Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Erdoğan için konuştu: Önce kendi aralarında anlaşsınlar
Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, bugünkü yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde gündeme getirilen 'yeni anayasa' tartışmalarını ele aldı. Açıklamanın ardından iki haftalık süre geçtiğini ve konuya ilişkin bir detay paylaşılmadığını kaydeden Zeyrek, "Peki geçen süre içinde AK Parti'de bu konuda bir gelişme oldu mu?" diye sordu.
AKP'li bir yetkili ile görüştüğünü dile getiren Zeyrek şöyle dedi:
AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda konuyu konuştuklarını söyledi. Parti yönetimi, Erdoğan'ın talimatının ardından bu konuda yapılabileceklerin üzerinden geçmiş. En önemli başlık, 2012 yılında TBMM'de kurulan Anayasa Yazım Komisyonu'nun çalışmaları olmuş. O komisyonun onlarca ülkede yaptığı çalışmaların, topladıkları verilerin, partilerin üzerinde anlaşmaya vardığı 59 maddenin yeniden toparlanması kararlaştırılmış. Anayasa çalışmasının bütün taraflarla konuşularak gerçekleştirilmesi ve 100. yıla tamamı sivillerce hazırlanmış bir anayasayla girilmesi yönünde bir karar alınmış.
“Bütün taraflarla konuşulması” denilince AK Partili yetkiliye “HDP de dahil mi” diye sordum. “Çok zor. Hele bu Gara'daki operasyonda mağarada bulunan katledilmiş vatandaşlarımızdan sonra imkansız” karşılığını verdi.
O katliam olmasa dahi, AK Parti HDP ile temas kurup MHP'nin tepkisini çekmez diye düşünüyorum."
AKP'li yetkili görüşmesinin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüğünü söyleyen Zeyrek, şöyle aktardı:
"CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'yla telefonla görüştüm. “Geniş tabanlı bir anayasa çalışması teklif edilirse tavrınız ne olur” diye sordum. “Bizim arzumuz demokratik parlamenter sisteme dayalı bir anayasa” diyerek önce kırmızı çizgisini dile getirdi. AK Parti ve MHP'nin açıklamalarında bu yönde bir ifade olmadığına işaret eden Kılıçdaroğlu, “Hatta Sayın Bahçeli yeni anayasa çalışmasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni güçlendirmek için bulunacaklarını söyledi” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Erdoğan, böyle bir şey söylüyorsa niye anayasa değişikliğine ihtiyaç duyduğunu da söylemelidir. Maalesef bir sivil darbe süreci içindeyiz. Bu süreçte sivil anayasa iklimi yok. Rahmetli Ecevit, koalisyon hükümeti döneminde Avrupa Birliği uyumu için birçok anayasa değişikliği yapmıştı. Hepsi de oy birliğiyle kabul edilmişti. Ayrıca öncelikli başka konular var. Ülkede o uygun iklim yok, tersine sivil darbe var. Ekonomik buhran var. Öncelikle bunun halledilmesi lazım. Ülkedeki gerginliğin yumuşatılması lazım. Yatağa aç giren insanlar var, işsizler var, zorda esnaf kardeşlerimiz var. Önce onların sorunlarını çözmek lazım.”
Kılıçdaroğlu, AK Parti ile MHP'nin yeni anayasa konusunda kendi aralarında da anlaşamadıklarını belirterek, “Otursunlar önce kendi aralarında anlaşsınlar. Söylemleri arasında 180 derece fark var” yorumunu yaptı."