Ülkede maymun çiçeği vakası artıyor

Ülkede maymun çiçeği vakası artıyor
Afrika'nın yoğun nüfuslu ülkelerinden olan Nijerya'da, M çiçeği virüsü (mpox) vakalarının sayısının 84'e yükseldiği bildirildi.

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi'nin (NCDC) açıklamasına göre, M çiçeği (mpox) virüsü başkent Abuja da dahil olmak üzere 25 eyalete yayıldı ve son bir hafta içinde 6 yeni vaka daha tespit edildi. Böylece, ülke genelindeki toplam vaka sayısı 84'e ulaştı. Nijerya, M çiçeği hastalığına karşı mücadele kapsamında ABD'den 10 bin doz aşı alarak 27 Ağustos'ta teslim aldı. Ayrıca, uluslararası yolcular için bir sağlık beyanı formu hazırlayarak hastalığın yayılmasını engellemeye yönelik tedbirler aldı.

HAYVANLARDAN VE İNSANLARDAN BULAŞABİLİYOR

M çiçeği virüsü hem hayvanlardan (özellikle kemirgenler) hem de insanlardan bulaşabiliyor. Virüsle temas etmek, bulaşan eşyaları kullanmak veya enfekte bireylerle doğrudan temas yoluyla yayılıyor. Virüsün belirtileri genellikle 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkıyor ve yüksek ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, cilt döküntüleri gibi semptomlarla kendini gösteriyor. Hastalık antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor ve çoğu vaka hafif seyrederek birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın eski adı olan "maymun çiçeği" teriminin ırkçı ve ayrımcı çağrışımları nedeniyle 2022 yılında ismini "mpox" olarak değiştirdi.

Kaynak:AA