Fikret Bila
6'lı Masa'nın atağı
6’lı Masa’nın ikinci tur liderler toplantısının ilki CHP Genel Merkezi’nde Kemal Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde yapıldı.
Bu toplantı başlamadan kısa bir süre önce 6’lı Masa’dan önemli bir adım geldi. İlk kez 6 liderin yer aldığı, “biz kazanacağız, sandıkla geleni sandıkla göndereceğiz” mesajı verdikleri ortak bir bir video yayınlandı.
6’lı Masa’nın İletişim Komisyonu tarafından hazırlanan video, iktidarın “Masa’da kriz var, Kılıçdaroğlu ile Akşener arasında büyük sorun var, 6’lı Masa dağılabilir” iddialarına 6 liderin birlikte verdikleri yanıt niteliğindeydi.
Söz konusu video seçim kampanyası boyunca da yayınlanacaktır. Seçim meydanlarında dev ekranlara yansıtılacaktır. Seçim kampanyasının ilk ortak adımı bu video muhalefet cephesinde şimdiden moralleri yükseltti.
Dün yapılan liderler toplantısı ve ortak videodan sonra 6’lı Masa’nın ataklarını sıklaştıracağı ve hızlandıracağı anlaşılıyor.
İYİ Parti Lideri Meral Akşener, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinden sonra 6’lı Masa’nın daha sık toplanacağını açıkladı.
6’lı Masa dün gerçekleştirdiği toplantıyla başlayarak bundan sonra daha somut şekilde ortak projeleri açıklamaya başlayacak. İzlenecek yol haritası ve projelere dayalı olarak ortak seçim beyannamesi açıklanacak. İktidara geldiklerinde uygulayacakları ortak program kamuoyuna duyurulacak.
Dünkü toplantıda liderlerin ele aldığı en önemli konu iktidara gelindiğinde parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritasıydı.
Yeni cumhurbaşkanı anayasanın kendisine verdiği yetkileri nasıl kullanacak? Yeni anayasa yürütme erkinin tüm yetkilerini tek başına cumhurbaşkanına verdiği için bu yetkinin nasıl kullanılacağı önem taşıyor.
Yeni cumhurbaşkanı bu yetkileri tek başına mı kullanacak, diğer liderlerle birlikte mi kullanacak?
Liderlerin ortak eğilimi cumhurbaşkanının yetkilerini ortaklaşa kullanması. Bu konuda değişik formüller söz konusu. Örneğin DEVA Partisi’nin önerisi liderlerin Cumhurbaşkanı Kabinesi’nde bakan olarak yer almaları. Cumhurbaşkanı’nın da yetkilerini bu kabineyle mutakabat halinde kullanması.
Yine liderlerin hem cumhurbaşkanı yardımcısı olmaları hem Cumhurbaşkanı Kabinesi’nde yer almaları. Liderlerin cumhurbaşkanı yardımcısı olacaklarının seçim kampanyası öncesinde kamuoyuna açıklanması ve kampanyanın böyle yürütülmesi de formüllerden biri. Bu formülde cumhurbaşkanı yardımcısı sayısının fazla olacağı, liderlerin kabinede bakan olarak yer almaları ancak cumhurbaşkanının önemli kararları diğer liderlerle birlikte vermesi gerektiği de dile getirilen düşünceler arasında.
Bu konuyu 6 lider bir karara bağlayacak.
Bir diğer önemli konu geçiş süreci için öngörülen zaman.
Yeni iktidar, Türkiye’yi hangi sürede güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçirebilecek?
Bunu kesin bir şekilde görmek çok kolay değil. Bu sorunun yanıtı büyük ölçüde yeni parlamentodaki sandalye dağılımına bağlı. Eğer 6’lı Masa Meclis’te 360 ve üzeri sandalyeye sahip olursa anayasa değişikliğini Meclis’ten geçirmek ve referanduma sunmak kolay olacak. Ancak bu çoğunluk elde edilemezse anayasa değişikliği konusu zora girecek. 6’lı Masa dışındaki partilerden destek bulmak gerekecek.
6’lı Masa’nın parlamentoda anayasayı değiştirecek çoğunluğa sahip olmasa da muhalefete düşmüş AK Parti’nin parlamenter sisteme dönüşü destekleyeceği beklentisi de dillendiriliyor.
Parlamentoda anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaşılması halinde 6’lı Masa’daki ağırlıklı eğilim hasar tespitinin yapılması, özellikle ekonomide acil önlemlerin alınması ve atamaların yapılmasının 6 ay zaman alacağı, anayasa değişikliğinin bu süreden sonra gündeme getirilebileceği yönünde.
6’lı Masa, iktidarın gündemde tutmaya çalıştığı ortak aday konusunu ise en sona saklama konusunda görüş birliğine vamış durumda.
Bu konunun iktidar tarafından istismar edilmesi, “6’lı Masa’da çatlak var, kavga var, kriz var” propagandasına malzeme olmasını önlemek amacıyla da aday belirlemek için seçim takviminin ilân edilmesi beklenecek.
6’lı Masa’nın önceliği geçiş döneminin yol haritası ve uygulanacak ortak temel politikaları belirlemek olacak.