Mutasyonlu virüs çocuklarda 'vaskülit'e neden olabiliyor: 'Türkiye'de vakalar bildirilmeye başlandı'
NAZLICAN ERMİŞ
Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Berkay Ekici, mutasyona uğrayan koronavirüsün yayılım potansiyelinin daha hızlı olması nedeniyle çocuklar ve gençlerde de sık görülmeye başlandığını dile getirdi.
Daha önce gençler ve çocukların virüse daha az yakalandığına dair bilgilerin olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ekici, "Önceki döneme göre son zamanlarda pediatriden gelen bildirimlerde çocuklarda bu tür virüslerin görülme sıklığının daha çok olduğu söylendi" dedi.
Koronavirüsün genel anlamda 'Endotel' adı verilen hücrelere girme potansiyeli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ekici, "Covid-19 endotelde hasar yapıyor. Endotel damarın olduğu her yerde var. Bu hasar sonucu kalp bir şekilde hedef olduysa kalp krizlerine sebep olabiliyor. Beyinde de pıhtı oluşması sonucu felçler görülüyor." diye konuştu.
Doç.Dr. Berkay Ekici
Çocuklarda 'vaskülit'e neden olabiliyor
Koronavirüsün çocuklarda, 'vaskülit' adı verilen damar iltihabına sebep olabildiğini dile getiren Doç. Dr. Ekici şöyle konuştu:
"Özellikle çocuklarda, ‘vaskülit’ dediğimiz damar iltihabına sebep olabiliyor. Latincedeki ismi Kawasaki hastalığı. İngiltere’de ve Fransa’da Kawasaki benzeri hastalık diye bildirilen vakalar Türkiye’de de bildirilmeye başlandı. Ankara ili özelinde bu tür vakalar çocuklarda görüldü. Yeni dönemde bunu çok duyduk, geçmiş dönemde daha az duyuyorduk."
"Covid-19'u bir akciğer hastalığı olarak almak hafif kalır"
Gençlerde koronavirüs sonrası ya da ani kalp krizlerinin ölüme sebep olabileceğini dile getiren Doç. Dr. Ekici şunları söyledi:
"34 yaşında bir erkek hasta karın ağrısı ile hekime gidiyor. Bu sırada karaciğer enzimlerine bakılıyor. Bu enzimlerin çok yüksek çıkması nedeniyle acaba bu bir kalp krizi mi diye düşünüyorlar. Kalp krizi geçirdiği anlaşılıyor. Hemen anjiyoya alıyorlar ve bakıyorlar ki sağ damarı tam tıkalı ve bu kişi 10 gün önce ağır bir Covid-19 geçirmiş.
Genç yaşta Covid-19 sonrası ya da herhangi bir sebeple kalp krizi geçiren bir kişide bu ölümcüldür. Eğer anında damar açılmazsa kılcal damar ağı olmadığı için ani ölümlere neden olur. Gençlerde kalp krizine neden olup ölüme sebep olabiliyor. Covid-19'u bir akciğer hastalığı olarak almak hafif kalır, başlıca giriş noktaları solunum yolu olmakla beraber damarların olduğu her yapıya girebiliyor.
Aşı tereddütü
Aşı konusunda tereddüt yaşamamak lazım. Aşı randevusu alıp aşıya gelmeyen vatandaşlarımız var. Bunlar son derece üzücü. Aşı olabilecek bir kişinin olmamasına sebep olunuyor. Sinovac, BioNTech ya da diğer aşıların hepsi yapılabilir. Bunların koruyuculuğunu yıllar bize gösterecek.
Kimler aşı olmamalı?
Daha önce herhangi bir aşıya karşı aşırı duyarlılık, alerjik reaksiyon gösteren kişilerin olmaması lazım.
Koronavirüs geçirmiş bir kişi için 6 ay içerisinde yapılması önerilmiyor. Ancak bazı mesleklerde sağlık çalışanları gibi 6 aydan önce antikor oranını arttırmak için yapılabilir."