylüyorum. Sen oturacaksan bile mahkemeye gidersin. Mahkeme kararıyla bir senede anca çıkarırsın beni’ dedim. Sesimiz yükselince ortanca ve büyük çocuğum ağladı. Necati, ‘Sana huzur bırakmam, kapını sökerim, gerekirse kapına eşya yığarım, giriş çıkışını engellerim, apartmandan ya sen gidersin ya ben giderim’ dedi. Tartışmayı uzatmamak için 12 bin TL’yi Necati’ye gönderdim.”

DÜKKANA GİDİP VURDU

Kuşçu, ‘bu durum zoruna gittiği’ ve ‘orta yol bulmak amacıyla’ 19 Ağustos’ta sabah saat 7’de sivil kıyafetlerle evden çıkıp Çınarların mobilya dükkanına gitti.

Önce Yavuz Çınar’ın, ardından babası Necati’nin bacağına ateş etti.

Kuşku, şunları söyledi:

“Necati, yerden kalkarak, çekiç, bıçkı ve keser gibi malzemeleri bana fırlattı. Bir defa daha ateş ettim. Neresinden vurduğumu hatırlamıyorum. Vücuduna nişan aldım. Ateş ettikten sonra düştü ve kıvranmaya başladı. O sırada Yavuz küfretti. İki ya da üç kere Yavuz’ın göğsünün üst kısmına ateş ettim.”

Kuşçu, baba-oğulu vurduktan sonra 112’yi aradı.

Komutanına bilgi verdi.

Bir parka giderek, polise teslim oldu.

Kuşçu, “Ben kendileriyle orta yolu güzellikle bulmak amacıyla gittim. Vurmayı düşünmedim, plan yapmadım” diyor.

Necati ve Yavuz Çınar, hayatını kaybederken…

Üç çocuk babası Kuşku, tutuklandı. Kalan ömrünü cezaevinde geçirecek.

AKŞEHİR’DE BİLE 13 BİN 500 TL

Burası İstanbul, Ankara yahut İzmir değil, Konya’nın Akşehir ilçesi.

Akşehir’de bile kira 13 bin 500 TL’ye ulaştı.

Bu, emekli aylığından bin TL fazla, asgari ücretin 3500 TL altında.

Memur maaşının yüzde 25’ine denk.

Ücretler enflasyonun altında tutulunca barınma sorunu, ülkenin en ciddi asayiş meselesi haline geldi. Her apartmanda ev sahibi-kiracı gerilimi yaşanıyor. Kiracı ev sahibine kırdırılıyor, ev sahibi kiracıya vurduruluyor.

Mahkemelerde yüzlerce dava, karakollarda ise binlerce şikayet var.

Kira artık bir cinayet sebebi…

İlki geçen yıl Rize’de yaşanan, Bursa ve İstanbul’la süren kira cinayetlerine şimdi de Akşehir eklendi.

İnşaat maliyetleri düşürülmedikçe, ucuz toplu konut üretimine geçilmedikçe ve barınma ihtiyacı karşılanmadıkça bu cinayetler devam edecek.

KORUMA KARARI İÇİN DOKTORUN ÖLMESİ Mİ GEREKİYOR?

Tosya Devlet Hastanesi’nin Acil Polikliniği’nde çalışan Doktor Ramazan Batuhan Kıranta, 29 Temmuz’da saat 3’te hastayla ilgilenirken, içeriye Okan C. girdi.

“Merdivenden düştüm” dedi.

Kıranta, muayeneden sonra Okan C.’yi tomografiye gönderdi.

Ardından iki kadın geldi.

Onları da tomografiye yolladı.

Biraz sonra içeriye giren tıbbi sekreter H.K., doktorun arkasına saklandı. Ardından gelen Okan C., kadınların daha önce tomografiye alındığından şikayet ederek, H.K.’ye hakaret ve tehdit yağdırdı, masayı yumrukladı.

Doktorlar kapıları kapattı.

Dr. Kıranta, ‘Beyaz Kod’ vererek, yani 1111’i arayarak, şiddete uğradıklarını bildirdi.

Polisi aradı.

Kıranta’nın ifadesinde şunları söylüyor:

“Güvenlik görevlileri Okan’ı sakinleştirmeye çalışıyordu. Bana ‘Sen göreceksin’ dedi. Bir sürü tehdit ve hakaret söyledi. Olayı odamın kapısından izlediğim sırada iki yaşı küçük şahıs geldi. G.B., ‘Kim olay çıkardı, sen mi çıkardın’ diye dayılanıyordu. H.C., burnuma yumruk attı. Kendimi korumak için ittirdim. İttirmenin etkisiyle düştü. G.B., ‘Sen bittin’ diye tehdit etti. Okan gelerek, ‘Sen oğluma ne yaptın, gününü göreceksin, seni burada yaşatmayacağım’ dedi.”

Polisler Okan C.’yi tutmaya çalışırken, Kıranta ve arkadaşları hemşire odasına geçerek, kapıyı kilitledi. Okan C., kapıyı tekmeleyerek açmaya çalıştı. Jandarma gelince saldırı durdurulabildi.

‘ALKOLLÜYDÜM, HATIRLAMIYORUM’

Okan C., ifadesinde, alkollü olduğu için ne dediğini hatırlamadığını iddia etti. Doktor ve sağlık çalışanlarına değil, masaya yumruk attığını ileri sürdü. Oğlunun ve yeğeninin fevri davranışlarda bulunduğunu kaydetti.

Oğlu H.C. ise babasının alnından kan aktığını görünce doktorla kavga etmiş olabileceğini ifade ederek, “O sinirle yumruk attım. Beni yere yatırdı. Dirseğimden yaralandım” dedi. G.B. ise doktora küfrettiğini kabul etti.

Okan C., görevi yaptırmamak için direnme suçundan tutuklanırken, iki çocuk ise adli kontrolle serbest bırakıldı.

HASTANEDE ŞİDDET KAMERALARDA

Görüntü tutanaklarına göre Okan C., doktorun odasına girerek, “Sizin yapacağınız işi s…” diyor ve masaya vuruyor.

Okan C., dışarıya çıkarılırken, içeriye giren oğlu H.C., doktora yumruk atıyor. Doktor karşılık verince yere düşüyor. Okan C.’nin yeğeni G.B., küfrediyor.

Okan C., Acil’in kapısını yumrukluyor, sandalyeyi tekmeleyip düşürüyor. “Dokuzlunun ağzına ver, sonuna kadar vur, vurmazsam o… çocuğuyum” diyor.

Yanındakileri darp ediyor. Polisin gelmesine rağmen sakinleşmiyor. Görevlilere “Gel lan buraya a… k…” diyor, ellerinden kaçarak içeriye giriyor. Engellemeye çalışan görevliye yumruk atıyor.

H.C., doktorun odasına giriyor. Ardından G.B. koşarak geliyor. Polis engellemeye çabalarken, Okan C., başpolise saldırıyor.

Okan C., memura “Sen gel lan artist” diye el hareketi yapıyor ve küfrediyor. “Bana bu gece burada cinayet işletmeyin” şeklinde bağırıyor.

GÖZDAĞI VERİLDİ

Okan C. ve H.C.’nin adamı olduklarını söyleyen A.E. ve E.Ö., 16 Ağustos’ta saat 3’te hastaneye gelerek, nöbetteki Dr. Kıranta’yı şikayetten vazgeçirmek için ısrarcı oldu.

Kıranta’ya ‘akut stres’ teşhisi kondu ve dört gün rapor verildi.

Can güvenliği kalmadığını düşünen Kıranta’nın ruh sağlığı bozuldu. Can güvenliğinden ötürü çarşıya yemek yemek için bile çıkamaz hale geldi.

Avukatı Ercan Arı, Tosya Aile Mahkemesi’ne başvurarak, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un 4. Maddesi gereğince Kıranta’nın iş yerinin değiştirilmesini istedi.

Mahkeme bu kanunun “Şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı sıralı takip mağduru olan kişilerin korunması” amacıyla çıkarıldığını belirterek, olayın bu kanun kapsamına girmediğini belirtti ve talebi reddetti.

Arı, ısrarlı takip gerekçesiyle olumlu karar verilmesi gerektiğini savunarak, “Bu adamı illa öldürmeleri mi gerekiyor koruma kararı alabilmemiz için?” diye soruyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Saymaz Arşivi