Olcay Aydilek
Asıl Zam Dalgası Henüz Gelmedi
Kamu İşveren Heyeti, ekonomik krizin derinleştiği, vergi ve zam yağmuru altında enflasyonun ve hayat pahalılığının her geçen gün daha yakıcı biçimde kendini hissettirdiği bir dönemde, 2024'ün ilk altı ayı için yüzde 14, ikinci altı ayı için yüzde 9, 2025'in ilk altı ayı için yüzde 6, ikinci altı ayı için yüzde 5 zam teklif etti.
Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK teklife tepki gösterdi. Revize edilmesini istedi. Kamu işvereninin, teklifini gözden geçirmesi ve 17 Ağustos Perşembe günü yeni bir teklifle masaya gelmesi bekleniyor.
TALEP VE TEKLİFTE BÜYÜK MAKAS
Memur-Sen, 2024 yılı için birinci üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15, dördüncü üç ayda yüzde 10 zam talebinde bulunmuştu. 2025 yılı için ilk altı ayda yüzde 25, ikinci altı ayda yüzde 15 zam istemişti.
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul ile kamu işvereninin teklifini ve Memur-Sen’in yaklaşımını konuştuk.
Tonbul, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, selefi Nureddin Nebati’den görevi devraldığı gün yaptığı konuşmaya işaret ederek, “Sayın Bakan Şimşek, Türkiye’nin rasyonaliteye dönme dışında bir seçeneği olmadığını vurguladı. Bu ne anlama geliyor? Daha önce irrasyonel bazı politikalar uygulandı, rasyonel politikalara döneceğiz anlamına geliyor” dedi.
Merkez Bankası’nın da bu süreçte enflasyon tahminlerini ya da beklentilerini güncellediğini anımsatan Tonbul, Banka’nın yıl sonu için enflasyon tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e, 2024 için yüzde 8,8'den yüzde 33'e yükselttiğini anımsattı. Merkez Bankası’nın, 2025 yıl sonu tahmini de yüzde 15.
NEREDE RASYONALİTE?
Kamu işvereninin, 2024 yılının ilk yarısı için yüzde 14, ikinci yarısı için yüzde 9 zam teklifinde bulunduğunu belirterek, “Merkez Bankası’nın 2024 yılı enflasyon tahmininin 10 puan altında bir teklif sunuldu. Nerede bu rasyonalite?” diye konuştu.
Tonbul, rasyonalitenin ya da aklın gereğinin yapılmasını ve beklenen enflasyonun üstüne çıkılmasını istedi.
Tonbul, sözleşmenin masada uzlaşıyla imzalanmasının önemli olduğunu belirterek, sürecin Hakem Heyeti’ni gitmeden tamamlanmasının önemine işaret etti.
TÜİK VERİLERİ VE BÜYÜK KUŞKU
Tonbul’la konuştuğumuz bir diğer önemli başlık da Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı tartışmalı enflasyon verileri. Geniş kesimler verilerin gerçekleri yansıtmadığı görüşünde birleşiyor.
Tonbul, Anadolu Ajansı’na (AA) hafta sonu yaptığı açıklamada, “Kamu işvereni, enflasyon hedefleri üzerinden değil, piyasa gerçekleri üzerinden bir teklifle masaya gelmeli” ifadesini kullanmıştı.
Tonbul, toplumun TÜİK’in verilerini “şüphe” ile karşıladığını söyledi ve Memur-Sen’in piyasa gerçekleri dikkate alınarak teklifte bulunulmasını istediğini yineledi.
2024 DAHA ZOR OLACAK
Türkiye’de ekonomiyi yakından takip edenler, 2024 yılının 2023’ten daha zor geçeceğine dikkat çekiyor. İktidar, 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler nedeniyle ekonomide çok daha can yakıcı bazı adımları erteliyor. Seçimlerin ardından kemerlerin daha da sıkılacağı, vergi ve zam sağanağının dalga dalga yayılacağı, yoksulluğun katlanacağı bir süreçle karşı karşıya geleceğimiz ifade ediliyor.
Tonbul, Türkiye’de yıllardır bu tür sorunlar yaşandığını belirterek, 2024 yılında da ekonomik zorluklar yaşanabileceğini söyledi.
Türkiye'nin gözü kulağı, Perşembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda olacak.