Vatandaşa 'emlak vergisi şoku: 5 kat artış olabilir

Vatandaşa 'emlak vergisi şoku: 5 kat artış olabilir
Emlak Vergisi'nin belirlenmesi için her 4 yılda bir takdir komisyonu kurulur. Takdir edilen arsa ve arazi metrekare birim değerleri üzerinden hesaplanıyor. Vatandaş arasında belediye rayiçleri denen bu değerlerin kimi ilçelerde 10-15 kat artırıldığı belirtiliyor. Bunun vergiye yansımasının ise 4-5 kat olabileceği öngörülüyor.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, vatandaş bu yıl emlak vergisi şoku yaşayacak. Emlak vergisi, her 4 yılda bir takdir edilen arsa ve arazi metrekare birim değerleri üzerinden hesaplanıyor. Vatandaş arasında bu değerlere belediye rayiçleri deniyor. Arsanın üzerinde bina varsa, arsanın takdiri değerine her yıl için ilan edilen metrekare inşaat maliyet bedeli eklenerek bina emlak vergisi değeri bulunuyor.

Takdir komisyonlarının takdiri 

Vatandaşlar bu emlak vergi değeri üzerinden konutlarda binde 1, işyerlerinde binde 2 oranında emlak vergisi ödüyorlar. Büyükşehirlerde ise vergi oranları bu tutarların iki katı düzeyinde. Bu şekilde belirlenen ilk yıla ait emlak vergisi değeri izleyen 3 yıl, yeniden değerleme oranının yarısı oranında artırılarak belirleniyor. Belirlemeyi bu iş için özel olarak oluşturulan takdir komisyonları yapıyor. 

Vergiye yansıması 4-5 kat olabilir 

Bu yıl 2022 ile 2026 arasında ödenecek vergi için ilk kısım yani metrekare birim değerleri yeniden belirleniyor. Gelen bilgiler bu yıl takdir komisyonlarının metrekare birim değerlerini 10-15 katlık artışlara gittiği yönünde. Bunun vergiye yansıması 4-5 kat olabilir.

Vatandaş itiraz etmezse 4 yıl yüksek ödeyecek

2017'de yaşanan benzer sorun olduğu için Emlak Vergisi Kanunu'na geçici madde konularak artışlar yüzde 50 ile sınırlanmıştı. Ancak bu madde sadece 2017 için geçerli olduğu için takdir komisyonları tarafından çoğu yerde dikkate alınmadı. Astronomik artışlar ile bir çok ev 'Değerli Konut Vergisi' eşiğini de aştı. Yeni rayiç değerleri ise şu anda muhtarlıklarda askıda. Eğer vergi mahkemesine gidip itiraz edilmezse vatandaş önümüzdeki 4 yıl yüksek tutardan vergi ödemek zorunda kalacak. 

Nasıl itiraz edilir? 

Takdir komisyonunun kararını vatandaşlar yargıya taşıyabiliyor. Bulunduğunuz yerin vergi mahkemesine giderek bu vergi artışına itiraz edebiliyorsunuz. vatandaşın bireysel olarak 31.12.2021 tarihine kadar Takdir Komisyonu'nun aldığı karar itiraz etme hakkı var. 

 

Etiketler :