Yüzlerce kişiden haber yok... Dernekler reddediyor: Şirketler arasında bağlantı var

Yüzlerce kişiden haber yok... Dernekler reddediyor: Şirketler arasında bağlantı var
Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nin Almanya'nın Hannover kentine yaptığı ve 53 kişinin geri dönmediği olayın ardından Halktv.com.tr, ortaya çıkan belgelerdeki şirketlerin bağlantılarını ve işbirliği içinde olan derneklerde yaşananları araştırdı.

HAZAR DOST

Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nin Almanya'nın Hannover kentine yaptığı ve 53 kişinin geri dönmediği ''Çevreye duyarlı bireyler'' projesini yapan tek belediye olmadığı ortaya çıkarken, derneklerin yurt dışına insan kaçırmada kritik rol üstlendiği anlaşıldı. Halktv.com.tr, ortaya çıkan belgelerdeki şirketlerin bağlantılarını ve işbirliği içinde olan derneklerde yaşananları araştırdı. 

Detaylara geçmeden önce ortaya çıkan yöntemi anlayarak kafa karışıklıklarını gidermekte yarar var. Tek bir üzerinde örnekle gitmek gerekirse bahse konu olan yöntemi gerçekleştirebilmek için yurtdışında bir şirket, Türkiye'de bir sivil toplum kuruluşu (STK) ve gri pasaport alabilmek için bir belediye gerekiyor. 

Yurtdışındaki şirketin düzenlediği ''Çevreye duyarlı bireyler'' projesine, katılabilmek için bir STK'ye üye olmak gerekiyor. STK'ye üye olduktan sonra, bu sivil toplum kuruluşu adına belediye meclisinden masrafların karşılanması ve hizmet pasaportunun çıkarılması için teklif veriliyor. Teklif, belediye meclisinde kabul edildikten sonra, vize gerektirmeyen hizmet pasaportuyla yurtdışına çıkış yapılabiliyor. 

Aynı projeyle Türkiye'de beş ilçe belediyesine teklif veriliyor ve Bursa-Yıldırım Belediyesi hariç tüm hepsi kişileri yurtdışına göndermeyi kabul ediyor. 

Fakat dernekler, ortada dönen oyundan haberdar olmadıklarını söylüyor. Malatya'da geri dönmeyen 53 kişinin derneğe ricayla üye yapıldıklarını söylüyor dernek başkanı. 

Soruşturma ise sadece İçişleri Bakanlığı'nın başlattığıyla sınırlı. Adalet Bakanlığı tarafından atılan bir adım henüz yok.

Tokat Erbaa ve Malatya Yeşilyurt bağlantısı

Ortaya çıkan evraklardan anlaşılan somut gerçeklerden ilki şu; İsmi geçen şirketlerin hiç birinin ''Çevreye duyarlı bireyler'' adlı bir proje gerçekleştirmediği. İsmi geçen şirketlerden Nord Bau Kilit, emlak müşavirliği; Mega Kilit, yemek ve oyun malzemeleri hizmeti; Nord Bau - Oldenburg ise inşaat sektörleriyle ilgileniyor. 

Malatya Yeşilyurt Belediyesi'ni Almanya'ya davet eden şirket olan Mega Kilit ve Tokat Erbaa Belediyesi'nde adı geçen Nord Bau Kilit arasında ilginç bir bağlantı var. Bu bağlantı, Kilit Ailesi'nden olan, Zeynep Kilit'in iki şirketle köprü kuruyor olması. 

ekran-resmi-2021-04-15-12-15-43.png

Dernekler üye yapmadıklarını söylüyor

Almanya'ya üyelerinin gönderildiğine dair iddiaların ardından belgede ismi olan Erbaa Muhtarlar Derneği ve Yeni Baskililer Eğitim Kültür Derneği'ne ulaştık. Halktv.com.tr'ye konuşan iki dernek başkanı da kendilerinin imzası olmadan kimsenin derneğe üye olamayacağını belirtirken, belgelerin düzenlendiği tarihlerde kimseyi üye yapmadıklarını söyledi. 

vantusba-001.jpeg

Malatya'da bulunan Baskililer Derneği'nin Van'ın Tuşba ilçesinde  55 üyesinin olması ise dikkat çeken başka bir detay. 

tokatt.jpeg

Süren soruşturma kapsamında ise Malatya Vali Yardımcısı ve iki il müdürü görevden alındı. 

 

 

Etiketler :