İmamoğlu hapiste, rant projeleri tam gaz: İşte 3 haftalık bilanço!

İmamoğlu hapiste, rant projeleri tam gaz: İşte 3 haftalık bilanço!
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından iktidar İstanbul'daki rant odaklı uygulamalarına hız verdi. Kanal İstanbul bölgesinde milyarlarca liralık ihaleye çıkıldı. Kentsel dönüşüm tartışmalarıyla bilinen Tozkoparan mahallesine ilişkin yeni imar planı onaylanırken Atatürk Havalimanı'nın yanında yer alan bir arazi de savunma sanayi şirketleri için planlama yapıldı.

CENGİZ KARAGÖZ - ÖZEL HABER

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu 23 Mart'tan bu yana tutuklu...Türkiye genelinde kitlesel eylemlerle protesto edilen bu operasyondan sonra iktidarın İstanbul'daki rant odaklı uygulamamaları hız kazandı.

Tozkoparan, Atatürk Havalimanı bölgesi ve Kanal İstanbul ilk harekete geçilen yerler oldu...

İstanbul’un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan mahallesinde ‘kentsel dönüşüm’ uygulaması uzun yıllardır tartışılıyor. Geçen yıllarda mahalledeki evler yurttaşların tepkisine karşın yıkıldı. Konuya ilişkin birçok dava açıldı. Hak sahiplerinin tepkisine karşın dönüşüm başlayan Tozkoparan'a ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, art arda yeni imar planı hazırladı. Tozkoparan ve M.N. Özmen Mahallesinde yer alan 10.4 hektarlık alan ve Osmaniye mahallesi sınırları içerisinde yer alan 16.47 hektarlık alana ilişkin imar planı İmamoğlu'nun tutuklanmasından sonra onaylandı.

ATATÜRK HAVALİMANI DA LİSTEDE!

İstanbul Bakırköy'de Atatürk Havalimanı'nın yanında yer alan Şenlik mahallesindeki 278 ada 4, 45, 97, 147, 155 ve 156 parsellerde yer alan taşınmazların ise rezerv yapı alanında kaldığı belirtilerek 19 Mart'ta bakanlık imar uygulamasını onayladı. Ayrıca yine Atatürk Havalimanı'nın yer aldığı Şevketiye mahallesinde 1221 ada 245 parsele ilişkin de imar planı onaylandı. 33 bin 609 metrekarelik söz konusu alanın savunma sanayi şirketlerine tahsis edileceği ifade edildi. Bakırköy Belediyesi bu imar planına ilişkin dava açmış ve mahkeme planları iptal etmişti. Yeni imar planına ilişkin belediyenin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün 7 Ocak tarihli yazısında ise söz konusu imar planına ilişkin verilen mahkeme kararları hatırlatıldı. Uygulanan planın mahkeme kararının tüm iptal gerekçelerinin dikkate alınmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Öngörülen 'Toplu İşyeri' fonksiyonunda yer alan birçok kullanım insan sağlığını da tehlikeye sokabilecek kullanımlar ile montaj, depolama gibi yapılarını barındırdığından, 'Toplu İşyeri' fonksiyonu uygun bulunmamaktadır" denildi.

KANAL İSTANBUL BÖLGESİNDE 30 MİLYAR TL'LİK İHALE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "çılgın proje" olarak adlandırdığı ve uzmanların tüm uyarılarına karşın iktidarın ısrar ettiği Kanal İstanbul bölgesinde art arda ihale imzalandı. Bu kapsamda İmamoğlu'nun tutuklandığı günden bu yana Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Kanal İstanbul güzergahında 15 farklı konut ihalesine imza atıldı. Bu ihaleler kapsamında Arnavutköy Sazlıbosna mevkiine 12 bin 798 adet konut dikilecek. Proje kapsamında yüzlerce dükkan ve çok sayı da okul da yapılması planlanıyor. Bu ihalelerin toplam sözleşme bedeli ise 30.9 milyar TL.

AKP'Lİ BELEDİYE ARSA SATIYOR!

Bu ihalelerin yanı sıra AKP'li Arnavutköy Belediyesi de bölgedeki çok sayıda taşınmazı satışa çıkardı. Boğazköy, Bolluca, Durusu ve Hadımköy'deki taşınmazları satışa çıkaran belediye imar durumu konut ve sanayi alanı olarak değişen taşınmazların toplam muhammen bedeli 560 milyon 311 bin 270 TL.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi