Yeşilyurt: Bina sahibi uzaktan akrabam diye linç edildim
Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Hüsnü Yeşilyurt, Kartal’da yıkılan bina ile ilgili hakkındaki iddialara açıklık getirdi. Yeşilyurt, binayı yapan kişi uzaktan akrabası olduğu için linç edildiğini söyleyerek, "Sırf benim akrabalarıma ait diye CHP ve şahsım çok kötü örselendik, hakarete maruz kaldık" dedi. Yeşilyurt, tüm siyasilere imar barışını yeniden gözden geçirmeleri çağrısında bulunarak, "İnsanlara para karşılığı tabutlarını satıyoruz" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nin şubat ayı oturumları başladı. İlk oturumda gündem dışı olarak söz alan CHP'li İBB Meclis Üyesi ve Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Hüsnü Yeşilyurt, Kartal'da yıkılan bina ilgili konuşma yaptı. Yeşilyurt, bina çöktüğü sırada Kartal Belediye Meclisi'nde toplantı halinde olduklarını, haberi alınca olay yerine gittiklerini anlatarak, “Manzara çok korkunçtu. O saatlerden itibaren hakkımda çok şey söylendi. Apartmanı yapan kişi uzaktan akrabam. Beşinci, altıncı kuşak akrabam… Yakın akrabam da olabilirdi çünkü benim Kartal'da 3 bine yakın akrabam var. Olay yerine giderken ‘enkazda yakın akrabalarım da çıkabilir' dedim. Binanın benim aileme ait olduğu, daha sonra sahibi olduğum iddia edilmeye başladı. Benim o bina ile bir ilgim yok. Sırf benim akrabalarım diye taraflı medya hem CHP hem de şahsım hakarete maruz kaldı” dedi.
'İnsanlara tabutlarını satıyoruz'
Enkaz altında kalanlara üzülürken o binanın sahibi olduğunun söylenmesinin kendisini daha da üzdüğünü dile getiren Yeşilyurt şöyle devam etti:
“Binlerce telefon aldım, sabaha kadar telefonlarım susmadı. Arayanların çoğu beni sorguladı. Bunu anlatmak çok zor. Bazı yayın organları hem şahsımı hem CHP'yi suçladı. Bina 1992'de ruhsat almış. İnşaat 1993'te başlamış. Binanın bitiş tarihi 1998. 1994 yılında hem İBB'de hem de Kartal Belediyesi'nde iktidar değişti, başka parti geldi adını zikretmeyeceğim. Hal böyleyken acımasızca, insafsızca böyle yayın yapılması beni çok üzdü. Her yerde resimlerin servis edildi. Bu yüzden olay yerine bir daha gidemedim, cenazelere bile katılamadım. Devlete ulaşmak istedim. Kartal'da yaşıyorum ve linç ediliyorum başıma bir iş de gelebilir. İnsanların akrabaları var aynı aileden 9 kişi ölmüş. Vali ile görüşmek istedim ama mümkün olmadı.”
Yeşilyurt, konuşmasının sonunda bütün siyasi partilere imar barışının tekrar gözden geçirilmesi çağrısını yaparak, “İnsanlara para karşılığı tabutlarını satıyoruz” dedi.
Kartal'daki facianın altındaki isim aslında kim?
1997 yılında Kartal’daki yapılaşmaya ilişkin İşçi Partisi 188 sayfalık bir rapor hazırladı. Rapora göre, Yeşilyurt Apartmanı 1992’de SHP iktidarı döneminde yapılırken kaçak katların çıkıldığı dönem başkanlık koltuğunda Mehmet Sekmen vardı.
Mehmet Sekmen kimdir?
Refah Partili Sekmen hakkında 17 Şubat 1997 yılında Kartal Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. İstanbul Mahalli İdareler Kontrolörlüğü İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma açmasına karar verdi. Hazırlanan raporun ardından Sekmen’in 3 ayrı konudan yargılanmasına karar verildi.
Dönemin Hürriyet yazarı Oktay Ekşi Refahlı belediyelerin kaçak ve ruhsatsız inşaatlar yoluyla aktardıkları rantın 300 trilyonu bulduğunu yazdı. Sekmen seçimi kazandıktan sonra inşaat alanını 20 bin metrekare artırmak, kat sayısını 12’den 15’e çıkardı.
Erzurum’dan aday
Rüşvet ve kaçak ve ruhsatsız yapılara göz yummak nedeniyle görevden alınan Sekmen 31 Mart yerel seçimlerinde Erzurum’dan AKP’nin adayı olarak seçime girmeye hazırlanıyor.