İsmail Saymaz
Kılıçdaroğlu’na büyükşehir desteği: Adaylığınızı açıklayın
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün Ankara’da partisinin genel merkezinde dokuz büyükşehir belediye başkanını ağırladı.
Toplantının tek bir gündemi vardı: Seçim.
Başkanlar Kılıçdaroğlu’na Altılı Masa’nın artık cumhurbaşkanı adayını açıklaması gerektiğini söyledi.
Dediler ki:
“Seçim tarihi belli olsun, adayımızı açıklayacağız’ demiştik. Seçim tarihi belli oldu. Artık adayımızı açıklamalıyız. Toplumun beklentisi var. Bu bizleri sıkıntıya sokuyor. Artık çok uzadı. Belediyelerin seçim çalışması yapması için zaman kalmıyor. Taktiklerimiz ne olacak, bunları belirlemeliyiz.”
Kılıçdaroğlu, her görüşü dikkatle dinledi ve not aldı.
Başkanlar Kılıçdaroğlu’na “Adaylığınızı ilan edin” teklifinde bulundu.
Dediler ki:
“Çıkın, ‘Adayım’ deyin. Artık zamanı geldi. Biz CHP’nin belediye başkanlarıyız. Genel başkanımızın aday olmasını isteriz. Biz başkanlar olarak desteğimizi sunalım.”
Başkanlar toplantı bitimi, “Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığını destekliyoruz” diye yazılı bir açıklama yapmayı önerdi.
CHP lideri reddetti.
Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
“Altılı Masa’nın selameti için böyle bir şey söylemeniz doğru olmaz. Altılı Masa’ya emrivaki yapmak diye yorumlanır. Sürece zarar gelmesini istemiyoruz.”
Kılıçdaroğlu, 30 Ocak’ta hükümet programının duyurulacağını ve şubat ayında adayın ilan edileceğini söyledi.
Ekrem İmamoğlu mu?
O da, 6 Ocak’ta Kılıçdaroğlu’na sunumunu yaptığı seçim kampanyasını makinasını hatırlattı. Ve kimi seçim taktikleri önerdi.
Akşener, ‘Artık konuşalım’ diyecek
Dünkü toplantıyı başkanların Kılıçdaroğlu’na desteği şeklinde okumak gerekiyor.
Zaten…
Mansur Yavaş’ın önceki gün Kılıçdaroğlu’na yönelik “İnşallah bu parkın açılışına cumhurbaşkanı olarak teşrif edersiniz” şeklindeki sözleri CHP Genel Merkezi’nde sevinçle karşılanmıştı. Yavaş’ın bu hamlesi, anketlerin birincisinin Kılıçdaroğlu lehine çekilmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla CHP lideri, bugün Altılı Masa’ya eli rahatlamış olarak katılacak.
Altılı Masa adayı tartışacak mı?
Evet, tartışacak.
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ev sahibi olduğu Altılı Masa’da, “Artık adayımızı konuşalım” diyecek.
Ancak Akşener isim belirtmeyecek, liderlerin önerilerini sunmasını bekleyecek.
İhtimaldir ki Kılıçdaroğlu, partisinin adayı olarak kendi ismini önerecek. Saadet lideri Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal’ın Kılıçdaroğlu’na destek vereceği tahmin ediliyor. DEVA lideri Babacan’nın masadaki çoğunluk eğilimine uyacağını, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun ise Akşener’e bakarak hareket edeceğini düşünüyorum.
Ya Akşener?
Büyük bir ihtimalle Akşener, adayları partisinin Genel İdare Kurulu’na soracağını söyleyecek. Adayın belirlenmesi için anket yapılmasını savunacak.
Ben İyi Parti’nin kolaylıkla evet demeyeceğini ve pazarlıkta el yükselteceğini sanıyorum.
Akşener’in cumhurbaşkanı adaylığında Yavaş ve İmamoğlu’na tercih ettiği biliniyor. Yavaş çekildiğini, İmamoğlu’nun partisine rağmen aday olmayacağını ve CHP liderinin karşısına çıkmayacağını, Akşener’in “Başbakan olacağım” açıklamasından geri adım atmayacağını göz önünde bulundurursak, İyi Parti için gerçekten kritik bir süreç başlıyor.
İmamoğlu, Sinan Ateş’in evini ziyaret ediyor
Geçen hafta sonu Kastamonu ve Karabük’ü ziyaret eden Ekrem İmamoğlu, bu cuma günü Bursa’ya gidiyor.
İmamoğlu, ilk olarak 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın mezarını ziyaret edecek. Ardından İBB’nin desteğiyle kurulan Gemlik Belediyesi Tarım Laboratuarı’nın açılışını yapacak. Bursa Kapalı Çarşısı’nı gezecek olan İmamoğlu, CHP’li Nilüfer ve Mudanya belediyelerine misafir olacak.
Ardından suikast sonucu öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in Osmangazi’daki baba evine giderek, taziyede bulunacak.
İmamoğlu, bir sonraki gün Bilecik’e geçecek. Bilecik’te, yine İBB desteğiyle kurulan Halk Bakkal’ın tanıtımına katılacak. Sonra Bozüyük’te Kurtuluş Savaşı Anı Evi ve yeni seyir terası projesinin temel atma töreninde hazır bulunacak. Son olarak Bozüyük Belediyesi’ni ziyaret edecek.
İyi Parti ve CHP, başörtüsü için oy kullanmayacak
AK Parti, başörtüsü teklifinin görüşüldüğü Anayasa Komisyonu’nda İyi Parti ve CHP’nin değişiklik önergesini reddetti. Böyle olunca iki partinin üyeleri komisyonu terk etti.
AK Parti teklifteki ısrarını TBMM Genel Kurulu’nda sürdürürse İyi Parti ve CHP, görüşmelere katılmakla birlikte oy kullanmamayı düşünüyor. HDP ise komisyondaki görüşmelere katılmama tavırını Genel Kurul’da da sürdürecek.