Validebağ Korusu'nda rant planı: Mineralli toprağı kaçırıyorlar

Validebağ Korusu'nda rant planı: Mineralli toprağı kaçırıyorlar
İstanbul Üsküdar'da bulunan Validebağ Korusu’na yapılmak istenen projeye karşı mahalle sakinleri ve çevreciler tarafından başlatılan nöbet dördüncü gününde devam ediyor. Temizlik çalışması adı altında korunun ranta açılacağını söyleyen Validebağ Savunması'ndan Remzi Çelik, halktv.com.tr'ye direnişin nedenini ve detaylarını anlattı.

HAZAR DOST

Validebağ Savunması, belediye ekiplerinin Validebağ Korusu'nda 'yabani otların temizliği' gerekçe gösterilerek korudaki yaşam alanlarını yok edeceğini belirtiyor. halktv.com.tr'ye süreci anlatan Validebağ Savunması'ndan Remzi Çelik, "350 bin metrekarelik, kendi ekosistemini kendi başına oluşturmuş, kuş, kelebek türlerini barındıran flora ilişkisi olan bir mekandan bahsediyoruz. Bu mekan zaman zaman iştah kabartan bir mekan oldu. Ancak son zamanlarda özellikle seçim süreçlerinde çılgın projeler olması planlandı. Bu süreçler içerisinde en son basamaklardan bir tanesi millet bahçesiydi" diye konuşurken halihazırda süren dava nedeniyle bu projenin de normalde olmaması gerektiğine dikkat çekti. 

Öte yandan Validebağ hakkında Koruma Kurulu'nun alanın özelliğine dokunulmaması konusunda notları olduğunu söyleyen Çelik, "Çevre ve Şehir Bakanlığı'nın verdiği yetkiyle Üsküdar Belediyesi, bakım ve rehabilitasyon çalışması yapılacağı söylendi. Fakat çevre aktivistleri olarak Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) girdiğimizde ihalenin detaylarına ulaştık" diye konuştu.

Korunun imara açılması için ilk adım

İhale kapsamında yıkıcı tahribata neden olabilecek, gece yaban yaşamını etkileyecek 170 aydınlatma direği ve onun beton taşıyıcıları ile kablo kanallarının olduğunu söyleyen Çelik, "Üsküdar Belediye başkanı, 'bir metre kare beton dökmeyeceğim' diyor. Fakat bu sözünü tutmuyor. İhalede özellikle ölümcül bir madde var. Bu madde 88 bin kare alanının zeminin sıyrılarak, buraya sulama tesisatının döşenmesi ve sıyrılan mineral toprağın dışarı alınmasını kapsıyor. Bu yüzlerce hafriyat toprağı çıkması demek'' dedi. Ayrıca yabani otlar temizlenecek denilerek toprak üstünde yaşayan canlıların yaşam alanlarının tahribata uğratılacağını söyleyen Çelik, ihalede rulo çim kalemi olduğunu da söyledi. Bu ihale kalemlerinin koruda inşaat olacağı anlamına geldiğine dikkat çeken Çelik, belediyenin verdiği sözlerin hiçbir şekilde tutulmadığını belirtti. 
 

Korunun, mineralli toprakları ve doğal tabiatı nedeniyle birinci derece sit alanı olduğunu hatırlatan Çelik, "Bu inşaat sonrası koru için başka rant projeleri de gerçekleşebilir" diyerek ihale sonrası yaşanabileceklere dikkat çekti. 

Mineralli toprağın 'sulama tesisatı' bahanesiyle alınması, toprak üstü yaşamın 'yabani otların temizliği' bahanesiyle toplatılmasının sit alanı olan bölgeye zarar vererek bu özelliğinin kaybedilmek istendiğini söylüyor. Validebağ Korusu için 20 yıldır mücadele olduğunu hatırlatarak "Korunun yaşadığı süreci incelediğimizde net gözüken şey, sürekli ticarileştirme ve buradan rant elde etme isteğini görüyoruz" diyen Çelik, korununun doğal özelliklerinin kaybedilmesinin kamusal alanın özelleştirilmesine neden olabileceğini söyledi. 

Üç talep

Validebağ Savunması olarak belediye ve yetkili kurumlardan üç talepleri olduğunu söyleyen Çelik, koruda 40’a yakın anıt ağaç olduğunu hatırlatarak "Bizim taleplerimiz koruyu korumaya yönelik. Buranın düzenli ve koruyucu şekilde temizlenmesini, bakımı gereken ağaçların tekniğine uygun şekilde bakımının yapılmasını ve koruda yaşayan köpeklerin kısırlaştırılmasını istiyoruz" diye sözlerini bitirdi.