Bakan ve koltukları… 5 koltuğu bırakacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabinesini açıkladı. Alparslan Bayraktar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koltuğuna oturdu. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan’ın kızı Saide Simin Mercan ile evli olan Bayraktar, bakanlığa atanmasının ardından 5 önemli ve “dolgun” ücretli koltuktan vazgeçecek.

Yeni Bakan Bayraktar’ı, enerji sektörü yakından tanıyor. Bayraktar, 2010-2016 yılları arasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) üyeliği yaptı. 2016-2018 yılları arasında Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı ve Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 2018 yılında Enerji Bakan Yardımcılığı’na atandı.

Bayraktar, bakan yardımcılığının yanı sıra birçok görevi de aynı anda yürüttü. Bayraktar, bu dönemde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Üyeliği de yaptı.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Enerji Bakan Yardımcısı Bayraktar’ı sık sık gündeme taşıdı. Yavuzyılmaz’ın, “Bakan Yardımcısı olarak TPAO Genel Müdürü'nün amiri ama TPAO Yönetim Kurulu Üyesi olarak da genel müdür onun amiri oluyor” eleştirileri ve tepkileri üzerine Bayraktar’ın, TPAO Yönetim Kurulu Üyeliği sona erdi. Bu eleştirilere karşın Bayraktar’a yeni görevler verildi.

Bayraktar ve 5 koltuk

Bir dönem ABD’de bulunan Alparslan Bayraktar, bakan yardımcılığıyla birlikte 6 görevi aynı anda yürütüyordu. Bayraktar’ın, yönetiminde bulunduğu kurumlar şöyle:

-KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı,

-KARDÖKMAK Yönetim Kurulu Başkanı.

-Enerji Piyasaları İşletmeleri AŞ (EPİAŞ) Yönetim Kurulu Başkan vekili.

-Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı.

-Bayraktar, çok kısa bir süre önce de Azerbaycan doğal gazını, Türkiye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyan Trans Anadolu Doğal Gaz Projesi, kısa adıyla TANAP’ın 1 yıl için yönetim kurulu başkanvekili olarak atandı.

Şimdi gözler Alparslan Bayraktar’a çevrildi. Bayraktar’ın, Enerji Bakanı olarak atanmasının ardından yönetiminde bulunduğu kurumlardan ve görevlerinden bugün ya da en geç hafta içinde istifa etmesi bekleniyor.

Enerji yönetiminde değişiklik

Kulislerde Bayraktar’ın, bazı bakan yardımcıları ile yolları ayırabileceği ve enerji KİT’lerinin yönetiminde değişiklik yapacağı konuşuluyor. Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) ve Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) öncelikli olarak dile getiriliyor. Sektör, BOTAŞ ve TPAO’da da bazı değişiklikler bekliyor. Enerjide, sürprizlere gebe yeni dönem başlıyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi