ABD’nin derdi laiklik değil

İsrail’le birlikte İran’a saldıran ABD’nin derdi bu ülkede laik, demokratik bir rejim kurulması değil.

ABD’nin ve İsrail’in amacı İran’ı parçalamak.

Böl-yönet taktiğiyle İran’ın başına ABD ve İsrail çıkarlarını gözetecek kukla bir yönetim getirmek.

Bu yönetimin dinci olması, diktatörlük olması veya demokratik, laik olmasının bir önemi yok.

Önemli olan ABD çıkarlarına hizmet edecek, İran’ın doğal kaynaklarının ABD tarafından sömürülmesine olanak sağlayacak, bu ülkeyi İsrail’e tehdit olmaktan çıkaracak bir yönetim.

Bu nedenle ABD’nin İran’a saldırmasından “demokratik, laik, çağdaş hukuk devleti olan bir İran” beklemek saflık olur.

Bu aşamada İranlılara Atatürk’ün tarihi sözünü anımsatmak gerekir:

"Hangi istiklâl vardır ki, ecnebilerin nasihatleriyle, ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin? Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir."

ABD’nin İran halkını sokağa çağırması, rejime karşı ayaklanmayı teşvik etmesi, İsrail’in İran’daki Kürtleri birleşmeye davet etmesinin tek amacı İran’ı bölüp yönetmek.

Başta PKK’nın İran kolu olan PJAK olmak üzere İran’da buna teşne olan örgütler var.

Diğer Kürtçü örgütler de aynı safta birleştiler ve ortak bir açıklama yaparak ABD ve İsrail’le işbirliğine hazır olduklarını duyurdular.

Açıklamada şöyle dediler:

"Bugün İran ve Rojhilat tarihinin en belirleyici günleriyle karşı karşıyayken, Kürdistan halkına şu çağrıda bulunuyoruz: Kürdistan halkı, gelişmeleri yakından takip etmeli; bilinçli ve farkında bir şekilde yaşananlara yaklaşmalı, siyasi tutumunu Rojhilat Siyasi Güçler İttifakı’nın talep ve önerileriyle uyumlu hale getirmeli ve bu koordinasyonu canlı ve etkili tutmalıdır."

ABD ve İsrail’in İran’a saldırmasından memnunlar.

Bu süreçte İran’da özerk bir Kürt yönetimi kurmayı hedefliyorlar.

ABD Başkanı Trump’ın Kuzey Irak liderleri Barzani ve Talabani ile görüşme yapması da aynı amaca yönelik bir girişim.

ABD, Irak’ta ve Suriye’de yaptığı gibi İran’da özerk bir Kürt bölgesi oluşturma peşinde.

Böylece İran’ı da bölmeyi hedefliyor.

Bu hedef Büyük Ortadoğu Projesi’yle (BOP) uyumlu.

Bu gelişmeler karşısında Türkiye, Atatürk’ün büyüklüğünü, ileri görüşlülüğünü anlamalıdır.

O’nun izinden sapmanın Türkiye’ye nelere malolacağını görmelidir.

Aksi tutum ABD-İsrail emperyalizmine hizmet etmek olur.

Türkiye laik, demokratik, çağdaş hukuk devleti niteliklerini silmeye değil güçlendirmeye yönelmeli, üniter, ulus devlet yapısını korumalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fikret Bila Arşivi

ABD’nin adı bile yok

23 Mart 2026 Pazartesi 05:12

Yargısız infaz

20 Mart 2026 Cuma 05:15

İç cephenin önemi

18 Mart 2026 Çarşamba 05:05

Trump’ın yanılgısı

16 Mart 2026 Pazartesi 05:10

İmamoğlu Davası

11 Mart 2026 Çarşamba 05:10

Kadın hakları

09 Mart 2026 Pazartesi 05:10

ABD ve İsrail'in hedefleri

02 Mart 2026 Pazartesi 05:10

Laiklik güvencedir

27 Şubat 2026 Cuma 05:20