Yakalanan uyuşturucuda dikkat çekici artış: 5 buçuk ayda en az 5 ton

Yakalanan uyuşturucuda dikkat çekici artış: 5 buçuk ayda en az 5 ton
Yeraltı dünyasındaki isimlerin çatışması, uluslararası alanda ve yurt içinde rekor miktardaki yakalanması, kirli gerçek olan uyuşturucunun Türkiye gündeminde yeniden yer bulmasına neden oldu.

HAZAR DOST

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, göreve geldiği süre boyunca uyuşturucuya karşı çetin bir mücadele verildiğini söylerken, Türkiye her yıl yakalanan uyuşturucu miktarında yeni rekorlar kırıyor. 

Türkiye ve uyuşturucu operasyonları, özellikle son 10 günde dikkat çekici bir boyuta ulaştı. 8 Mayıs'ta Panama polisi, işletmesinin Ekvator'daki Türkiyeli Yılport'ta ait olan limandan Türkiye'ye yola çıkan bir gemide 616 paket kokain yakaladığını açıkladı. Olay, uluslararası medyada geniş yer buldu. 

540 kilo kokain yakalayan memur merkeze çekilmişti

Yılport'un ismi ise arşivlerde tarihi başka bir operasyonu hatırlattı. Ağustos 2020’de Brezilya’dan gelen ve Kocaeli Dilovası’ndaki Yılport Limanı’na yanaşan geminin içindeki bir konteynerde de 540 kilo kokain ele geçirilmişti. Operasyonda büyük rol üstlenen gümrük personeli ise olaydan sonra merkeze çekilmişti. 

Uyuşturucuya dair başka bir olayı ise dün (17 Mayıs'ta) yaşadık. İskenderun Limanı'na yanaşmak isteyen bir gemide 1 buçuk ton toz esrar yakalandı.

Öte taraftan bugün yakın olduğumuz ülkelerden olan Kosova'dan bir haber düştü; Kosova'da 2 ton 200 kilo kokain yakalandı. 

Türkiye'nin uyuşturucuyla mücadelesinin sınır hatlarında yoğunlaşmış olması, yakalanan uyuşturucu miktarının da artmasına neden oluyor. 2020 yılında, toplamda 13 ton eroin ele geçirilirken, bu Türkiye açısından oldukça büyük bir oran anlamına geliyor. 

2021 yılında ise uyuşturucu satıcılarına yapılan operasyonların sayısı oldukça arttı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'da Ocak-Mart 2021 ayları arasında yakalanan uyuşturucu miktarını 894 kilogram (esrar hariç) olarak açıkladı.

Açık kaynaklar üzerinden yaptığımız araştırmada, başta Hakkari olmak üzere 2021'in İstanbul'un da içinde olduğu operasyonlarda en az 5 ton uyuşturucu ele geçirildi.

Fakat yakalanan toplam 5 ton uyuşturucu verisine, miktarı az olan uyuşturucular dahil edilmedi. 

2021'nin ilk 5 ayında yapılan operasyonlar ve yakalanan uyuşturucu miktarı, geçtiğimiz yıla göre aynı oran gibi gözükse de son dönemlerde operasyonlarda artış olduğu aşikar. 

Başarı mı hesaplaşma mı?

Suç örgütü lideri Sedat Peker'in açıklamalarının ardından artan bu operasyonlar, "Başarı mı hesaplaşma mı?" sorusunun sorulmasına neden oluyor.

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Türkiye’nin uyuşturucunun dağıtımında önemli bir yerde olduğuna dikkat çekerek “Güney Amerika’da üretilen Avrupa ve Asya’ya sevkiyatı yapılan kokain kaçakçılığında transit ve hedef bir ülke konumundayız” dedi.

BBC Türkçe'nin Van Narkotik Polisleri'yle gerçekleştirdiği röportajda da Asya üzerinden gelen uyuşturucunun Avrupa'ya geçişinde Türkiye kritik bir yerde bulunduğuna dikkat çekiliyor.

90'lardan bugüne uyuşturucu ticaretinin kritik noktası: Akdeniz

Akdeniz'de yakalanan 1 buçuk tonluk uyuşturucu, 90'larda Akdeniz'de işleyen uyuşturucu ticaretini de akıllara getirdi. 15 Kasım 1992'de Akdeniz'de yakalanan Kısmetim-1 adlı gemide 3 ton 100 kilo baz morfin yakalanmış, mürettebatın uyuşturucuyu operasyonda yakalatmak istememesi sonucunda gemi batırılmıştı. 

7 Ocak'ta da yine benzer bir operasyonda Lucky-S adlı bir gemiden şüphelenilmiş, limana çekilen gemide 2 ton 568 kilo baz morfin uyuşturucu yakalanmıştı. Gemi mürettebatı, arama sırasında Kısmetim-1'de de olduğu gibi gemiyi batırmaya çalışmıştı.