Mustafa K. Erdemol

Mustafa K. Erdemol

İtip kakıp vazgeçirdiler: Biden’ın yerine Harris

Artık dramatik bir hal almaya başlamıştı doğrusu. ABD Başkanı Joe Biden uzun süren ısrarlar, baskılar sonucu başkanlık yarışından çekileceğini açıkladı sonunda. Çarşamba günü koronavirüs testi de pozitif çıkan Biden, şimdiye kadar defalarca adaylıktan çekilme çağrılarını reddetmiş, bunu ancak kendisine tıbbi bir rahatsızlık teşhisi konulması halinde düşünebileceğini söylemişti.

Eğer bağışçıların Demokratik Parti’ye para aktarmaktan vazgeçebileceği endişesi ağır basmasaydı belki de tüm ısrarlara rağmen Biden yarışa devam edecekti. Para yine belirleyeci oldu yani.

Kendi partisinden adaylığı bırakması için ciddi baskılar geldi Biden’a. Vermont Senatörü Peter Welch, münazara performansını, Trump'ın yeniden seçilme riskini gerekçe göstererek Biden'a açıkça çekilme çağrısı yapan ilk Demokrat senatör olmuştu.

Demokratik Parti delegelerinin partinin başkan ile başkan yardımcısı adaylarını seçeceği kurultayı 19-22 Ağustos'ta tarihlerinde yapılacak. Ama Parti 7 Ağustos’tan önce yeni bir aday seçmek üzere kolları sıvamak zorunda. Bunu yapamazsa Ohio eyaletinin oy pusulasında yer alamamış olacaklar.

Demokratlar bir adayın arkasında birleşmeyi de başaramazsa, partinin 1968'den bu yana yaşamadığı açık bir kurultay potansiyeli ortaya çıkmış olacak. Bu durumda, aday adayları tek tek delegelerden destek ararken perde arkasında muazzam bir siyasi çekişme yaşanacağı kesin. Ancak Demokratlar muhtemelen kurultaydan önce tek bir kişiye destek sağlamaya çalışarak bundan kaçınmaya çalışacak.

Biden, ilkinde değil ama ikinci açıklamasında aday olarak Başkan Yardımcısı Kamala Harris’ i önerdi. Parti içinde yüzde 60 dolaylarında desteği olan Harris’e itiraz edenlerin sayısı da az değil. Biden'ın yerine geçecek potansiyel adaylar arasında Michigan Valisi Gretchen Whitmer ile California Valisi Gavin Newsom da var. Ama yeni bir aday belirlemenin karmaşıklığı Harris’in adaylığını olanaklı hale getiriyor. Gerçekten de en kolay çözüm Harris'i aday göstermek.

Harris'in Biden'ın yerine geçebilecek en önemli isim olduğu düşünülse de, son anketler Harris ile Biden'ın Donald Trump karşısındaki pozisyonu arasında çok az fark olduğunu ortaya koyuyor. Washington Post'un münazara sonrası yapılan 11 anketin ortalamasında Trump, Biden'ı ortalama yüzde 1,9 puanla geride bıraktı ki bu da Trump'ın bu anketlerde Harris'e karşı 1,5 puanlık üstünlüğü olduğu gösteriyor. Dört anket Harris'in Biden'dan biraz daha iyi, dördü biraz daha kötü, üçü de fark olmadığını ortaya çıkardı.

Biden ile parti yeni adayı desteklese bile delegeler oy verene kadar kimse resmi aday olmayacak. Demokratik Ulusal Komite, başkan adayını belirlemek için Ağustos ayının ilk haftasında başlayacak sanal bir yoklama yapmayı planladığının sinyalini verdi. Bu plan iptal edilirse, aday 19 Ağustos'ta başlaması planlanan kurultayda seçilecek.

Biden kendi isteği ile adaylıktan vazgeçtiği için 3.900 delege kurultayda yeniden toplanarak oylarını yeni bir aday için kullanacak. Yeni adayın delegelerin çoğunun oyuna ihtiyacı olacak. Yeni bir Demokrat adayın, bağış toplama, seçmenlere ulaşma, taban örgütlenmesi de dahil olmak üzere kampanya altyapısını hızla oluşturması veya genişletmesi gerekecek.

Yani yeni adayı zor bir süreç bekliyor. Demokrat tabanı birleştirmek, Trump'a karşı güçlü bir kampanya yürütmek gibi zorlu bir görevle karşı karşıya kalacak. Tüm bu zorluklara rağmen Demokratlar yeni adayın partiye yeniden enerji kazandırmasını umuyor.

Dere değiştirirken at değiştirmenin sonucunun ne olacağını Kasım’da göreceğiz artık.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa K. Erdemol Arşivi