'Yüzde 1' şartıyla ikramiyeden tüm memurlar yararlanamayacak

'Yüzde 1' şartıyla ikramiyeden tüm memurlar yararlanamayacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yüzde 1 şartı nedeniyle ikramiyeden 2 milyona yakın memur ve memur emeklisi yararlanamayacak.

İktidar ve Memur-Sen, 6 milyona yakın memur ve memur emeklisi için oturdukları masadan anlaşma ile kalkarken, 400 TL’lik ikramiye için getirilen 'yüzde 1' şartı kararı tepki yarattı.

Sendikalar tepkili 

İkramiye için getirilen şarta, Memur-Sen olumlu bulurken diğer konfederasyonlar; Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK),Birleşik Kamu-İş, Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu tepki gösterdi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Memur Sen önceki gün toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılan iki yıl için toplam yüzde 26 artı enflasyon farkından oluşan zam oranlarını açıklamıştı.

Bakanlığın yüzde 1 şartı

Bilgin, konuşması sırasında soru işaretleri bırakan bir açıklama daha yapmış ve şunları söylemişti: “Hizmet kolları düzeyinde hem genel sözleşme şartlarından yararlanma konusunda bir sendika enflasyonu var. Merdiven altı diyebileceğimiz yapılar var. Onların da önüne geçebilmek için yüzde 1 örgütlenme düzeyi olan sendikaların bundan istifade edebilmesini kararlaştırdık. Memur-Sen Konfederasyonumuzun seyyanen zam talebi vardı. Biz seyyanen zammı karşılama konusunda uzlaştığımız rakamları dikkate aldığımız zaman onun getireceği yükün artık bir sosyal uzlaşmadan çok, ekonomik bir soruna dönüşmemesi için bir başka öneride bulunduk.” 

Yüzde 1 şartı ikramiye için görüşülmüş 

 

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, Bilgin, bu öneriyi 135 TL olan toplu sözleşme ikramiyesinin 400 TL’ye çıkarılması olarak açıklamış ve bu konuda uzlaşmaya vardıklarını söylemişti. Bakanın açıklamasından yüzde 1 şartının ne için getirildiği tam olarak anlaşılamasa da müzakereler sırasında bu konunun ikramiye için görüşüldüğü öğrenildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Temmuz 2021 istatistiklerine göre sendikalaşma oranı yüzde 1’in altında olan 200’e yakın memur sendikası var. Bu sendikalarda binlerce memur örgütlü.

Binlerce memur toplu sözleşme ikramiyesini alamayacak

İkramiyedeki artıştan yararlanabilmek için “yüzde 1” şartı getirilmesi nedeniyle binlerce memur 400 TL’lik toplu sözleşme ikramiyesini alamayacak. Bakanlığa göre toplam memur sayısı 2 milyon 658 bin 555. Toplam sendikalı memur sayısı ise 1 milyon 718 bin 984. Bunların dışında yasa ile sendika üyesi olmaları yasaklanan binlerce memur var. Örneğin asker ve polisler sendika üyesi olamıyor.  

 

Etiketler :