Yıldırımdan Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

Yıldırımdan Korunmak İçin Ne Yapılmalı?
Son zamanlarda yıldırım düşmelerinden can kayıpları arttı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Öğretim Üyesi Dr. Fatih Kartal, yıldırımdan korunmak için ne yapılması gerektiğini anlattı.

Küresel ısınmanın etkilerinden birisi de yıldırım düşmesi. Son günlerde Türkiye'de yıldırım düşmesi olayları arttı. Can kayıplarını beraberinde getiren bu olayla ilgili Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Öğretim Üyesi Dr. Fatih Kartal, uyarılarda bulundu.

Dr. Kartal'ın da altını çizdiği gibi, küresel ısınma ile bağlantılı olarak yıldırım düşmesi vakaları artıyor. Bu durum, hem insanlar hem de hayvanlar için büyük tehlike oluşturuyor. Geçmişte hayvan sürülerini vuran yıldırımlar, günümüzde tarlalarda çalışan çiftçileri ve çobanları da tehdit ediyor.

yildirim.jpg

Açık Alanda Yıldırıma Yakalandıysanız:

Panik Yapmayın: İlk ve en önemli adım sakin kalmaktır. Telaşa kapılıp yanlış adımlar atmak durumunuzu daha da kötüleştirebilir.
Çök ve Kapan: Yere çömelerek oturun ve başınızı dizlerinizin arasına alın. Ellerinizi başınızın arkasında birleştirin. Bu şekilde, vücudunuzun temas ettiği toprak alanı en aza indirerek yıldırımın etkisiyle oluşabilecek elektrik akışını sınırlamış olursunuz.
Yüzüstü Yatmayın: Yüzüstü yatmak, toprağa daha fazla temas etmenize ve yıldırımın etkisinden daha fazla etkilenmenize neden olur.

yildirim-001.jpg

Ağaç Altlarına Sığınmayın: Yıldırım düşmesi halinde ağaçlar en riskli alanlardan biridir. Mümkünse açık alandan uzaklaşın ve bir bina veya araç gibi kapalı bir sığınağa girin.
Hedef Küçültün: Yıldırım düşmesi durumunda mümkün olduğunca küçük bir alan kaplamaya çalışın. Çömelerek ve ellerinizi başınızın arkasında birleştirerek hedefinizi küçültebilirsiniz.

Kaynak:DHA