Mustafa K. Erdemol

Mustafa K. Erdemol

Adaylığını açıkladı ama
Trump’ın işi zor

ABD ara seçimlerinde beklenen dalgayı yaratamasa da Cumhuriyetçilerin iki kazanımı oldu. İlki elbette iki meclisli Kongre’de çoğunluğu sağlamaları, diğeri de eski Başkan Donald Trump’dan kurtulmaları. İki kuş vurdular yani.

Ama bunun farkında olmayan biri var: Donald Trump. Eski Başkanın, ara seçimlerde desteklediği neredeyse tüm adaylar kaybetti, malum. Bu cumhuriyetçi seçmen tarafından istenmediğinin işaretiydi. Buna rağmen destek bulacağına inanarak 2024 Başkanlık seçimlerine aday olduğunu ilan etti. Kimilerine göre Amerikan demokrasisini uçurumun kenarına getiren biri olan Trump’ın bu tutumu fazla iddialı.

Protestan da olsa

Sloganı malum, “Make Great America Again” (Amerika'yı Yeniden Büyük Yap). Sadece beyaz, sadece anglosakson, sadece protestan (WASP) olanlar için “büyük” yapılması gereken bir ABD hedefi var Trump’ın. Bu WASP’ın içinde protestan da olsalar yoksul ABD’liler ile emekçiler yok elbette.

Trump, 30'dan fazla Amerikan bayrağı ile "Amerika'yı Yeniden Büyük Yap" sloganını taşıyan pankartlarla donatılmış malikanesi Mar-a-Lago’nun balo salonunda adaylığını açıklarken yüzlerce destekçisi, kulüp üyesi ile basın mensuplarından oluşan bir kalabalığa "Aday oluyorum çünkü dünyanın bu ulusun ne olabileceğine dair gerçek ihtişamı henüz görmediğine inanıyorum" dedi. Cümleye bakar mısınız? “Dünya olarak henüz göremediğimiz” neler var kim bilir?

İki kez görevden alınmıştı

İki kez görevden alınan ilk başkan olarak tarihe geçen Trump’ın yeniden Beyaz Saray’a dönüş mücadelesi dikkate değer gerçekten de. O nasıl görürse görsün aslında son derece zor bir yarışa giriyor. Ara seçimlerden sonra artık ileriye bakmak gerektiğini söyleyen kendi destekçilerinden bazılarının eleştirileriyle karşı karşıya örneğin. En önemli engel ise karşısına güçlü bir aday olarak çıkacağına kesin gözüyle bakılan Florida Valisi Ron DeSantis.

Bir başka zorluk da bir dizi cezai soruşturmayla boğuşuyor olması. Bunlar arasında FBI'ın Mar-a-Lago'da ele geçirilen gizli ibareli düzinelerce belgeye ilişkin soruşturmasının yanı sıra 2020 başkanlık seçimlerinin sonuçlarını reddetme çabalarına ilişkin hem eyalet hem de federal düzeyde devam eden soruşturmalar da var.

Aynı kampanya

Tüm bunlara rağmen sürdüreceğini duyurduğu kampanyasında 2016’da ne yaptıysa aynısını yapacak Trump. Söz konusu yılda Trump, özel jetiyle mitingler arasında mekik dokuyan küçük bir yardımcı grubunun, her türlü siyasi odağa ulaşması, medyanın ilgisini çekebilecek son derece cazip sloganlar yaratması, kuşkusuz çok da para harcaması sayesinde parti içi muhaliflerini yenebilmişti. Bu kampanyada da bunu göreceğiz anlaşılan.

Cumhuriyetçi Parti yönetimi ile büyük bir çoğunluk ondan vazgeçseler de Trump azımsanmayacak bir desteğe sahip. Hala mitinglerine büyük kalabalıklar çekiyor, yüz milyonlarca dolar toplayarak partisinin en üretken bağış toplayıcısı konumunu koruyor. Bu Trump’tan çok Trumpizmin yaygın olmasından kaynaklanıyor elbette.

Yalanlarına inandırdı

Asıl tehlikeli olan şu; Trump 2020 seçimlerinin meşru olmadığı yolundaki ısrarlı iddialarına büyük bir kesimi inandırdı. Kamuoyu araştırmaları şirketi AP-NORC tarafından yapılan bir anket, Ocak 2021'in sonlarında Cumhuriyetçilerin yaklaşık üçte ikisinin Başkan Joe Biden'ın 2020'de meşru bir şekilde seçildiğine inanmadığını ortaya koydu. Bir başka araştırma kurumu olan VoteCast'e göre, ara seçimlerde de aşağı yukarı aynı sayıda Cumhuriyetçi seçmen bu görüşteydi. Oysa Trump’ın atadığı başsavcı bile seçimlerin meşru olduğunu açıklamıştı. Ama Trump, söylediklerine inananların olduğunu bildiği için bu konuda yalan söylemeyi sürdürdü, sürdürecek gibi de görünüyor.

Tüm arkadaşları sırt çevirdi

Düşmanı çok. Sadece Demokratlardan değil, kendi partisi içinde de. Bunlar arasında yakın çalışma arkadaşları da var. Trump'ın eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun yanı sıra 2016'da Trump'a karşı aday olan eski New Jersey Valisi Chris Christie de bu isimler arasında yer alıyor. Teksas Senatörü Ted Cruz, Güney Carolina Senatörü Tim Scott, Virginia Valisi Glenn Youngkin de Trump‘ın karşısına parti içinden adaylar olarak çıkacaklar. Trump'ın ayrıca Maryland Valisi Larry Hogan ile Temsilciler Meclisi'nin Beyaz Saray baskınıyla ilgili soruşturmayı yürüten komitesinin başkan yardımcısı Liz Cheney gibi karşıtları da var.

DeSantis: Yeni Trump

Ancak geçen hafta Florida valiliğine yeniden seçilen DeSantis aslında Trump'ın kavgacı eğilimlerini paylaşıyor, sosyal konulardaki çıkışlarını da destekliyor. Bu yüzden kimi Trump taraftarları Trump’ın halefi olarak gördükleri için DeSantis'in desteklenmesi gerektiğini söylüyor. Ancak Trump DeSantis’i yıpratmayı kampanyasının ana hedeflerinden biri yapmış durumda.

Yani gerçekten son yılların en ilginç siyasi figürlerinden biri Trump. ABD sermaye düzeninde kendisine sunulan olanaklar sayesinde hiç ama hiç kaybetmemiş bir para babası olarak yenilgiyi hazmetmesi kolay değil gerçekten.

Bu yüzden yerinde duramıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa K. Erdemol Arşivi