Olcay Aydilek
Ekonomi Yönetiminde İsimler Tamam… Hazine’ye 2, Maliye’ye 2
Türkiye’de, dolar ve euro kuru, vatandaşın ekonomiye bakışını belirleyen bir çeşit barometredir. Bir çeşit, toplumsal “ortak duyu”dur.
Yükselen dolar kuru, ekonomide işlerin kötüye gittiği algısını güçlendirir. Son günlerde dolar ve euro rekor üstüne rekor kırıyor. Dolar 24 TL’yi, euro da 26 TL’yi zorluyor.
Bu ortamda ekonomide vatandaşın da yatırımcının da gözü kulağı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’te… Şimşek’in attığı her adım, toplantıları, atamaları ve tercihleri dikkatle izleniyor. Bu adımlar üzerinden yeni ekonomi yönetimine egemen olan anlayışa ilişkin çıkarımlar yapılıyor.
Önceki yönetim anlayışını temsil eden “heterodoks” politikadan kopuş var mı? Ekonomide, ortodoks-denenmiş, Bakan Şimşek’in deyişle rasyonel politikalara geçiliyor mu? Yoksa biraz ondan-biraz bundan “ortaya karışık” bir politika mı izlenecek?
Bu sorulara yanıt oluşturacak ipuçları yakalanmaya çalışılıyor. Yorum üstüne yorum yapılıyor.
4 bakan yardımcısı
Kuşkusuz, bu konuda en önemli gösterge ekonomi yönetimine yapılacak atamalar olacak. Şimşek’in teklifi üzerine ilk atama Merkez Bankası Başkanlığı’na yapıldı. Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı oldu.
Ankara’da kulislere göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen hafta tüm bakanlarla bir araya geldi ve bakan yardımcılıklarına yapılacak atamalar üzerine görüştü.
Ankara’nın, yüksek ekonomi katlarından güvenilir kaynaklara göre Hazine ve Maliye Bakanlığı’na toplam 4 bakan yardımcısı atanacak. Bunlardan 2’si Hazine, 2’si de Maliye konusunda görevlendirilecek.
Şimşek’in, deneyim ve birikimleriyle ekonomi çevrelerinin de desteğini alacak isimleri önerdiği, bunlardan bazılarıyla daha önce de mesai yaptığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, önerilen isimlere vize verdiği kaydedildi.
Diğer bakanlıklar
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yanı sıra diğer bakanlar da birlikte çalışmak istedikleri bakan yardımcıları hakkında bilgi verdi. Önerilerde bulundu.
Bu kapsamda ekonomi yönetiminin önemli parçasını oluşturan şu bakanlıklara yapılacak atamalar da dikkatle izleniyor.
Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…
Bir kulis daha verelim. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın, bakan yardımcılığı kadrolarını tümüyle yenilemesine kesin gözüyle bakılıyor. Bayraktar, biri elektrik, biri doğal gaz ve petrol diğeri de madencilik sektörüne bakacak 3 bakan yardımcısı atayacak. Bayraktar’ın, sektörün yakından tanıdığı isimleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunduğu kaydedildi.
Son söz... Bakan yardımcılığına ilişkin atamaların, birkaç güne kadar Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.