Kılıçdaroğlu neden aday olmasın?

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ne zaman cumhurbaşkanlığı adaylığını güçlendirecek bir hamle yapsa hemen koro halinde itiraz geliyor.

Bu kez de öyle oldu.

Önce Kılıçdaroğlu’nun ve Akşener’in sözlerini anımsayalım.

Kılıçdaroğlu, partisinin toplantısında arkadaşlarına, “Şunu da artık bilmek zorundayım, siz gerçekten benimle birlikte misiniz? Bazılarınızın sesi çıkmıyor, bazılarınızın da isteyerek veya istemeyerek zarar verdiğini de görüyorum. Artık karar verin. Benimleyseniz, benimle olduğunuzu da artık hissetmek istiyorum” diye seslendi.

Ardından Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş da dahil olmak üzere yöneticiler, milletvekilleri, partililer sosyal medya mesajlarıyla Kılıçdaroğlu’nun yanında olduklarını açıkladılar.

Kılıçdaroğlu’nun bu hamlesi bir yandan parti içinde bir toparlanma etkisi yarattığı gibi CHP açısından adaylık tartışmasını da bitirdi. İmamoğlu ve Yavaş, Kılıçdaroğlu’nun yanında olduklarını açıklayarak, aday olma ihtimalleri üzerinde yapılan speküslasyonları sonlandırmış oldu. İktidar yanlısı medyanın elinden İmamoğlu, Yavaş konusunu da aldı.

Kılıçdaroğlu’nun bu hamlesinden sonra bir hamle de İYİ Parti Lideri Meral Akşener’den geldi. Akşener, Kılıçdaroğlu için “Kendisine gittim 15 milletvekili talep ettim. Yani bu neydi? Demokrasiye dair Türkiye’de birçok şeyi değiştirecek bir adım atılmasına yönelik bir talepti. Kendisine herhalde ölünceye kadar şükran duyacağım. Ben sülaleme ‘Sayın Kılıçdaroğlu’nu çocuklarıyla beraber’ vasiyet ettim” ifadesini kullandı.

Akşener’in bu sözleri Kılıçdaroğlu’nun adaylık olasılığını güçlendirdi.

Buna karşın Kılıçdaroğlu’nun adaylığına aynı korodan yine itirazlar gelmeye başladı.

“Tarihi hata olur” diyenler oldu.

“Aman ha sakın aday olmayın Türkiye’nin geleceği kararır” diyenler oldu.

“Aday olmasın kazanamaz, Erdoğan kazanır” diye yazanlar, söyleyenler oldu.

“Alevi kökenli olduğu için mi itiraz ediyorsunuz” tepkilerine ise “Hayır, Alevi olduğu için değil seçim kazanamadığı için” karşılığı verildi.

Kemal Beyin seçim kazanmamış olmasından başlarsak şunu söyleyebiliriz:

Kılıçdaroğlu’ndan önceki CHP liderleri girdikleri her seçimi kazanmışlar mıydı? Hayır. Bülent Ecevit dışında CHP’yi seçimden birinci parti çıkaran lider olmadı. CHP, birinci parti olduğu seçimlerde de tek başına iktidara gelemedi. Koalisyonlar yapıldı. SHP Lideri merhum Erdal İnönü de bir tek yerel seçimlerde partisini birinci yaptı. Genel seçimlerde o da koalisyonun küçük ortağı oldu. Daha sonra Deniz Baykal dahil CHP’nin başına geçen liderler de seçim kazanamadı.

Ancak Kılıçdaroğlu’nun 2019 yerel seçimlerinde muhalefetin kazandığı zaferin en önemli mimarı olduğunu da unutmamak gerekir. Kılıçdaroğlu’nun siyasi mühendisliğinde 2019 yerel seçimlerinde gösterilen başarı önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde niye gösterilmesin?

“Kılıçdaroğlu aday olmasın” diyenlere şu soruların da sorulması gerekiyor:

Neden olmasın?

Kılıçdaroğlu çok dürüst bir insan olduğu için mi aday olmasın?

Hırsızlık, yolsuzluk yapmadığı için mi aday olmasın?

Eşini dostunu zengin etmediği için mi aday olmasın?

Etrafını belediye ihaleleriyle zengin etmediği için mi aday olmasın?

Cumhurbaşkanı olmanın gerektirdiği eğitim, bilgi birikimi ve devlet deneyimine sahip olduğu için mi aday olmasın?

Dünya malında gözü olmadığı için mi aday olmasın?

Ana muhalefet Lideri olarak sorunlarla ilgili önerileri iktidar tarafından acele hayata geçirildiği için mi olmasın?

Yolsuzluklara göz yumanlardan, rüşvet alanlardan, beş yerden maaş alanlardan, yurtdışına para kaçıranlardan, borsada, dövizde vatandaşı silkeleyip milyonları götürenlerden hesap soracağı için mi aday olmasın?

Neden olmasın?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fikret Bila Arşivi