Ankara’da Elon Musk Alarmı! Starlink İçin BTK'da Pazartesi Zirvesi

Ankara, Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk’ın, New York'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinde gündeme getirdiği uydudan yüksek hızda internet erişimi hizmeti Starlink için kolları sıvadı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye’nin telekomünikasyon ve internet alanında faaliyet gösteren şirketlerini, 25 Eylül Pazartesi günü toplantıya çağırdı. Toplantıya, Starlink yöneticilerinin de katılması bekleniyor. Starlink’e, kısa süre içinde söz konusu hizmet için lisans verilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu’na katılmak üzere bulunduğu New York'ta, Türkevi'nde bazı temaslarda bulundu. Erdoğan, Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk'ı da kabul etti. Musk, kabule oğluyla geldi.

elon-musk-erdogan-2109819.jpg

Görüşme, basına kapalı gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç da hazır bulundu.

Bu görüşmede Musk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, Starlink uydu hizmetleri konusunda Türkiye ile iş birliği yapmayı arzu ettiğini belirtti. Musk ve ekibi, zaman yitirmedi. SpaceX, Starlink hizmetine lisans alabilmek için BTK'ya resmi başvuruda bulundu.

bilgi-teknolojileri-ve-iletisim-kurumu-sosyal-aglara-detayli-duzenlemeler-getirdi-277069.jpeg

ANKARA’DA ZİRVE

BTK da hemen harekete geçti. Kurum, Türkiye’nin telekomünikasyon ve internet alanında faaliyet gösteren şirketlerini, 25 Eylül Pazartesi günü toplantıya davet etti. Toplantıya, Türkiye’de bulunan Starlink yöneticilerinin de katılması bekleniyor.

Sektöre yakın kaynaklar, Starlink’e, kısa süre içinde söz konusu hizmet için lisans verilmesine kesin gözüyle baktıklarını ifade etti.

Starlink, SpaceX'in dünyada hızı düşük veya yetersiz hizmet alan bölgelerine internet erişimini kolaylaştıran bir uydu hizmeti.

Temmuz 2023 itibarıyla uzayda, 4 bin 519 Starlink uydusunun bulunduğu belirtiliyor. Musk'ın, dünya yörüngesinde 12 bin uyduluk ağ kurmayı planladığı biliniyor.

yeni-proje.jpg

starlink3.png

starlink2.png

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi