Olcay Aydilek
Altın nereye koşuyor? Yeni rekorlar gelecek mi?
Altın, rekora koşuyor. Altının ons fiyatı, haftanın son işlem gününde 2 bin 47 doları gördü. Böylece Ağustos 2020'deki 2 bin 74 dolarlık rekor seviyesine yaklaştı. Gram altın da rekor kırdı ve bin 273 TL'yi aştı. Altın fiyatları, gün içinde bir miktar gevşedi.
Peki, altının ons fiyatı neden artıyor? En önemlisi de artmaya devam edecek mi? Altın fiyatı nereye kadar çıkabilir? Bu soruları, işi altın olan, Türkiye'de altın madeni işleten bir yöneticiye, Altın Madencileri Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz'a sorduk.
Sonda söyleyeceğimizi, başta söyleyelim. Yılmaz'a göre altın fiyatları rekor üstüne rekor kırmaya devam edecek. Altında, çok daha yüksek fiyatları göreceğiz.
Yılmaz, "Altının onsunun, rahatlıkla 2 bin 200 doları görebileceğini düşünüyorum. Yıl sonuna kadar yukarı yönlü hareketin devam edeceğini söylemek mümkün" dedi.
Yılmaz, altının tüm dünyada pandemi döneminde "güvenli liman" olarak görüldüğünü ve yatırımcının altına yöneldiğini anımsatarak, "Daha sonra bir miktar geriledi. Ancak, çok da gerilediğini söyleyemeyiz. Altının onsu, bu dönemde 1700-1800 dolarda kaldı. Çok aşağılara inmedi" diye konuştu.
ABD'de, faiz artışlarıyla birlikte "altının ayağına pranga takıldığını" kaydeden Yılmaz, "Bu artışlar, altının fiyatının yükselmesini doğal olarak engelledi. Ancak, şimdi başka bir süreç ilerliyor" dedi.
ABD'de yaşanan banka iflasları, enflasyonun beklentilerin altında kalması ve faizlerin artış bir yana yerinde sayabileceği öngörülerine işaret eden Yılmaz, bunun yanı sıra yıl sonuna doğru ABD ekonomisinde bankacılık krizinin de etkisiyle hafif bir resesyon beklediğinin görülmesi altın fiyatlarını destekledi.
Yılmaz, bu koşullarda altında yukarı yönlü hareketin devam etmesinin son derece normal olduğunu vurgulayarak, "Belli bir süre içinde 2 bin 200 doları görebileceğini düşünüyorum. Kâr maksimizasyonu gündeme gelir. Burada biraz soluklanır. Sonrasında yine artmaya devam edebilir" görüşünü savundu.
TÜRKİYE'NİN ALTIN ÜRETİMİ
Türkiye, 2019'da 38 ton üretti. 2020 yılında 42 tonla rekor üretim gerçekleşti. 2021 yılında 39.5 tona düştü. 2022 yılında 32 tona kadar geriledi. 7.5 tonluk üretim kaybı söz konusu oldu.
Yılmaz, altın üretimindeki düşüşün geçen yıl bazı madenlerin kapalı olmasının ya da üretim yapamamasının doğal bir sonucu olduğunu belirtti. Yılmaz, bu yılın ilk çeyrek rakamlarının henüz netleşmediğini, haftaya rakamların belli olacağını söyledi.
Yılmaz, Türkiye'de üretilen yerli altının tamamını, TL üzerinden Merkez Bankası'nın almaya devam ettiğini, "Bir yandan da ithalat yoluyla altın alıyor" dedi.