Yurt nerede? Devlet el koydu, param nerede? KYK aldı...

Yurt nerede? Devlet el koydu, param nerede? KYK aldı...
Sinop'un Ayancık ilçesine meydan gelen sel felaketinde evlerini kaybeden vatandaşlar Ayancık Kredi Yurtlar Kurumu'nun Karma Yurdu'na yerleştirildi. Üniversitelerin açılmasına rağmen selzedelere kalacak yer bulunamadı. Üniversiteliler açıkta kalırken, açıkta kalan üniversitelilerden aylık yurt ücreti alınmaya devam ediliyor.halktv.com.tr'den Arda Ormancı, Ayancık'ta okuyan bir öğrenciye ulaştı.

Arda ORMANCI

Ayancık'ta 11 Ağustos'ta yaşanan sel felaketi nedeniyle Sinop Üniversitesi Ayancık Meslek Yüksekokulu, 20 Eylül yerine 27 Eylül 2021'de eğitime başlama kararı aldı. Eğitim, 27 Eylül'de başladı.

Üniversitenin kararı ile öğrenciler ilçedeki KYK yurtlarını arayıp bilgi aldı. KYK yönetimi, 11 Ağustos'ta evini kaybedenlerin yurtlara yerleştirildiğini ve doluluğun 1 Kasım'da sona ermesini bekledikleri bilgisini paylaştı. Telefonla görüştükleri KYK yönetiminin, selzedeler için 'ayrılmalarını umuyoruz' dediği öğrenciler, kalmadıkları süre için ödeme yapıp yapmayacaklarını sordu. Bunun üzerine KYK yönetimi de bu sürenin ücretini 'ödemeye mecbur' olduklarını ilettiği öne sürüldü.

Kal(a)madığı dönemin parasını ödedi

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Ayancık Meslek Yüksekokulu öğrencisi, Kredi Yurtlar Kurumu Ayancık Öğrenci Yurdu'nda kalmaya hak kazandığını ancak yurda yerleşemediğini anlattı.

arda-ormanci-kisisinden-fotograf-26.png

Üniversiteli genç, Sinop Üniversitesi Ayancık Meslek Yüksekokulu'ndan kendilerine, 27 Eylül-29 Ekim 2021 tarihleri arasında 'gelebilen öğrencilerin' yüz yüze eğitim yapacağını, 'gelemeyen öğrencilerin' ise online olarak eğitime devam edeceğini söylendiğini aktardı. Bununla beraber kendilerine 1 Kasım 2021 itibariyle zorunlu yüz yüze eğitimin başlayacağını kendilerine okul tarafından belirtildiğini anlattı.

Üniversite öğrencisi, bu bilgi üzerine yurda yerleşmek için harekete geçtiğini ancak yurttan selzedeler yüzünden 'dolu' oldukları bilgisi verilerek, "Bizim ümidimiz 1 Kasım'da onların(selzedelerin) çıkması" cevabını aldığını aktardı.

Bunun ardından kalmadığı Eylül ayı ve kalmayacağı Ekim ayı için para ödeyip ödemeyeceğini soran üniversiteli, yurt yetkilisinden, "Evet, ödemek zorundasın" cevabını aldığını söyledi. Genç, mecburen, Eylül ayı parasını ve kayıt parasını ödemek zorunda kaldığını iletti.

"Ekim'in sonuna kadar okula gitmiyoruz ama Ekim'in sonunda onların(selzedelerin) çıkıp çıkmayacağı belli bile değil" şeklinde konuşan üniversiteli, kendisine Sinop Üniversitesi Ayancık Meslek Yüksekokulu tarafından "gelmek istiyorsanız ya özel yurt ya da ev tutacaksınız" dendiğini aktardı.

Kiralar iki katı, özel yurtlar 'cemaat yurdu'

Ayrıca, aynı genç, sel felaketinden sonra Ayancık'ta ev kiralarının iki katına çıktığından bahseti. Ayancık'ta yalnızca iki adet özel yurt olduğunu ileten üniversiteli, bunlardan erkek yurdu olanının 'Cemaat yurdu' olduğu bilgisini edindiğini ve bu tarz yurtlarda kalmak istemediğini belirtti.

Etiketler :