Emekliler İçin Örgütlü Muhalefet

Seçmen, verdiği sözleri tutmayan iktidara yerel seçimlerde iyi bir ders verdi.

AK Parti’yi ikinciliğe düşürürken CHP’yi birinci parti yaptı.

Sözünü tutmayan iktidarı cezalandırdı.

Yerel seçimlerden birinci parti olarak çıkan CHP’nin halkın özellikle ekonomik sorunlarını, örgütlü muhalefet yaparak gündemin ilk sırasına yerleştirmesi gerekiyor.

CHP bu yönde önemli kararlar aldı.

Öğretmenler ve emekliler için iki miting düzenleyecek.

Sorunlarını meydanlarda dillendirerek, iktidarı zorlayacak.

CHP bu aktif muhalefet anlayışını sürdürmeli.

Atanmayan öğretmenler sorununa çözüm önermeli ve iktidarı bu çözüme zorlama.

Aynı şekilde geçinme sorununu da gündemde tutmalı.

Emekliler için yapacağı mitinge iyi hazırlanmalı.

CHP mitingleri hazırlarken sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmalı ve onların önerilerini öne çıkarmalı.

Örneğin BBC Türkçe’de yer alan haberlere göre Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun emekliler konusundaki görüşleri önem taşıyor. Emekliler için sorunun insanca yaşam mücadelesi değil hayatta kalma mücadelesi olduğunu vurgulayan Çekrezoğlu’nun değerlendirmesi şöyle:

"TÜİK verilerinden hareket ettiğimizde dahi emeklilerin ve dar gelirlilerin gıda enflasyonu yüzde 88-113 aralığında hesaplanıyor. Değil büyümeden hak ettikleri payı almak, değil reel geliri korumak, emekliler şu anda en büyük harcama kalemleri olan gıdada bile ciddi kayba uğramış durumdalar."

Emekli Memur Sendikaları Başkanı Ali Küçükösen ise şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Emekli kamu görevlileri 20 yıl kadar önce maaşlarına güvenerek ev, araba alabiliyordu. Şimdilerde ise ev kirasını zor ödüyor. Emeklilerin alım gücü sürekli düşmüş ve çalışanlarla arasındaki makas gittikçe açılmıştır."

Küçükkösen, sadece market, ısınma, aidat ve elektrik gibi temel giderlerin dahi 10 bin TL olduğunu vurgulayarak "Bir de ev kirası verme derdi olan emekliler bu yükün altından nasıl kalksın?" sorusunu gündeme getiriyor.

Yine BBC Türkçe’ye değerlendirme yapan çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri alanında uzman akademisyen Özgür Müftüoğlu'na göre hükümet, bu asgari ücret ve emekli maaşı planlamasıyla birlikte hem kamu hem de özel sektörün maliyetlerini düşürmeye çalışıyor.

Müftüoğlu’nun değerlendirmeleri de şöyle:

"Hükümet küresel rekabet içerisinde yer tutmak, yabancı sermayeyi çekmek, kamu bütçesini dengelemek gibi birtakım hedefleri, emekçilerin sırtından sağlamaya çalışıyor. Fakat hükümetin bu politikası toplumsal olarak büyük bir çöküntüye neden oluyor çünkü insanların harcamaları artarken, geliri düşüyor. Türkiye’nin çok bir bölümünü açlık sınırının bile altında bir yere itip, yoksulluğu derinleştiriyorlar."

CHP; emekçi, emekli, küçük esnafın sorunlarını gündeme taşıyacak mitingleri düzenli aralıklarla gerçekleştirmeli.

Bu yolla iktidar üzerinde kuracağı baskı çalışanlar ve emeklilerin sorularının çözümünde en etkili yol olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fikret Bila Arşivi