Yargıtay Saray'a çağırdı, 7 ilin barosundan ret geldi

Yargıtay Saray'a çağırdı, 7 ilin barosundan ret geldi
İzmir Barosu'nun Yargıtay Başkanlığı'na yazdığı ve kamuoyuyla paylaştığı cevap yazısının ardından bugün İstanbul, Muğla, Ordu, Adana, Aydın, Antalya baroları da Saray'da yapılacak yargı yılı açılışına katılmayacaklarını bildirdi.

İzmir Barosu'nun ardından İstanbul, Muğla, Ordu, Adana, Aydın, Antalya baroları da Yargıtay Başkanlığı'nın 2019-2020 Yargı Yılı açılışı için yolladığı davete olumsuz yanıt verdi. Baro, Yargıtay Başkanlığı'na yolladığı cevap yazısını bugün yayımladı.

"Yargının kurucu unsuru olan savunmanın meslek örgütü olarak, yeni bir yargı yılının açılışında birlikte olmaktan kıvanç duyabilirdik" denilen cevap yazısında, toplantının Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezinde yapılacak olduğuna işaret edildi ve burada yapılacak bir açılış törenine katılmanın mümkün olamayacağı bildirildi.

"Bu toplantının Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezinde yapılacak olması, demokrasi, hukuk ve adalet adına bildiğimiz bütün öğretilerin reddi anlamına geleceğinden, davetinize icabet etmemiz mümkün olamayacaktır" denilen yazıda yürütmenin mekanlarında adli yıl açma ve giderek bunu “teamül” noktasına taşıma fikrinin sadece Anayasanın 104. Maddesiyle değil, Yargıtay Başkanlığı'nın birkaç ay önce açıkladığı Yargı Etiği İlkeleriyle de çelişeceği ifade edildi.

İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu'nun imzasıyla yayımlanan cevap yazısı "Tarihe not düşmek adına Başkanlığınızın takdirlerine sunarız" cümlesiyle sonlandırıldı.

İZMİR BAROSU REDDETMİŞTİ

İzmir Barosu, Beştepe'de yapılacak olan yeni adli yıl açılış töreni için Yargıtay’ın davetini reddetmişti. Açıklamada, "Onurlu bir mesleğin temsilcileri olarak, yaptığınız nazik daveti geri çevirmek zorunda olduğumuzu bildiriyoruz. Bize kalırsa, siz de o salona gitmeyin" ifadeleri kullanılmıştı.

İlgili Haberler
Etiketler :