Bakan Nebati’nin algı operasyonu

Maliye Bakanı Nebati tweet attı. Dedi ki; ‘döviz kurunu kapsamlı ve yenilikçi metotlar ile düşürdüğümüz gibi enflasyonu da önümüzdeki dönemde düşüreceğiz.’

Durun hemen çocuk mu kandırıyor demeyin. Bizle dalga mı geçiyor diye düşünmeyin.

Siyaset yapıyor.

Bu ne biçim siyaset diyeceksiniz.

Haklısınız, ama bu yeni tür siyaset…

Bakan söylediğinin doğru olmadığını bilmiyor mu?

Biliyor, bilmez olur mu? Dolar geçen yıl 7,20 lira civarındaydı; şimdi 14 lirayı aştı. Bırakın geçen yılı eylül ayında 8,30 liraydı. Döviz kuru düşmedi arttı.

Ama bakan kurun düştüğünü hatta kuru düşürmek için yenilikçi metotlar kullandıklarını da iddia ediyor.

Gerçeği eğiyor, büyüyor, tersine çeviriyor, pazarlıyor. Kısaca algı operasyonu yapıyor.

Buna popülizm diyorlar, postmodern siyaset diyorlar, post- truth siyaset diyorlar…

Nedir bu diyeceksiniz. İlhan Ürkmez’in ‘Postmodern Siyaset’ kitabından birkaç alıntı yapalım.

Postmodernizm, post-truth siyasi diliyle halka yalan söylemeyi ve yalan söyleyerek yönetmeyi meşrulaştırır.’( s. 55)

‘Post truth siyaset popülizmi kullanır. Yalana baş vurur ve yalanı gerçekmiş gibi göstererek insanları inandırır.’ (s :100)

İşler kötüye gittikçe iktidar postmodern siyasetin yöntemlerine başvuruyor. Gerçeği saptırarak popülizmin ipine asılıyor. Bakan’ın yaptığı da bu.

Dikkat ederseniz son yıllarda Türkiye çok değişti. Cehalet neredeyse ödüllendirilecek. Rasyonel akıl, analitik düşünme ve eleştirel bakış önemini yitirdi.

Daha doğrusu önemsizmiş gibi gösterilmeye başlandı. Bunlar yeni siyaset anlayışının gerekliliği…

Hazine ve Maliye Bakan’ı bu tweet’i enflasyonun açıklandığı gün attı. İfadesine dikkatinizi çekerim. Sanki ülkeyi 20 yıldır yönetmiyorlarmış gibi, sanki dün iktidara gelmişler de kucaklarında yüzde 50’yi aşan enflasyon ve yüksek kuru kucaklarında bulmuşlarmış gibi davranıyor. Çözeceklermiş gibi yapıyor.

Zaten postmodern siyasetin önemli silahlarından biri de budur. Yapmasan bile miş gibi yapmak. ikinci büyük silah da medyayı kullanmak.

Bakan ellerinde büyük bir medya gücü olduğunu biliyor. Dövizi düşürdüklerini ne kadar sık tekrarlarsa bir süre sonra geniş kitlelerin inanacağını düşünüyor. Enflasyon da düşüreceklerine olan inancın artmasını sağlamaya çalışıyor.

Bu siyaset türünde söylediğinin bir süre sonra tam tersini söyleyebilirsin. İddiaların gerçekleşmezse bir daha üzerinde durmazsın. Nasıl olsa medyanın büyük çoğunluğu hatırlatmaz, yüzüne vurmaz.

Bakan Nebati’nin tweeti yeni düzen siyaset anlayışına cuk oturdu. Bundan sonra iktidar kanalından yükselecek seslere bu gözle de bakın.

Çünkü bu tür açıklamaları artık çok sık duyacağız. Yakın gelecekte ekonomik krizi de Rusya- Ukrayna savaşına bağlarlarsa şaşırmayın.

Ürkmez’in kitabından son bir alıntı…

Popülist siyaset; geniş halk kitlelerinin zihinlerine hitap etmez, kalplerine hitap eder. Bunu yaparken de ‘gerçeği’ ortaya çıkararak değil, ‘hakikati/post truth’ öne çıkarıp kutsayarak yapar.’( s. 95)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Tezkan Arşivi