Yurt İşverenler Sendikası: Asgari ücretle yurt ücretlerini ödemek imkansız

Yurt İşverenler Sendikası: Asgari ücretle yurt ücretlerini ödemek imkansız
Başta İstanbul'da olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde büyük bir sorun haline gelen barınma, en çok da üniversite öğrencilerine sorun yaratacak. Tüm Yurt İşverenler Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Funda Gökgöl, halktv.com.tr'den Hazar Dost'un sorularını yanıtladı.

Önümüzdeki günlerde başlayacak olan eğitim öğretim döneminde her yıl gelen öğrenci sayısından çok daha fazlası illere dönüş yapacak.

Çünkü koronavirüs tedbirleri nedeniyle üniversiteler iki yıl uzaktan eğitimle devam etti. Evi ve yurdu olan öğrenciler barınma alanlarını terk ederek aile evlerine döndü.

Öğrenciler, KYK yurtlarının yetersizliği, ev kiralarının yüksek olması nedeniyle özel yurtlara yöneliyor. Fakat bu yurtlardaki fiyatlar da az değil.

halktv.com.tr'den Hazar Dost'un sorularını yanıtlayan Tüm Yurt İşverenler Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Funda Gökgöl, özel yurtların yaptığı zamların devlet kontrolünde olduğunu söylerken asıl fahiş fiyatların denetlenmeyen yerlerde olduğunu belirtiyor.

Apart ve pansiyon tarzı yerlerdeki fiyatların denetlenemediğini söyleyen Gökgöl, "Evini bölüp yazın tatilcilere kışın öğrencilere kiralayanlar var. Bu fiyatlar kira olarak belirleniyor. Dolayısıyla bu fiyatlar denetlenemiyor" diye konuştu. Gökgöl, bu tarz yerlerdeki kiraların 900 liradan 4 bin liraya kadar çıktığını belirtti.

'Yurtlar bu yıl yüzde yüz dolacak'

Gökgöl, uzaktan eğitim sürecinin ardından yüz yüze eğitime geçilmesiyle beraber özel yurtların yüzde 100 oranında dolacağını düşünüyor. Şu an için yüzde 80 doluluk oranına ulaştıklarını söyleyen Gökgöl, fiyatlardaki yüksekliğini aradan geçen iki yılda yapılan zamlara bağlıyor. İşletmeci ve çalışanların da geçinmesi gerektiğini belirten Gökgöl, "Sosyal devlet öğrencinin arkasında durmak zorunda. 30 yıldır bu sorun var, barınma konusunda yeterli değiliz" dedi.

"Asgari ücretle yurt ücretlerini ödemek imkansız"

Üniversitelerin başlamasıyla beraber yaşanacak mağduriyete dair de sorularımızı yanıtlayan Gökgöl, fiyatlara dair "Asgari ücretle yurt ücretlerini ödemek imkansız" diyor. Devlet yurtlarının dönem başında dolduğunu fakat sonrasındaki tarihlerde boşaldığını belirten Gökgöl, KYK yurtlarının da en büyük sıkıntısının bu olduğunu belirtiyor.

"KYK kalmadığım ayın parasını istedi"

Öte yandan KYK yurdunda kalacak öğrenciler için ödemeleri almaya başladı. Dün (13 Eylül) akşam saatlerinde ise ödemelerin alınmasına tepki gösteren üniversiteliler oldu. Çünkü KYK yurtlarında, koronavirüs tedbirleri nedeniyle okulların açılmasından bir gün önce kalınabilecek. Fakat KYK, bazı üniversite öğrencilerinden kalmadıkları Eylül ayının da ücretini istedi.

İsmini vermek istemeyen bir üniversite öğrencisi, halktv.com.tr'ye yaptığı açıklamada "Okullar açılıyor evet ama açılmasıyla beraber bir sürü ihtiyaç oluştu. Bir de bunun üstüne KYK'nin eylül ayı ödemesi çıktı. Benim okulum 11 Ekim'de açılıyor yurda 10 Ekim'de giriş yapabiliyorum ama eylül ayının parasını ödüyorum bu çok saçma" dedi.

1243545.jpg