İstanbul'da 1000 yıllık keşif
Kültür Bakanlığı’nın 2018’de başlattığı İstanbul Surları’nı onarma projesini yürüten İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, restorasyon sırasında Cankurtaran sahilindeki surları güçlendirmek için yapılan çalışmalar kapsamında zeminin dört metre altına kadar yapılan kazılarda hem Bizans, hem de Osmanlı dönemine ait eserler bulundu.
Habertürk yazarı Murat Bardakçı'nın bugünkü köşesinde "İstanbul’un tarihini değiştirebilecek büyük keşif: Surlar onarılırken bin küsur senelik Bizans yapıları bulundu" başlıklı yazısında yeni bulunan bu önei yapıya dikkat çekti.
"Topkapı Sarayı’nın görevlileri için kullanılmış ekmek fırınları..."
Bardakçı, kazılarda nelerin ortaya çıkartıldığını teknik ayrıntılara girmeden şöyle özetledi:
"İkinci yüzyıla ait Roma duvarı, Osmanlı döneminde yapılan surlara destek vazifesi görmeleri için muhafaza edilip yıktırılmayan Bizans surları, yine Bizans devrinden kalma yapılar, meselâ imparatorluk saraylarından Mangana’nın devamı olabilecek kalıntılar, bir şapel, yani ufak bir kilise, mezarlar, sarnıç, duvar resimleri, zarar görmemeleri için özenle yerleştirilmiş gibi duran amforalar, yani şarap ve zeytinyağı koymaya yarayan destiler ile küpler ve nihayet arazinin hemen gerisinde kalan Topkapı Sarayı’nın görevlileri için kullanılmış ekmek fırınları...
Surların dibindeki toprak sadece dört metre kazılınca ortaya çıkanların bir kısmı.
Kazılarda ortaya çıkartılan Osmanlı fırınlarından biri. 19. asrın başına tarihlenen bu fırınlarda Topkapı Sarayı’nın çalışanları için ekmek yapıldığı düşünülüyor.
Surların zemin seviyelerinin dört metre altına inilen kazılarda yan yana dört adet Osmanlı fırını bulundu.
Kazılarda bulunan sütunlar ve Bizans dönemi binalarına ait mermerler.
Toprak altından çıkartılan ve üzerlerinde eski çağların “meander” denen motiflerinin işlenmiş olduğu duvarlar."
Bardakçı'nın yazısının tamamına ulaşmak için tıklayınız...