Yunanistan'la Kapıda Vize 5 Ada İle Başlıyor

Yunanistan'la Kapıda Vize 5 Ada İle Başlıyor
Aralık 2023'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Atina ziyaretinde duyurulan, 10 Yunan Adası'na kapıda vize uygulaması gecikmeli olarak ve 5 fireyle başlıyor. Uygulama ilk aşamada 5 Yunan adasını kapsayacak.

Yunanistan'ın Ege adalarındaki hızlı vize uygulamasındaki gecikmeler, Atina'da tartışmalara yol açarken Yunan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis, "kapıda vize" programının başlama tarihini duyurdu. Ayrıca, Yunanistan ilk etapta 5 Ege adasında Türk ziyaretçilere "kapıda vize" verme planları yapıyor.

yunan-adalari3.jpg

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis, Ege'deki 5 adada Türk ziyaretçilere yönelik "kapıda vize" programının 30 Mart'ta başlamasını umduğunu ifade etti.

yunan-adalari2.jpg

Gerapetritis, PASOK milletvekili Yorgos Nikitiadis'in Türk ziyaretçilere yönelik hızlı vize programının neden geciktiğiyle ilgili Parlamento'ya sunduğu soru önergesine cevap verdi. Nikitiadis, vize programının 1 Şubat'tan 1 Mart'a ertelendiğini ancak bu tarihin de geçtiğini belirtmişti. Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis, programın farklı bakanlıklar arasında koordinasyon gerektiren karmaşık bir süreç nedeniyle geciktiğini ve 5 adayı kapsayan pilot aşamanın ardından uygulanacağını belirtti.

yunan-adalari1.jpg

Ayrıca, Gerapetritis, diğer adaların da programa dahil olma talebinde bulunduğunu ancak Şengen kısıtlamaları nedeniyle "kapıda vize" uygulamasının sınırlı kalacağını ifade etti.

yunan-adalari.jpg

Yunanistan ile Türkiye arasındaki son aylardaki olumlu gelişmeler üzerine, Ege'deki 10 adada Türk ziyaretçilere verileceği açıklanmıştı. Avrupa Birliği'nin de onayladığı programa göre Yunanistan, ilk etapta 5 Ege adasında Türklere "kapıda vize" vermeyi planlıyor.

Yunanistan, "kapıda vize" uygulamasıyla Ege adalarına en az 1,5 milyon Türk ziyaretçi bekliyor. Uygulama kapsamında Türk ziyaretçiler, Limni, Midilli, Sakız, Sisam, Leros, Kalimnos, İstanköy, Rodos, Sömbeki ve Kasteloris adalarında kapıda vize alarak bir hafta tatil yapabilecekler.

SCHENGEN'E TAKILDI

10 adada Türk vatandaşlarının 7 gün vizesiz seyahat etmesi konusunda mutabık kalınmıştı.

Öte yandan Gerapetritis, diğer adaların da programa dahil olma talebinde bulunduğunu ancak Schengen kısıtlamaları nedeniyle 'kapıda vize' uygulamasının sınırlı kalacağını ifade etti.

1.Sakız Adası

2.Midilli Adası

3.Rodos Adası

4.Samos Adası

5.Kos Adası

6.Meis Adası

7.Patmos Adası

8.Leros Adası

9.Kalimnos Adası

10.Simi Adası