EPDK'dan akaryakıtta 'tavan fiyat' uyarısı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), dağıtım şirketleri ve bayi marjlarının öngörülen tutarları aşması üzerine akaryakıtta 5'inci kez tavan fiyat adımı atmaya hazırlanıyor. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, dağıtım şirketlerine gönderdiği yazıda, marjların mevcut seviyesinin ve geleceğe yönelik seyrinin "acilen" makul düzeylere çekilmesini istedi. Yılmaz, aksi takdirde tavan fiyat uygulanması konusunda gerekli işlemlerin başlatılacağı uyarısında bulundu. Dağıtım şirketlerinin, benzin ve motorinde birkaç güne kadar indirim yapması bekleniyor.

EPDK Başkanı Yılmaz, kısa süre önce dağıtım şirketlerine gönderdiği yazıda, EPDK'nın aldığı 11528 sayılı kararıyla akaryakıt dağıtım şirketleri ve bayi marjlarının dağıtıcı ve bayi maliyetlerini yansıtacak biçimde ülke içi piyasa koşuları ile uyumlu (enflasyon, döviz kuru, satın alma gücü paritesi, asgari ücret, TCMB faiz oranları gibi) olmasının benimsendiğine işaret etti.

Gelinen süreçte İstanbul Avrupa Yakası dağıtıcı ve bayi marjları toplamının söz konusu kararın yürürlüğe girmesinin sonrasında artış eğilimine girdiği kaydedilen yazıda, son 1 aylık dönemde toplam marjlarda yüzde 10'luk artış olduğu belirtildi. Yazıda, bu artışların kabul edilebilir sınırların üzerine çıktığı vurgulandı.

Ülke geneli marj toplamı ortalamasının Avrupa Yakası marjlarının da ötesinde makul olmayacak biçimde artığı kaydedilen yazıda, toplam marjlardaki yükselişin sektörün büyük kısmında benzer eğilimler gösterdiği, hatta eğilimlerin yönünün ve ivmesinin bile benzerlik gösterdiği ifade edildi.

Yılmaz, marjların mevcut seviyesinin ve geleceğe yönelik seyrinin "acilen" makul düzeylere çekilmesini istedi. Yılmaz, bu adımın atılmaması durumunda EPDK'nın Petrol Piyasası Yasası'nın 10'uncu maddesi uyarınca tavan fiyat uygulanması konusunda gerekli işlemleri başlatacağı uyarısında bulundu. Yılmaz'ın bu uyarısı sonrasında dağıtım şirketlerinin benzin ve motorin fiyatlarında indirim yapması bekleniyor.

İşte o madde

Fiyat oluşumu maddesi:

... Ancak, petrol piyasasında faaliyetleri veya rekabeti engelleme, bozma veya kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran veya doğurabilecek nitelikte anlaşma veya eylemlerin piyasa düzenini bozucu etkiler oluşturması halinde, gerekli işlemlerin başlatılmasıyla birlikte, her seferinde iki ayı aşmamak üzere, faaliyetlerin her aşamasında, bölgesel veya ulusal düzeyde uygulanmak için taban ve/veya tavan fiyat tespitine ve gerekli tedbirlerin alınmasına Kurum yetkilidir.

Belirli bölgelere ve belirli amaçlara yönelik olarak fiyatlara müdahale edilmeksizin kullanıcıların desteklenmesinin usul ve esasları ile miktarı Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi