Yunan Deprem Profesöründen İstanbul Uyarısı

Yunan Deprem Profesöründen İstanbul Uyarısı
Atina Üniversitesi'nden jeoloji profesörü Efthymios İstanbul depremi için uyarılarda bulundu. Kentin 20 milyon nüfusunun dar bir alana sıkıştığını söyleyen Lekkas, "Deprem ne kadar gecikirse deprem o kadar büyük olur, yani enerji yoğunlaşır" diye konuştu.

Atina Üniversitesi'nde Dinamik Tektonikler ve Uygulamalı Jeoloji dalında profesör olan Efthymios Lekkas, beklenen İstanbul depremi hakkında konuştu.

Efthymios Lekkas, İstanbul'da 7,7 büyüklüğünde deprem beklendiği uyarısında bulundu.

yunan-deprem-uzmani9.jpeg

Özellikle İstanbul'la ilgili olarak "Evet, büyük bir etkinlik bekliyoruz. Bunlar ülkenin tüm bilim adamlarının ortak görüşleridir. Yani bu sadece bir zaman meselesi. Ne kadar gecikirse deprem o kadar büyük olur, yani enerji yoğunlaşır. Ve tabii ki şehrin büyük bir kırılganlığı var. 20 milyon nüfusu var ve şu anda binaların üçte biri çok eski binalar" diye konuştu.

yunan-deprem-uzmani.jpg

* Lekka'ya göre depremin büyüklüğü 8'i geçmeyecek.

* Fayın tamamı kırılırsa 7,7 veya 7,8 civarında olacak. 20 milyon kişi nispeten dar bir alana sıkıştırıldığında kayıplar olması kaçınılmaz. Elbette depremin senaryosu da, yani olup olmayacağına, ne zaman olacağına ve nasıl olacağına bağlı.

yunan-deprem-uzmani1.jpg

Umarız fay daha küçük depremlerle aralıklı olarak kırılır ve her durumda, örneğin Antakya'da olduğu gibi çok büyük etkilerle karşılaşmayız.

Lekkas, İstanbul'da yaşanacak büyük bir deprem durumunda Ayasofya'nın zarar görebileceğinden endişe duyduğunu da ifade etti.

Etiketler :