Mustafa K. Erdemol
Daha önce benzeri yaşanmadı: İran füzeleri İsrail savunmasını aştı
İsrail’in Gazze’de katliama devam ederken Lübnan’ı da işgal girişimiyle iyice derinleşen krizde yeni aşamayı İran’ın İsrail’e misillemesi oluşturuyor. İran’ın farklı bölgelerden tam 200 füze fırlatması bugüne kadar yaşanmış bir durum değildi. İran ilk kez İsrail'in uçaksavar savunmasını aşmayı, ülkenin şehir merkezlerini vurmayı başardı.
Saldırının, ABD'nin İran'ın “İsrail'e karşı yakın bir zamanda balistik füze saldırısı düzenlemeyi” planladığı uyarısında bulunmasından kısa bir süre sonra gerçekleşmesi dikkat çekti. Bir ABD yetkilisi saldırının gerçekleşmesi durumunda bunun İran açısından “ciddi sonuçları” olacağını belirtmişti. Anlaşılan o ki İran ABD’nin uyarısına pek kulak asmamış.
Füzelerin yerleşim bölgelerine isabet etmesi İsrail’de ciddi bir paniğe yol açtı. Kudüs ile Tel Aviv şehirleri de dâhil olmak üzere ülke genelinde tehlike uyarısı yapan alarmlar çalınıyor. İsrail’in Demir Kubbe’ye fazla güvendiği biliniyordu ama demek ki çok da güvenilir bir savunma sistemi değil.
Dünkü (Salı) saldırının, İran'ın 12-13 Nisan'da Şam'daki konsolosluğunun bombalanmasına misilleme olarak İsrail'e 200'den fazla insansız hava aracı ile seyir füzesi fırlattığı saldırıyı aştığı iddia ediliyor. Nisan’daki saldırılarda can kaybı yaşanmamış, sınırlı hasar meydana gelmişti. Füzelerin çoğu ABD öncülüğündeki koalisyon tarafından düşürülmüştü.
Batı gazetelerinde İran’ın bu kez İsrail'e 12 dakikada ulaşabilen balistik füzeler fırlattığı belirtiliyor. İran Nisan’da, İsrail’e onları durdurmak için daha fazla zaman tanıyan daha yavaş seyir füzelerini kullanmıştı.
Son saldırının ardından İsrail müttefiklerinin ne yapacağı sır değil. En büyük destekçi olan ABD daha önce birçok kez dile getirdiği gibi “İsrail’in kendisini savunmasına” yardımcı olacağını açıklamıştı. Bir ABD'li yetkili, Hizbullah'ın kuzey İsrail'e saldırmak için kullandığı altyapıyı yok etmek amacıyla güney Lübnan'a “sınırlı” bir saldırı başlatmasından bir gün sonra Washington'un İsrail'in savunma hazırlıklarını aktif bir şekilde desteklediğini söyledi.
ABD, olası bir saldırıya karşı caydırıcı bir önlem olarak Orta Doğu'da halihazırda konuşlu bulunan birliklere takviye amacıyla birkaç bin asker daha gönderileceğini açıkladı. Bu kararla bölgede konuşlandırılan ABD askerlerinin sayısı 43 bine ulaştı. Pentagon ayrıca Orta Doğu'da bulunan F-16, F-15 ile F-22 savaş uçaklarının sayısını da iki katına çıkaracak. Ayrıca uçak gemisi Harry Truman Akdeniz'e doğru yol alırken, Abraham Lincoln Umman Körfezi'ndeki görevini bir ay uzattı. Bunlar Gazze’deki kıyımı durdurmak için değil, İsrail’i korumak için yapılıyor.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın saldırı sonrası yaptığı açıklamadaki “Haniye’nin ölümü üzerine İsrail’e sert yanıt vermememizi öneren, bunun karşılığında Gazze’de ateşkes ilan edileceğini söyleyen Batı bizi kandırdı” diyerek Hamas lideri İsmail Haniye’nin İran topraklarında İsrail tarafından öldürülmesine yanıt vermeyişlerinin nedenini de açıklamış oldu.
Anlaşılan o ki İran’ın sadık kaldığı “anlaşma” batı tarafından görmezden gelinmiş. Bu nedenle İran’ın yanıtı bu kez sert oldu demek.
Nasıl bir sabaha uyanacağımızı tahmin edemediğimiz günler yaşıyoruz.
Çok tatsız bir durum.